Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и български духовници са се срещнали, предаде NOVA. 

По техни думи на срещата са присъствали Втори викарен епископ Велбъждски епископ Исаак, както и четиримата свещеници определени да служат в храм "Св. Николай". Българските духовници са поискали ключовете от храма. Няма информация те да са ги получили. 

Припомняме, че на 21 септември игуменът на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан Змеев, секретарят на мисията протойерей Евгений и служител в Руската църква бяха извикани в имиграционната служба у нас. Там им бе връчена молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като въз основа на доклад на ДАНС представляват заплаха за националната ни сигурност.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Москва е възмутена и шокирана от факта, а руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова добави, че "Този ​​случай е безпрецедентен“ и е плод на "дяволски дух“.

Последва затваряне на Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ от страна на руското Външно министерство.

“Руската църква е българска и трябва да бъде отключена”, реагира мигновено още тогава русенският митрополит Наум.

Малко по-рано днес от съобщение на Св. Синод до медиите стана ясно, че българският патриарх Неофит е назначил свещеници от София, които ще служат в Руската църква в столицата ни и ще извършват богослужение в храма.

Васиан Змеев бе сред изгонените от Северна Македония руски дипломати.