Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украински войници. СНИМКА: Илюстративна
Украински войници. СНИМКА: Илюстративна

Крупният американски оръжеен търговец Марк Моралес е имал склад у нас, от който в началото на войната в Украйна, са изнесени боеприпаси за Киев. Това съобщава в свое разследване "Ню Йорк таймс".

"Големият пробив на г-н Моралес в Украйна дойде в началото на войната. Той имаше склад, пълен с боеприпаси в България, които Пентагонът беше купил за използване в Афганистан. Пентагонът одобри изпращането им вместо това в Украйна през януари 2022 г. Зависеше от Global Ordnance (б.р. фирмата на Моралес) да го достави там. Г-н Моралес направи това възможно да се случи. Сержант Койфман работи за пренасочване на боеприпасите към Украйна в ролята си на изпълнител на Global Ordnance. Това направи г-н Моралес безценен в първите дни на войната и го направи любим на украинските официални лица", пише изданието.

В разследването се разказва за оръжейни доставки за Украйна с посредничеството на базирания във Флорида 51-годишен оръжеен предприемач Марк Моралес и неговите помощници Владимир Койфман, старши сержант в украинската армия, и Денис Ванаш, бивш съветник на Министерството на отбраната на Украйна.

"Администрацията на Байдън изпрати на Украйна повече от 40 милиарда долара помощ, включително модерни оръжия като ракети HIMARS и ракети Patriot. Но Пентагонът също разчита до голяма степен на малко известни търговци на оръжия като г-н Моралес, които имат връзките, необходими за осигуряване на боеприпаси, голяма част от които с по-ниско качество или съветски калибър, от цял свят. Търговците на оръжие се втурнаха да доставят оръжия на Украйна, подкрепени от милиарди чуждестранна помощ", се казва в статията. Марк Моралес е бил сред най-важните такива за Украйна. Пентагонът е възложил на компанията му договори за около 1 милиард долара, предимно за боеприпаси, твърдят журналистите, а от Пентагона са отказали да коментира договорите на Global Ordnance.

"Оръжейни брокери от цял свят се състезават за ограничени доставки на оръжия в съветски стил, предимно от Източна Европа, които след това да продават на Украйна. В няколко случая в началото на войната, например, г-н Моралес изпреварва конкурентите си, за да купи експлозивни снаряди от български оръжейни заводи, казаха двама конкуренти", се твърди в текста на "Ню Йорк таймс". Компанията на Моралес е пренасяла "ракети, снаряди, гранати и бронирани превозни средства в Украйна от България, Египет, Йордания и Пакистан", според правителствени документи и интервюта с търговци на оръжие и правителствени служители.

Изданието е изпратило въпроси към оръжейната компания, а Брайън Ван Брънт, главен съветник е отговорил, че компанията е спазвала закона.