Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диньо Динев пред съда
Диньо Динев пред съда

Нападателят ходел въоръжен по улиците, бил агресивен и прекалявал с алкохола, съдът го остави в ареста

44-годишният Диньо Динев - Дюран от Нова Загора е бил пиян, когато е убил съпруга на съдийката Галя Златева. Тестван е в полицията след ареста и дрегерът отчел 2 промила. Няколко дни преди убийството Диньо бил задържан след поредно нападение с нож над младеж, но го пуснали да си ходи. Сега прокуратурата проверява работата на районното управление в града. Диньо уби Боян Златев в петък, а погребението му бе в неделя.

В понеделник Окръжният съд в Сливен остави за постоянно в ареста мъжа с прякор Дюран. Според магистратите той може да извърши ново престъпление или да се укрие. За обвинението в убийство го грозят от 10 до 20 г. затвор.

Нападателят и служебният му защитник поискаха домашен арест с аргумента, че Динев извършил убийството при неизбежна самоотбрана, тъй като първи бил нападнат с ритници. Съдът обаче не прие аргументите им.

Нападението стана малко след 1 ч през нощта на 26 октомври. Боян Златев се прибирал със семейството си след празненство за Димитровден. В района на денонощния магазин до кооперативния пазар той, жена му и дъщеря им срещнали Дюран, който ходел въоръжен с нож.

Съдийката и дъщеря ѝ вървели напред, мъжът бил поизостанал. Когато се разминавали с непознатия, той казал нещо по адрес на момичето. Бащата отвърнал, а Динев

извадил ножа и го забил няколко пъти в гърдите му

Галя Златева разказала, че чула шум и се обърнала. Не разбрала какво точно са си казали двамата мъже, но ги видяла вече в схватка. В един момент нападателят се изправил, а съпругът ѝ останал да лежи - той починал почти веднага след атаката с ножа.

Убийството няма връзка с работата на съдийката. Фаталната среща била случайна, казаха разследващи. Боян Златев работел преди време в местна кабелна телевизия, сега бил в “Марица-изток”. Има син, който е студент.

Нападателят е жител на ромския квартал “Шести” в Нова Загора. Бил агресивен и често пиел алкохол. Всички знаели, че ходи с нож. Дори съседите му се страхували от него. Учил е само в първи клас, не работи. В съда стана ясно, че е стар познайник на Темида. Досега е бил осъждан 7 пъти, най-вече за кражби. През 2020 г. е осъден условно, след като е хванат пиян да шофира. След това получил пробация за нанесена лека телесна повреда.

Няколко дни преди убийството на Боян Златев Дюран ранил с ножа си 23-годишния Стефан Живков от Нова Загора. Отишъл рано сутринта за закуска и докато слизал от таксито, бил атакуван с нож от Динев без причина.

Викал по него, че ще го заколи и убие

Нанесъл му няколко прободни рани в бедрото. И досега Стефан ходи с патерици.

Веднага след този случай Диньо Динев е арестуван, но след 24 часа престой в ареста по Закона за МВР бил освободен. Тогава по случая не е образувано досъдебно производство, а полицията завела само преписка и започнала проверка, което не налага арест на виновника. Нанесената телесна повреда била определена като лека. Дали униформените в Нова Загора са действали правомерно и законосъобразно, или пък са разпънали чадър над Дюран, ще се проверява тепърва - след убийството Окръжната прокуратура в Сливен се самосезира и е изискала материалите на полицията по него.

Веднага след новината за убийството се появи информация, че нападателят бил психично болен и ще бъде настанен в специализирано медицинско заведение. Прокурор Ваня Белева обаче я опроверга и обясни пред “24 часа”, че Диньо Динев не се води на отчет и

няма данни досега за психично заболяване

В хода на разследването срещу него той ще бъде освидетелстван.

В петък вечерта стотици гневни новозагорци се събраха спонтанно на протестен митинг пред полицейското управление в града с искане за оставки. Те замеряха фасадата на сградата с яйца, домати и пластмасови бутилки с минерална вода. Хората не скриха, че се страхуват и за своята, и за безопасността на децата си. “Вечер в Нова Загора улиците са пусти. Децата ни предпочитат да ходят на разходки в Сливен или в Стара Загора”, каза жена от протеста.