Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият Ангел Здравков
Убитият Ангел Здравков
  • 18-годишният ученик, който намушка смъртоносно приятеля на бившето си гадже, е обвинен в умишлено убийство, грозят го от 10 до 20 г. затвор
  • Основната версия остава ревност
  • Преди 2 г. отвлякъл момиче и го държал насила в дома си, делото обаче е прекратено, съобщиха от прокуратурата

“Ангел беше страхотно момче. Завърши езиковата гимназия “Бертолт Брехт”, работеше при мен. Невероятен човек. Прекрасен живот му бях начертал. Обичаше да кара мотор, имаше много приятели.

Вместо да му изберем апартамент

тези дни, ние му избрахме ковчег!” , плаче бащата на убития Ангел Здравков Недялко. Семейството има склад за плодове и зеленчуци и си изкарва прехраната с търговия.

Човекът още не може да повярва, че 18-годишен младеж е убил с нож сина му. Както “24 часа” писа, това е станало в петък, 29 септември, а причината най-вероятно е ревност. 21-годишният Ангел излизал с бившето гадже на Никола Райчев, който го наръгал до смърт пред блока на момичето.

“Убиецът го е наръгал съвсем хладнокръвно-два пъти. След първия удар Ангел

хукнал да бяга, за да се спаси. Онзи го настигнал и го намушкал втори път

Много професионално. Скъсана е артерия и от загубата на много кръв синът ни е починал още в линейката. Така ми казаха лекарите”, разказва Недялко.

Двамата със съпругата му Михаела тъкмо сядали да вечерят, когато им звъннала дъщеря им. “Денислава ни каза, че ѝ звънели приятели на брат ѝ да ѝ кажат, че нещо станало в кв. “Запад”. Веднага тръгнахме натам. Всичко вече беше свършило”, с мъка говори бащата.

Той разказва, че синът му и Дарина Бързакова - момичето, пред блока на което се разиграва трагедията,

се познавали от седмица, а през последните 3-4 дни Никола ги следял

Ден преди фаталния петък в местен автосервиз 18-годишният Райчев бил поставил фолио и затъмнил стъклата на беемвето си.

Близки до семейството споделят, че Ангел се разхождал с Дарина Бързакова на ул. “Панайот Волов”. Изненадващо към тях приближил 18-годишният Никола. Младежите се познавали бегло, не са били в една компания или в приятелски кръг. Двамата се спречкали. Никола се върнал до колата, взел ножа и нанесъл смъртоносните удари. Острието на ножа попаднало в бедрото на жертвата и прекъснало важна артерия. После Никола избягал с беемвето.

В събота около 23 ч Никола Райчев е бил задържан в района на Централна жп гара в София.

Не се е предал сам, не е оказал съдействие,

както оповести известен пазарджишки адвокат. Дори не е искал да дава обяснения, съобщиха на брифинг в понеделник шефът на ОДМВР в Пазарджик старши комисар Даниел Луков и наблюдаващият прокурор Георги Кацаров.

Никола е отвлякъл момиче през октомври 2021 г., държал го е насила в дома си и му е нанесъл лека телесна повреда -замерил го е с мобилен телефон в тялото. Това съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова. Била е пусната жалба от пострадалата, но след проверка делото е прекратено поради липса на доказателства. Няма данни за побой, уточни прокурор Кузманова.

Райчев е учил в Професионалната гимназия по механотехника и електротехника, но е прекъснал образованието си през миналата година.

Има свидетели на случилото се, затова наблюдаващият прокурор Георги Кацаров призова всички, които са видели какво е станало, да потърсят полицията и да предоставят информацията, за да помогнат на разследването. Основната версия, по която се работи, е ревност. Срещу задържания е повдигнато обвинение за умишлено убийство, наказанието  за това е от 10 до 20 години затвор.

В една от групите на Пазарджик в социалната мрежа се появи пост от жена, която е станала свидетелка на намушкването. Тя търсеше

някой да ѝ лее куршум, тъй като се уплашила от видяното

“Нека и тази жена отиде в полицията и да разкаже какво е станало”, настояват родителите на Ангел.

“Никола е тръгнал да убива. Може ли 18-годишен да се разхожда с нож? Синът ми защо не си носи нож в колата? Човек, който не иска да има нож, няма. Защо родители създават деца, когато не могат да ги възпитават? Искам да кажа на всички хора - не създавайте деца, ако ще ги оставяте да стават убийци, изнасилвачи и престъпници. Защото ние, родителите, няма как да ги опазим. Ние ги пазим, докато станат на 17-18 г. Оттам нататък няма как да спреш едно дете и да му кажеш: “Не, няма да отидеш на дискотека, опасно е.” Те сами си решават. Държавата трябва да пази нашите деца - със закони. Защото сега максималната присъда ще е 20 години. Питам - за това престъпление 20 години наказание нормално ли е? Доживотен без право на замяна заслужава този. Приятели на Ангел, бивши съученици, дори непознати ще протестират и ще търсим справедливост”, разсъждава бащата.

Вторник сутринта ще се гледа мярката за неотклонение на Никола Райчев. Близки и приятели Ангел пък ще го изпратят по обяд в последния му път.

Пазарджик е настръхнал заради жестоко отнетия млад живот, искат справедлива присъда за 18-годишния убиец. Бивши съученици и съвсем непознати хора от петък вечер

се събират на лобното място на Ангел и организират мълчаливо бдение

“Защо ние като родители, граждани, общество допуснахме 18-годишният Никола да порасне такъв? Защо не можахме да предпазим Ангел? Виновни сме! И ми тежи... и за двамата! Ангеле, дано си на по-добро място”, пише в една от групите в Пазарджик Даниела Станева. 

“Заживяхме в една държава, в която да чуеш вечер по новините, че едно човешко същество отнема живота на друго, стана нещо напълно нормално. Жалко за бъдещето ни, за бъдещето на децата ни. А ние, ако искаме промяна, трябва да започнем с промяната от нас и да продължим по стълбата нагоре да променяме, за да видим резултати от промяната някой ден, а не просто празни думи” пише Еми Гьорова.

Диана Ангелова пък смята, че “възпитанието отдавна не е приоритет на родителите! Отглеждат се хладнокръвни, бездушни, бездарни злодеи! Толерира се простотията, неграмотността, арогантността, агресията, фалшът!”

“Сбогом, мое скъпо Ангелче! Сбогом, мое скъпо момченце! Сбогом, мое прекрасно детенце! Обичам те толкова много, а вече няма да мога до ти го кажа, гледайки те в очите. Сбогом, маме! Сбогом, любов моя, прости ми, маме, за всичко, прости ми, че не можахме да те опазим”, написа в профила си майката на Ангел Михаела Здравкова.

Никола Райчев наръгал Ангел два пъти с нож.
Никола Райчев наръгал Ангел два пъти с нож.
Приятели и бивши съученици на Ангел организират всяка вечер бдение в негова памет.
Приятели и бивши съученици на Ангел организират всяка вечер бдение в негова памет.