Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на финансите Асен Василев СНИМКА: Румяна Тонева
Министърът на финансите Асен Василев СНИМКА: Румяна Тонева

Има 10 млрд. в правителствената сметка, заяви финансовият министър

Правителството трябва да остане на власт, категоричен бе в парламентарните кулоари финансовият министър Асен Василев. Даваме ясна перспектива в каква посока се движи България. Започнахме изключително трудни реформи, които бяха отлагани 20-39 години. Тези 66 мерки, които бяха заложени за второ плащане и бяха изпълнени придвижиха цели сектори напред. Те имаха проблеми, които бяха замитани под килима", каза той. Пари в бюджета пък имало достатъчно, в сметките в момента има над 10 млрд. 

Василев е доволен и от придвижването на съдебната реформа. Това ще е изключително дълга битка, за която първите крачки са направени. Имаме дълъг път пред нас", добави той. Влизането в еврозоната и Шенген, както и пътят към т. нар. "клуб на богатите", което се очаква през 2025 г. също бяха изтъкнати от него. 

Според него бизнесът започва да инвестира, спестяванията на българите през последните години са се качили със 7 млрд. и България е една от малкото държави в ЕС, където ръстът на доходите е изпреварил този на инфлацията, смята Василев. 

Той отказа да се ангажира дали ГЕРБ и ДПС ще подкрепят кабинета, това зависело от тях. Не бих подценявал вота на недоверие - докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно, добави министърът. На въпрос за липсващия Бойко Борисов и дали това е знак, че не стои толкова твърдо зад правителството, Василев бе лаконичен: Не се занимавам със знаци или астрология. 

Финансовият министър няма да присъства на председателския съвет, на който парламентарните сили ще обсъждат ситуацията в Израел и Русия. "Що се отнася до стойността на помощта, която се отпуска, в бюджета всяка година се утвърждава бюджет в МВнР, с който то по своя преценка може да реши на кого да помогне в случай на сериозна криза и да изрази своята солидарност", коментира той евентуалната помощ към Украйна.                                                                                   Автор: Павлета Давидова