Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екоактивисти бяха затворили самолетната писта в Берлин. Снимка: Twitter/@AufstandLastGen
Екоактивисти бяха затворили самолетната писта в Берлин. Снимка: Twitter/@AufstandLastGen

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски държави, сред които и България, съобщи Си Ен Ен. Ищците, на възраст между 11 и 24 години и всички от Португалия, обвиняват страните, че не са успели да се справят с климатичната криза, причинена от човека. Те твърдят, че са на фронтовата линия на изменението на климата и ще поискат от съда да принуди тези държави бързо да намалят емисиите си на въглероден диоксид и други вредни газове, за да постигнат целта на Парижкото споразумение от 12 декември 2015 г. за ограничаване на парниковия ефект до 1,5 градуса по Целзий.

Групата, чийто най-млад член е едва на 11 години, ще се опита да докаже, че бездействието на европейските правителства по отношение на изменението на климата дискриминира всички млади хора и представлява осезаем риск за живота и здравето им.

За първи път в човешката история

толкова много държави трябва да се защитават

пред който и да било съд в света.

“Това е истински случай на Давид срещу Голиат”, казва д-р Геароид 'О Куин, директор на Глобалната мрежа за правни действия, която подкрепя иска на младежите.

“Той е безпрецедентен по своя мащаб и по своите последици”, допълва той.

Отражението на делото ще бъде много голямо. Ако шестте деца успеят да убедят съдиите, че с бездействието си по отношение на парниковия ефект правителствата на подсъдимите държави нарушават правата на младите европейци, същите ще бъдат принудени незабавно да предприемат мерки за справяне с належащия проблем.

Ако обаче съдът отсъди в ущърб на младите ищци, това може да се окаже пагубно за други дела по отношение на глобалното затопляне и борбата срещу него.

Междувременно 32-те страни се споразумяха да предприемат съвместен отговор срещу иска на децата. Великобритания се изказа първо, за да го отхвърли и заяви от името на останалите, че той трябва да бъде прекратен от ЕСПЧ, тъй като Лондон смята, че е извън юрисдикцията на тази съдебна институция.

“Държавите напълно разбират сериозността на борбата с изменението на климата. Но с отнасянето на делото до ЕСПЧ националните съдилища са загубили възможността да изразят мнението си, а националните правителства - да формират консенсус. Жалбоподателите се стремят да наложат широкообхватни задължения с дълбоки социални и икономически последици за държавите ответници”, заяви адвокат Судханшу Сваруп от името на Великобритания.

Децата са провокирани да търсят правата си в ЕСПЧ след поредица от горски пожари в Португалия през 2017 г., при които загинаха над 100 души и за които се смята, че са били влошени от изменението на климата.

Петнадесетгодишният Андре Оливейра, който по това време е бил само на 9 г., описва случилото се като

“ужасяващо преживяване”

Той разказва, че димът от пожарите е влошил астмата му, а повтарящите се периоди на силна жега оттогава насам затрудняват съня и концентрацията му върху ученето за изпитите. Те дори му пречат да излиза навън и да играе баскетбол с приятели.

Засегнато е не само физическото им здраве. Сестрата на Андре, 18-годишната София, казва, че тревогата причинена от ежегодните природни бедствия, пречи на ежедневието ѝ.

Никой от шестимата млади жалбоподатели не иска финансова компенсация, а само ясни и сигурни действия от страна на европейските държави, за да се прекратят промените в климата.

Подсъдимите държави са 27-те членки на ЕС плюс Норвегия, Русия, Швейцария, Обединеното кралство и Турция.