Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Внезапната атака на "Хамас" на 7 октомври и бруталното насилие провокираха войната.
Кадър: БНТ
Внезапната атака на "Хамас" на 7 октомври и бруталното насилие провокираха войната. Кадър: БНТ
  • Mossad през септември предупреждава, че Русия доставя супермодерни оръжия на Иран за атака срещу Израел
  • Контраразузнаването скандализира парламента с призив да се спрат атаките от страна на израелските заселници, защото те ескалират палестинския тероризъм

12 часа преди кървавото нападение на “Хамас” на 7 октомври е имало сигнали, че групировката се готви за брутална атака, но шефове на израелските служби са отложили решението си за зазоряване - нещо, което впоследствие се оказва фатално за живота на над 1300 евреи в граничните райони.

Израелските медии обясняват този кошмарен парадокс с факта, че опасността е била подценена. Заедно с това медиите се позовават на доклад с индикации, че

предстои

“ден на битка”,

където “сили на терористите ще се опитат да преминат границата и да завземат контрола над една или две общини и ще направят опит за отвличания”.

Всички тези признаци за предстояща атака били обсъдени по време на среднощна консултация между шефа на ShinBet (Вътрешна сигурност) Ронен Бар, негови служители и началник-щаба на армията (IDF) Херци Халеви. На спешния разговор било решено, че “въпросът може да изчака до сутринта” - затова армията не била вдигната по тревога, не било разпоредено на

танковете да заемат

отбранителни позиции

и не били предупредени местните отряди за гражданска защита. Единственото действие в резултат на срещата било да се изпрати 12-членен екип от ShinBet в района и по най-бързия начин да докладва какво се случва.

Според “Канал 12” въпросната консултация на военните и контраразузнаването се провела около 4 ч. сутринта, а атаката започнала в 6,30. Други медии обаче съобщават, че няколко часа преди разговора вече е имало сигнали, че “Хамас” замисля нещо голямо.

Именно затова отговорност за катастрофата поеха хората, които по един или друг начин са част от решението на въпросната среднощна среща - министърът на отбраната Йоав Галант, началник-щабът на израелската армия Херци Халеви, шефът на ShinBet Ронен Бар и ръководителят на Дирекцията за военно разузнаване на IDF генерал-майор АаронХалива.

Загадката е защо са

подценили ситуацията,

след като шефовете на двете могъщи спецслужби ShinBet и Mossad от месеци предупреждават, че плановете за съдебна реформа в държавата, предизвикали серия от сблъсъци и протести, неминуемо ще се използват от противниците на Израел. Както и че напрежението между израелските заселници и палестинците расте и в един момент може да излезе извън контрол.

Шефът на разузнавателната агенция Mossad Давид Барнеа дори разреши на служителите от по-нисък ранг да участват в демонстрациите срещу правителството, защитаващи спорните съдебни промени. Но заедно с това именно той още на 10 септември

разкри част от пъклената

операция на “Хамас”,

която бе активирана

на 7 октомври

В своя реч на конференция на Института за борба с тероризма към университета “Райхман” Давид Барнеа отправи две ключови предупреждения. С първото той предупреди лидерите на Иран, че ще платят “висока цена”, ако евреи бъдат наранени в организираните от тях терористични акции. Затова той обвини директно върховния лидер на Иран - аятолаха Али Хаменей. След което уточни, че “за щастие на ръководството на Техеран” засега той и колегите му са стигнали само до оперативните работници, но ако ситуацията се изостри, отговорът на Израел ще засегне “най-висшия ешелон”.

Както и че Mossad и съюзническите разузнавания са осуетили 27 ирански атаки срещу израелци в чужбина само през последната година. Според него това изисква друга цена - както и че тя ще се плати от вземащите решения за атаките. Затова

“ударите ще са насочени

към сърцето на Техеран”

Второто предупреждение бе насочено към Москва. Директорът на израелското разузнаване подчерта, че е много загрижен, че “Русия продава модерни оръжия на Иран, които биха могли да представляват екзистенциална заплаха за Израел”. След което разкри, че Техеран възнамерява да осигури на Москва ракети с малък и далечен обсег в допълнение към UAVs, с които бе оборудвана руската армия при нахлуването й в Украйна. Но освен това, уточнява Барнеа, Русия от февруари 2022 г. използва стотици дронове Shahed-136, доставени от Иран, въпреки предупрежденията на Запада да не осигурява оръжия за Москва. В същото време шефът на Mossad посочва, че последните опити на Иран да предостави на Русия ракети са били осуетени. С уговорката, че в бъдеще ще има още много провалени оръжейни сделки.

