Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ексшефът на СОС Георги Георгиев, Хекимян, зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев и зам.-кметът по култура в София Мирослав Боршош регистрираха партията за вота вчера.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ексшефът на СОС Георги Георгиев, Хекимян, зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев и зам.-кметът по култура в София Мирослав Боршош регистрираха партията за вота вчера. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Като шеф на новините не съм се съобразявал с никого, увери кандидатът на ГЕРБ, който ще работи за хората “от другата страна”

Номинация от структурите на ГЕРБ и лична покана от лидера на партията Бойко Борисов да е техният кандидат за кмет на София е получил миналата седмица журналистът Антон Хекимян. Това потвърди самият той, когато в понеделник се появи заедно със зам.-шефа на партията Томислав Дончев, доскорошния шеф на Столичния общински съвет Георги Георгиев и партийци, за да регистрират листата на ГЕРБ за вота.

Журналистът изненадващо напусна Би Ти Ви в събота след 19 г. работа там. Още тогава “24 часа” писа, че той е вероятният кандидат на Борисов. Хекимян

попаднал в списъка на ГЕРБ преди месец

И бързо се придвижил напред, защото е разпознаваем и харесван - личност, каквато ГЕРБ може бързо да наложи в малкото време до вота на 29 октомври. А Борисов само загатна, че има “нестандартно решение”.

“Всичко се случи миналата седмица. Имах среща с г-н Борисов и лично от него получих поканата да бъда кандидатът на ГЕРБ. Помолих за време да помисля”, разказа в понеделник Хекимян. Той увери, че е направил избора “напълно осъзнато” и “лично аз”. А освен това получил уверението, че в работата си ще може да взема решенията сам.

“Визията ми за София е столицата ни да бъде още по-модерен и зелен град, да бъде отворен към инвестиции, към младите хора, но

акцент ще е образованието,

защото ще донесе още повече потенциал и кадри на града и ще го развие. Разбира се, няма да забравим големите инфраструктурни проекти”, посочи Хекимян.

“Не мога да не си призная, че съм се замислял - а оттук накъде, какво ще е моето развитие след журналистиката или този пост. Получавайки предложението да бъда кандидат на ГЕРБ, си дадох сметка, че искам да работя за обществото, през целия този път съм го правил и смятам, че мога да продължа да го правя просто от другата страна”, каза още той.

А на въпрос дали е подчинявал работата на BTV на партийни интереси, отвърна така: “През целия си път съм стоял твърдо зад принципите на журналистиката. Не съм се съобразявал с никого, защото всяко едно съобразяване после ти се изписва на челото”.

От медията също пуснаха своя позиция, след като се разбра за кандидатурата му. “Веднага след отправеното искане bTV прие оставката на г-н Хекимян, незабавно ограничи достъпа му до нюзрума на bTV и всички ресурси на компанията и бързо информирахме широката общественост за неговото напускане. Макар да сме напълно уверени в качеството, таланта и ангажираността на редакционния екип към обективността на новините,

bTV Media Group въвежда мерки,

които планира да приложи през изборния сезон с цел да защити името и репутацията на bTV като една от най-обективните и надеждни медии в България.”

Хекимян ще води и листата на ГЕРБ за общински съветници. Общо в нея са 61 души. Втори ще е доскорошният шеф на СОС Георги Георгиев, а

трети - мажоритарният собственик на Telelink Group Любомир Минчев

- бизнесмен, близък до профила на кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев.

Четвърти пък е зам.-кметът по култура на София Мирослав Боршош, пети - дългогодишният общински съветник от ГЕРБ Татяна Георгиева.

Георгиев и Боршош също бяха разглеждани като потенциални кандидат-кметове за София.

“Решихме предизборната надпревара в София да избяга от рамките на традиционното политическо противопоставяне и да излъчим кандидат, в който гражданите да припознаят себе си, да дадем шанс на София да има възможно най-гражданския кандидат”, обясни избора на Хекимян Томислав Дончев. Той не е забелязвал специално отношение на Хекимян към кадри на ГЕРБ, когато той бе водещ в bTV.

“Нещо повече - много от колегите считаха, че той е дори много критичен и остър. Това е силата. Щом можеш да събереш сила и самочувствие и да излъчиш кандидат, който до вчера те е критикувал, означава, че сме взели най-доброто решение”, допълни Дончев.

“Пожелавам успех на кандидата за кмет на София на ГЕРБ-СДС, на листата и на кандидатите за районни кметове. Има

силен отбор, който се надявам да продължи работата за София,

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

да продължи промяната на града и да внесе нов ентусиазъм”, каза пък кметът на София Йорданка Фандъкова.

Васил Терзиев: Опитите на журналисти да влизат в политиката не завършват добре

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ
ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ

Според Нинова лидерът на ГЕРБ спазарил София, “Възраждане” вече се видяха на балотаж

“Опитите на журналистите да влизат в политиката - няма да цитирам имена, не са свършили добре.” Това коментира, след като се разбра, че Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за София, най-големият му опонент Васил Терзиев от ПП-ДБ. “Намирам кандидатурата за малко странна. Тя е в разрез на това, което и Борисов, и Георгиев (доскорошният шеф на СОС Георги Георгиев - б.р.) казаха в последните седмици. Когато коментираше моята кандидатура, Георгиев каза: “София не е учебна кола”, а залагат на човек, който буквално седмица преди кампанията решава да се занимава с проблемите на София”, каза Терзиев пред “Нова нюз”. Според него, за да работи едно общество добре, трябва да има “китайска стена между медиите и политиката”.

“Превъзхождам Хекимян със значително по-голям управленски опит

и със значително по-голяма подготовка за конкретната задача. С много силен екип, а не отделни хора, събрани в една листа”, каза още той.

“Нали Борисов наричаше журналистите мисирки. Явно има и един мисир”, реагира във фейсбук и лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов. Неговата партия издигна за кмет на София сценариста Ивайло Вълчев. “ Хекимян отговаря на условията на закона. Но дали отговаря на условията на морала? Да приемем, че онзи ден Борисов му е предложил, вчера той си е подал оставката като шеф на новините на Би Ти Ви и днес се кандидатира за кмет на ГЕРБ. Всичко това е малко вероятно”, допълни Трифонов.

“Бил ли е Хекимян лична къртица на Борисов в BTV”,

скочи пък председателят на БСП Корнелия Нинова. Социалистите излъчиха за кандидатсиндикалистката Ваня Григорова. Но Нинова заподозря, че има предварителна уговорка за това кой да спечели изборите сега. И се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с въпроса: “Спазарил ли е и София? Продал ли е София с тази кандидатура друг да спечели срещу ангажимента да не рови Фандъкова, Орлин Алексиев и цялата корупционна схема в общината години наред”.

“Възраждане” ще отиде директно на балотаж, прогнозира лидерът на партията Костадин Костадинов, след като научи новината за Хекимян. Срещу кого обаче ще се изправи кандидатът му Деян Николов той не посочи, тъй като за него всички останали били “еднакви”.

“Подигравка с гласоподавателите на ГЕРБ. Кандидатурата на Хекимян поставя въпроси за свободата на словото в България по времето на трите кабинета на Борисов. А и до момента. И за продажбата на София с купувач ПП-ДБ”, коментира и бившият главен прокурор Иван Гешев в платформата “Х”.