Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

В много общини ГЕРБ и ДПС подкрепят един кмет - започва да става една консолидация между тях като една политическа формация. Те може би се чувстват по-силни, когато са заедно, както ние с ДБ, каза съпредседателят на ПП

Има само един начин да има промени в правителството - ГЕРБ да кажат: Искаме да си направим правителство с "Възраждане", БСП и ДПС, и сменяме формата. Ние на нищо няма да се съгласим, в което не вярваме. Ако имаме критики до ротацията, която е март, за някой министър, можем да го повдигнем.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред Нова тв.

Ние вярваме на премиера Денков, на министъра на финансите, на министъра на регионалното развитие, на министъра на спорта, че нещата се движат в правилната посока, коментира Петков критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод на отделни министри.

Запитан дали от ПП-ДБ имат критики към работата на външния министър Мария Габриел по повод Шенген, Петков обясни, че позицията на Австрия спрямо България не е честна. Реално само 2% от миграционния поток в Австрия влиза през България и те го знаят. И разбрахме, че, за съжаление, те използват България и Румъния да правят реформа в Шенген и МВнР трябва да засили дейността си. Това е препоръка, че трябва да работим всички заедно, защото не става въпрос за наш проблем, който трябва да решим, а за европейски въпрос, обясни той.

Това, което виждам, обикаляйки България, е, че това, което стана между ПП и ДБ, същият процес се случва между ГЕРБ и ДПС. Например - в Монтана, Търговище, Пазарджик, Велинград - подкрепят един кмет. Започва да става една консолидация между ГЕРБ и ДПС като една политическа формация и на много места, каза Петков. Те може би се чувстват по-силни, когато са заедно, както ние с ДБ, допълни той.

Нямам проблем, когато едни хора си взимат пиара за реформи, в които вярвам, отговори Петков на въпрос дали Пеевски се е превърнал в говорител на правителството. Но в петък те искат да направят цирк, допълни той.

Петков отново потвърди, че депутатите от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" няма да отидат в парламента в петък за заседанието за "Лукойл", поискано от ГЕРБ.

Това е малко димка или прах в очите на хората преди местния вот. Донякъде разбирам колегите от ГЕРБ - много от техните кандидати са с повече мандати и как да обяснят, че в Ловеч например няма вода. И им трябва тема, която да отклони вниманието преди изборите, да хвърли прах, коментира Петков.

Делян Добрев го използват за черен пиар оръжие. А единственият въпрос към него е къде са 27-те стотинки, които изчезнаха. Когато бях аз премиер, говореха за левче, сега за 73 стотинки. Опитват се това да бъде темата в следващите няколко дни.

Единствената тема - министърът на финансите изпрати комуникация към "Лукойл" - да не се опитват със стари техни загуби да ги използват да покриват нови данъци. Става дума за 540 млн. Той уведоми колегите от ГЕРБ и ДПС, че това вече го е направил. Това са стари загуби, които те се опитват през тях да спрат плащането на нови данъци - първо да се покрият загубите, после да плащат данъците, обясни още Петков. И Асен Василев им е дал ясна комуникация, че това не може да стане, защото вече веднъж са се отказали миналата година.

Те няма да платят във вторник 540 млн. - те няма да използват загубата си, за да не покриват бъдещи данъци. Изведнъж стана 1,5 млрд. След това - това са 73 стотинки. И изведнъж цялата тема - вместо да говорим за ВиК проблеми, за лоши тротоари, ние говорим за това, обясни Петков.

10 г. по време на управлението на ГЕРБ, те платиха нула лева данъци. И по време на нашето управление за първи път платиха над 40 млн., допълни съпредседателят на ПП.

Абсолютно сме обединени, че тази компания трябва да плаща целия си данък и съм сигурен, че НАП ще направи всичко необходимо. Тези пари ще бъдат вкарани в някакъв фонд и ще измислим начин как да се направи точно, допълни той.

 Той не е чул за американско-турски консорциум. Това, което може да се случи - както в Италия да се премести собствеността, защото самите "Лукойл", ако продължи войната, ще има проблем с намирането на руски нефт. Има пазарни сили, които ги карат да мислят за алтернативи, защото в момента те работят почти изцяло на руски нефт. Алтернативата е да се намери от когото и да било - дали ще е азерски или друг, каза още Петков.

На въпрос дали му е известно да има български апетити за придобиване на рафинерията, той обясни: Миналата година техните продажби са близо 4 млрд. долара, което означава, че това е една много сериозна инвестиция и не знам дали някой има възможност да извади такива пари, за да купи рафинерията. От наша гледна точка това си е частен въпрос. Единственото, което е важно от държавата - който и да влезе, ако се влезе в такава сделка, трябва да има прозрачност. Защото е важно да не се появи отнякъде поредна Гинка, а голям инвеститор.

Това, което ГЕРБ и ДПС трябва да научат е, че като кажем Не, това е Не. Можем да работим за важни неща заедно, но когато ние кажем, че няма да участваме в предизборния цирк, няма как да ни накарат. Това, което те още не могат да разберат е, че с нас се работи само, ако ние вярваме и не могат да ни накарат, който и да се обажда - Борисов, Пеевски, това няма да се случи, коментира още съпредседателят на ПП.