Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Христакев във военния съд в Пловдив. Снимка НИКОЛА МИХАЙЛОВ
Димитър Христакев във военния съд в Пловдив. Снимка НИКОЛА МИХАЙЛОВ
  • Имал награда от министъра на отбраната, бил съвестен, твърди прекият му началник, цитиран от адвоката
  • Не е използвал оръжието от страх, а за да демонстрира превъзходство, контрира прокурорът

 32-годишният военнослужещ Димитър Христакев, който простреля двама в Пловдив след спор за паркиране, избухна в плач в съдебната зала, разказвайки, че се грижи за майка си, която миналата година била оперирана и не можела да напуска дома си. Помагал и на баща си в отглеждането на маслодайни рози и зеленчуци в Златосел.

Защитникът му Пламен Бонев изтъкна, че по време на 5-годишната си служба не е наказван никога. Нещо повече – имал награда от министъра на отбраната. Според прекия му началник много добре се справял със задълженията си и имал развито чувство за справедливост.

Инцидентът стана на 21 октомври около 20 ч. Редник Христакев паркирал колата си пред гаража на Марио Маринов, който се намира до моста на Герджика в Пловдив. Отишъл да си вземе храна от близкия китайски ресторант, а 4 минути след това се появил собственикът. Маринов направил няколко неуспешни опита да се свърже с Трето районно управление и сигнализирал директно на телефон 112.

Две минути след това анонимен гражданин се обадил за простреляно лице. Освен собственика на гаража, пострадал от куршума на Христакев е и друг мъж, който бил в района.

Според прокурора подполковник Галин Андонов, ако военнослужещият бъде пуснат на свобода, съществува реална опасност да избяга от закона или да извърши друго престъпление.

“Той е несемеен, няма деца и разполага със значителен финансов ресурс, който би могъл да му помогне да се укрие”, пледира обвинителят. Справка показала, че Христакев е арендатор на много ниви в село Златосел. Прокурорът потвърди, че камери са записали спречкването между двамата мъже и че редник Христакев действително е отнесъл 2 удара от пострадалия, преди да извади пистолета.

Експертизата не е готова, но съдебен лекар потвърдил, че има наранявания в областта на корема. Стрелял е веднъж - не предупредително, не сигнално, а в директно него. Куршумът минал през свидетеля Маринов и улучил крака на другото пострадало лице, след което пробил врата на гараж.

Според прокурора обвиняемият не е използвал оръжието от страх, а за да демонстрира превъзходство.

“При положение, че това е военен, който постоянно ходи по стрелбища, ако беше искал да го убие от 80 см, щеше да успее. Това е лице, което стреля от 100 м. Къде е прекият умисъл”, попита защитникът. По негови думи Марио Маринов дори не усетил, че е бил прострелян, а разбрал впоследствие. “Не го оправдавам, можело е да реагира по друг начин, но това обвинение е пресилено”, смята адвокат Бонев.

В обясненията си редник Христакев сподели, че се изплашил от събралите се около колата му хора. “Върнах се и забелязах, че неговият автомобил е спрял точно срещу моя, като го възпрепятства да напусне мястото. Около колите имаше няколко човека, очевидно се познаваха. В момента, в който слязох по стълбите, цялото им внимание се насочи срещу мен. Той се развика “Тебе ли чакаме”. Застана между мен и шофьорската врата, другите бяха зад него”, обясни обвиняемият. Той разказа, че се озовал заклещен между коли, хора и дървета. Маринов започнал да го удря, той се паникьосал и стрелял, без да се прицелва в никого. “Срещу мен имаше вербално агресивен човек, който заплашваше, че ще ме убие”, обясни той.

След като прострелял мъжете, Димитър Христакев влязъл в колата си, заключил се, разглобил пистолета и се обадил на 112. По думите на прокурора, на мястото са открити 2 пълни пълнителя, което води до заключението, че оръжието е имало патрон в цевта. “Умисълът за това е да не се губи време в зареждане. Вадиш - гърмиш. Самият обвиняем казва че е изпаднал в шок след това. Според мен със сигурност е искал да простреля първото пострадало лице”, отсече подполковник Андонов.

След като съдия Стойко Спасов чу двете страни, обяви почивка, за да реши дали да остави военния зад решетките.