Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски Снимка: Facebook/Володимир Зеленський
Володимир Зеленски Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Украинският президент Володимир Зеленски обяви създаването на Съюз на отбранителните индустрии, предаде украинската агенция Укринформ.

Държавният глава направи изявлението на Първия международен форум на отбранителната индустрия, който се провежда в Киев, предаде БТА.

"На този форум съобщаваме за създаването на Форум на отбранителните индустрии. Съюз, който зачита международното право и знае как да работи за истинска защита на международното право, защита на сигурността от всякаква агресия - и говоря не само за Украйна, но и за сигурността на всяка страна в света", заяви Зеленски.

Той добави, че е разработена основна декларация като основа на алианса и отбеляза, че производителите на военно оборудване и оръжия от цял свят, "които споделят намерението ни да осигурим реална защита срещу агресия", могат да се присъединят към него. Декларацията вече е подписана от 13 "известни" компании, които са готови да изградят "нов арсенал на свободния свят" заедно с Украйна, подчерта Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че с агресията срещу Украйна Русия е показала на всички държави по света, че може да отправи заплаха към суверенитета им. Според него от отбраната на Украйна във войната и от действията на Украйна за освобождаване на нейната територия всяка страна разбира от какво се нуждае за да попълни собствените си нужди в областта на отбраната - "какви оръжия, какви индустрии, какви модерни технологии, какви съюзи".

"С начина, по който издържахме във войната, и с начина, по който Украйна ще победи, ние предоставяме успешна стратегия за национална и колективна отбрана на всички останали по света, които ценят мира. Дългосрочна стратегия. Точно сега, за следващите десетилетия, се определят най-мощните отбранително-промишлени комплекси, какви ще бъдат техните приоритети и какъв ще бъде стандартът на отбраната в света. Това се определя именно в Украйна", каза той.

В Първия международен форум на отбранителната индустрия в Киев участваха около 252 компании от областта на отбраната от над 30 държави.

"В момента тук са представени над 30 държави от цял свят. Европа, Америка, Азия, Австралия. 252 отбранителни компании, които произвеждат пълен набор от оръжия и отбранителни системи и решения", каза Зеленски в реч на откриването на форума. В същото време той добави, че основното на форума е "увереността на свободния свят, че можем и ще защитим нашите хора, нашите ценности".