Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мирослав Камбуров в пловдивския съд.
Мирослав Камбуров в пловдивския съд.
  • На 25 септември апелативни магистрати в Пловдив ще заседават дали да оставят условната присъдата на Мирослав Камбуров, наложена му от окръжния съд
  • Според прокуратурата подсъдимият е системен нарушител на пътя - има 6 наказателни постановления и 14 фиша

Малко след полунощ на 3 юли 2022-а 28-годишният сега Мирослав Камбуров се прибира с буса си от Крумово към Куклен. Движи се с 85 км/час и не успява да реагира, виждайки в последния момент човек на платното пред него.

65-годишният Иван Владимиров върви по шосето доста пиян. После кръвната проба ще отчете 2,7 промила.

Камбуров го блъска, но не спира. Прибира се в Куклен и паркира

колата. Намират го още на другия ден и сам разказва на полицаите какво се е случило. Признава вината си и пред Пловдивския окръжен съд и получава условна присъда от 3 години с 60 месеца изпитателен срок.

Прокурорът обаче иска водача в затвора и оспорва наказанието, а апелативните магистрати ще заседават на 25 септември.

Загиналият Иван Владимиров живеел сам в землището на село Крумово в постройка под наем. Хващал се да работи различни неща на частно. Пиел често и имал навика вечер да обикаля района пеша.

При последната си разходка пак поел към “Асеновградско шосе”. Бил облечен в тъмни дрехи. По същото време Мирослав Камбуров се връщал по пътя, след като бил стоварил с буса си строителни отпадъци на сметището край Крумово.

Карал на къси светлини и забелязал силуета на пешеходеца твърде късно.

“Не видях, че на пътя има човек”, обясни той пред окръжния съд в Пловдив.

След удара Владимиров паднал върху предния капак на товарния автомобил, блъснал се в челното стъкло, след което тялото му отхвръкнало и паднало върху платното за движение.

Въпреки това Камбуров не спрял, върнал се в Куклен и когато паркирал буса в стопанския двор, забелязал множество щети - предният капак бил деформиран, стъклото и десният фар били счупени. Въпреки това не се обадил в полицията.

Тялото на Владимиров открил друг шофьор, който пътувал от Асеновград за Пловдив. На разклона към аерогара Пловдив, той завил надясно от пътя.

Приближавайки жп прелеза, забелязал в насрещната лента за движение нещо обемисто. В първия момент помислил, че е животно, но видял човешки ръце.
Веднага обърнал колата и фаровете осветили човека, който не давал признаци на живот.

Обадил се на телефон 112 и след минути дошъл дежурен екип

Наоколо били пръснати счупени стъкла и червеникави авточасти, по които униформените определили, че Владимиров е блъснат от бус “Мерцедес”. Разпитали в района и разбрали от местните, че такава кола има Мирослав Камбуров от Куклен.

Когато отишли в дома му, той признал и им показал буса. Развил обаче версията, че пешеходецът изскочил внезапно на пътя му, прескачайки мантинелата.

Съдът не я прие, защото травмите на починалия сочат, че е бил ударен в гръб.

“Ако пострадалият беше преминал през мантинелата непосредствено преди удара, не би се установил с гръб към идващата кола. А ако го е направил известно време преди удара, за да може да застане с гръб към колата, подсъдимият би трябвало да го е възприел в по-ранен момент.

В този случай логично би последвала инстинктивната реакция на подсъдимия да заобиколи препятствието на пътя, в който случай до удар е нямало да се стигне, или пък е щял да попадне в друга част от автомобила, или пък да намали скоростта на движение.

Следи от спирачен път на мястото няма”,

пише в мотивите към присъдата.  

Мястото на инцидента, станал след полунощ на 3 юли 2022 г.
Мястото на инцидента, станал след полунощ на 3 юли 2022 г.

Изследвана е и скоростта на буса – 85 км/час, преценена от вещите лица като технически несъобразена за късния час и тъмнината. Експертите са категорични, че ако Камбуров се беше движил с 69 км/час или с по-малко, е можел да реагира.

Прокуратурата и защитата на сестрата на загиналия поискаха ефективни присъди, като се позоваха на факта, че Мирослав Камбуров има и други нарушения на пътя.

“Той е системен нарушител на пътя, има 6 наказателни постановления и 14 фиша”, мотивира се прокурор Данаила Станкова.

Адвокатът на водача Васил Василев настоя за условна присъда и се опита да оправдае бягството от местопроизшествието.

“Изплашил се е, но след това е признал всичко и е съдействал на полицията. Бусът му е бил паркиран на обичайното място, Камбуров не е правил опит да го ремонтира, за да прикрие следите”, каза неговият защитник.

Самият подсъдим изрази съжаление и помоли да не влиза в затвора. Изтъкна, че живее с родителите и с приятелката си, от която има малолетно дете, и единствен в домакинството работи – отглежда едър рогат добитък в Куклен.

Разглеждайки доказателствата по делото, съдебният състав реши, че все пак наказанието трябва да бъде условно.

Довод в тази посока е т. нар. съпричиняване от страна на Иван Владимиров

“Той е предприел движение по пътното платно по начин, който не е бил безопасен за него. Съгласно Закона за движение по пътищата пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътя и по самото пътно платно, но противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница.

Това задължение пешеходецът не е изпълнил, поради което сам се е поставил в невъзможност да наблюдава възможните опасности за себе си на пътя и да реагира своевременно на тях.

Нарушението на това правило от страна на пострадалия е било виновно и същото се намира в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат”, обяснява съдебният състав защо определя поведението на Владимиров като смекчаващо вината на водача обстоятелство.

Отчита се и младата му възраст, както че работи и  издържа семейство

Затова и произнесената присъда е условна, но с максимално дългия изпитателен срок от 5 години.
“Условното осъждане се отличава със специфичен предупредителен момент, тъй като се запазва възможността за привеждане в изпълнение на наказанието, в случай че деецът извърши ново престъпление.

Значение има и размерът на изпитателния срок. В случая подсъдимият е избягал от местопроизшествието, с което е затруднил разследването.

Това негово поведение определя необходимост от по-сериозно въздействие спрямо личността му, което успешно може да се постигне с определяне на максимален размер на изпитателния срок.

В случая определянето на изпитателен срок от 5 години се явява сериозен мотив за Мирослав Камбуров да се въздържа от неправомерни действия и поведение”, е записано в мотивите.

Като част от наказанието Камбуров остава за 3 години без книжка и в продължение на 24 месеца ще трябва да посещава програма за обществено въздействие. Тази присъда обаче тепърва ще бъде преразглеждана.