Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Божидар Божанов, Кирил Петков и Атанас Атанасов Снимка: Георги-Генк Кюрпанов
Божидар Божанов, Кирил Петков и Атанас Атанасов Снимка: Георги-Генк Кюрпанов

Цял ден се чудят какво да измислят. Нас не ни е страх да излезем на хартиен вот. Голяма работа. Важно е всички да излезем да гласуваме.

Това заяви Кирил Петков на брифинг на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" във връзка със скандала с машинния вот.  Както стана ясно по-рано днес, според информацията от доклад на ДАНС, представен на председателски съвет в парламента днес, на 25-и октомври, дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си и сваля информацията на флашка.

"ГЕРБ губят изборите в София и в други големи български общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина с манипулациите за машините на гласуване. Всичко тръгва от някаква митична справка на ДАНС, която е подписана от заместник-председателя на ДАНС. В по-спокойна обстановка след изборите ще трябва чрез парламентарен контрол да установим какво съдържа тази справка, защо е подписана от заместник председателя", коментира съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Най-добре е ДАНС да не се занимават с избори. Те трябва да се организират от ЦИК и тя да вземе всички мерки изборите да бъдат проведени честно, допълни ген. Атанасов.

Не се поддавайте на тази нова костинбродска афера, а излезте и гласувайте, призова още той.

Очаквах предизборни циркове, но това надмина абсолютно всичките ми очаквания - то не бяха “Лукойл”, 75 ст, левче, включиха машини, хеш кодове. ГЕРБ се чудят какво да измислят цял ден и затова не им се връзваме. Един общински съветник от едно много малко село каза пред своите хора: “Робството не спира, когато чакаме да спре камшика. Робството спира когато всички надигнем глава”. Не ни притеснява да се гласува на хартията. Време е всички да излезем да гласуваме, категоричен бе Петков.

„Управлението след изборите ще изглежда по същия начин. Ако принципите се нарушават, няма да бъдем част от него“, подчерта Петков.

Самият факт, че председателският съвет се ползва като следствен орган, който не е ясно какво прави, е доказателство, че се прави пореден опит да се експлоатира поредната тема. Всички български граждани с елементарна техническа грамотност знаят, че софтуера не отчита изборния резултат. Всичко това, което се говори, не може да доведе до фалшификация на изборите. Разбира се, нека ЦИК да направи проверка. Единственото, което ни вълнува, е изборите да бъдат проведени честно. Искам да призова институциите да не позволяват да бъдат въвлечени в манипулации. Всеки ще си понесе отговорността, ако е правил някакви нередности. Имаме доверие, че ЦИК ще подходи отговорно, каза и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Няма как да се говори за манипулации, защото накрая хората броят какво е излязло от машината. Всичко бе предоставено на партиите и коалициите, за да го наблюдават. Това се случи в понеделник и миналия петък. Единственото тайно нещо са трите пароли, които членове на ЦИК написаха, те останаха в техните глави. Няма как снимка, видео или разказ на някакъв екран да промени изборите. Всички кодове са около половин милион реда, няма как някой да ги снима. Със същия успех можеше да има скандал, че чистачката е снимана да пуска прахосмукачка пред този лаптоп, възмути се бившият министър на електронното управление в кабинета “Петков” Божидар Божанов.

На въпрос подозират ли, че това може да е атака от страна на ДАНС заради идеите на ПП-ДБ да бъде сменено ръководството му, Кирил Петков отвърна: Ние от самото начало казахме, че един от големите проблеми на българската държава и големите реформи, които предстоят, е реформа в службите. Това, което виждаме, е, че ДАНС е използван като маша, за да се опитат да вдигнат интригата в днешния ден. 

Аз неслучайно в началото казах, че в една по-спокойна обстановка след изборите трябва много внимателно по реда на парламентарния контрол да се провери ролята на ДАНС в този скандал, защото всичко започва от тях. Сега - по какви мотиви, нека го изясним всичко това. Но каква е ролята на ДАНС да се бърка в изборния процес, питаме ние?!, каза и ген. Атанасов.