Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София СНИМКА: Румяна Тонева
Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София СНИМКА: Румяна Тонева

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София затваря вратите си. Това съобщиха от Външното министерство на Русия във връзка с експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

На 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

Както вчера стана ясно от думите на руската посланичка Елеонора Митрофанова, с арестантска кола са били откарани до домовете им, за да съберат вещите си, а оттам до границата със Сърбия.

От ДАНС по-късно потвърдиха, че са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани.

Мерките са по отношение на Н. З. – гражданин на Руската федерация, Е. П. – гражданин на Беларус, В. Б. – гражданин на Беларус.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България, посочват от ДАНС.

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.

Взетите мерки са в изпълнение на правомощията на председателя на ДАНС, съобразно Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

„Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж подчертава, че сегашното ръководство на България явно е тръгнало по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между нашите държави, но и на културните и човешки връзки между нашите народи. Сегашната им цел изглежда е прекъсване на отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ“, посочи говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова.

„Още веднъж подчертаваме, че отговорността за бързото влошаване на руско-българските отношения е изцяло на българската страна“, завършва тя.

Припомняме, че Вассиан Змеев бе сред изгонените от Северна Македония миналата седмица руски дипломати. Той е и висш духовник на Московската патриаршия, който от няколко години живее и работи в София. От края на ноември миналата година е определен неофициално от патриарх Кирил да отговаря и за Македонската църква, обсебена от владици свързани с комунизма, титовизма и югославските специални служби. Освен И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов, които са извършили неуместни дипломатически действия, Вассиан Змеев също е обявен за персона нон грата и му е забранено за влиза повече в Северна Македония.