“Страхуваме се, че руснаците ще предадат на иранците в замяна това, което им липсва - модерни оръжия, които със сигурност ще застрашат нашия мир и може би дори нашето съществуване тук”, казва в заключение Барнеа в своята реч от 10 септември.

Но шефът на Mossad не е единственият алармирал, че срещу Израел се готви атака. Директорът на Агенцията за сигурност ShinBet Ронен Бар още през август обяви, че “терористичните действия на евреи подхранват палестинския тероризъм”. Той е служил в елитното подразделение “СайеретМаткал”. Години наред Ронен Бар е част от този най-елитен отряд на израелските отбранителни сили, осигуряващ разузнавателна информация за Генщаба. Но заедно с това поделението е

най-добрата спецчаст

за борба с тероризма,

с която разполага Израел. След многобройни успешни операции Бар преминава в ShinBet, където не след дълго талантът му е оценен и е издигнат за шеф на операциите на тази организация, отговаряща за вътрешната сигурност.

Когато този безспорен лидер изрича предупреждението, че ако не се спрат атаките на израелските заселници, палестинският тероризъм ще ескалира, депутатите, включително в управляващата коалиция, буквално изригват от възмущение. Но думите му се оказват пророчески, защото дни след това млад палестинец е убит от израелски заселници край Рамала, а дни по-късно идва отмъщението и е разстрелян израелски патрул в Тел Авив.

Въпреки това депутатите са скандализирани и обвиняват Бар, че той и висши служители в отбраната “не могат да различат врага от собствения си народ”. Както и че идеите на левицата са достигнали до самия връх на агенцията.

Бар е подложен на безпрецедентна атака, но той настоява, че е в ход много тревожна тенденция - в края на август насилието ескалира и може да доведе до взривоопасна ситуация. Данните на ООН тогава сочат, че за първите 6 месеца на годината там са установени 600 нападения срещу палестинци и собствеността им. В същото време за цялата 2022 г. те са били 950. Отделно, вандалските атаки за шестте месеца на 2023 г. са 11 от общо 18 за предходната. Нещо повече, за полугодието са регистрирани 25 сериозни нападения от страна на заселниците -

палежи на домове и

палестински джамии,

свързани с насилие и жертви, а за 12-те месеца на 2022 г. броят им е бил също 25.

Точно в този момент Бар упорито настоява властта да възпира лидерите на израелските заселници от излишно насилие. В парламента той е подложен на жесток линч и когато вече няма никакъв друг ход освен оставка, тя е осуетена от министъра на отбраната Йоав Галант. Пред всички той заявява, че благодарение на ShinBet и ръководителя й Ронен Бар "животите на израелските граждани се спасяват всеки ден".

“Остро осъждам изявленията на членовете на Кнесета, които обиждат Ронен Бар - предлагам им да ги оттеглят и да се извинят за думите си”, казва министърът, критикувайки народните представители. Изглежда, това не е било достатъчно и в един момент се налага лично премиерът Нетаняху да застане зад гърба на Бар и службата му.

Шефът на вътрешната сигурност бе и първият, който пое отговорност за бруталната атака на “Хамас”: "Въпреки поредица от действия, които извършихме, за съжаление, не успяхме да излъчим предупреждение, с което атаката да бъде осуетена. Като човек, който ръководи организацията, отговорността за това е моя. Ще има време за разследване. Сега воюваме."

Шефът на военното разузнаването също обяви, че отговорността е негова. Според ген.-майор АаронХалива

“началото на войната е

провал на разузнаването”,

тъй като не е предупредило за предстоящото нападение.

“Ще проучим всичко най-задълбочено и ще си направим изводите, но сега имаме само една задача - да отвърнем на удара и да спечелим,” казва Халива. Примерът им последва и началник-щабът на армията ген.-лейтенант ХерциХалеви: “Ние сме отговорни за сигурността на страната и гражданите й, но не се справихме с това - ще разберем защо, ще разследваме. Сега е време за война.”

Докато военните действия в Газа ескалират, не спират да се трупат и въпросите за тези 12 часа, в които спецслужбите на Израел нелепо пропуснаха възможността да осуетят звучния шамар, който получиха от “Хамас”. Неудобните отговори предстоят…