Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски Снимка: Facebook/Володимир Зеленський
Володимир Зеленски Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Президентът Володимир Зеленски каза, че украинските войски, които извършват контранастъпление срещу руските окупационни сили, са напреднали на южния фронт през изминалата седмица, като същевременно е имало и придвижване близо до Бахмут на изток, съобщи БТА.

Последните коментари на Зеленски за състоянието на тримесечна контраофанзива изглежда потвърждават оценки от други длъжностни лица за напредък, макар и скромен, в източна и южна посока.

„През последните седем дни постигнахме напредък в Таврия (южен) сектор“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. „В сектора на Бахмут има придвижване. Да, има придвижване."

Зеленски каза, че украинските сили удържат позициите си на други места на изток – в Авдиевка и Маринка, близо до фокуса на основните атаки на Русия, и в Лиман и Купянск, които също са обект на опитите на Москва да напредне в северна посока.

Началникът на местната военна администрация каза, че близо до Авдиевка украинските войски са се възползвали от това, че руските сили са насочени върху един сектор, напреднали са и са завладели част от село Опитне, южно от града.

„Според мен това е много важно“, каза Виталий Барабаш по националната телевизия. „Честно казано, врагът донякъде пренебрегна южното направление."

Барабаш нарече настъплението "гръмотевична щурмова операция" и каза, че в селището се водят боеве. Месеци наред Авдиевка, където има голям коксов завод, е подложена на почти постоянна руска атака.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за успехи близо до Бахмут, където близо една година се водиха битки, докато градът не беше превзет от руските войски през май.

Във вечерния си доклад Генералният щаб отчете „частичен успех в резултат на щурмови операции" край Клишчиевка, село, разположено на възвишения южно от Бахмут, и разглеждано като ключово за превземането на града.

Докладът също описва и успех близо до Роботине – селище, превзето от Украйна в края на миналия месец, като част от придвижването на юг през контролираните от Русия райони към Азовско море.

Зеленски и други официални лица казаха, че контраофанзивата изисква време и отхвърлиха критиките в западните медии, че тя се развива твърде бавно поради тактически грешки, като разполагане на войски на грешни места.

В публикувано днес интервю за сп. „Икономист“, Зеленски заявява, че постигането на стабилен напредък е от съществено значение за поддържане на бойния дух.

"Сега имаме придвижване. Това е важно", е цитиран да казва украинският президент. Той предположи, че може да предстои голям пробив. „Ако ги притиснем от юг, те ще избягат“, казва Зеленски пред „Икономист“.