Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов 
Снимка: Велислав Николов
Бойко Борисов Снимка: Велислав Николов

Автор: Весела Бачева

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни избори, поне законодателната рамка да е факт", каза Бойко Борисов на влизане в парламента за Алексей Петров.

"Аз винаги казвам истината, така че срещи сме провеждали с него, той с тях, за да може някакво дори крепко доверие да си имаме", обясни Борисов.

На въпрос дали му е бил обещаван пост в държавна институция Борисов отговори: "От мен не, по време на разговорите не, ако е имало нещо друго, това не е към мен въпрос".

Лидерът на ГЕРБ очерта първите задачи пред парламента през новата сесия: "В този нов сезон трябва да променяме конституцията, да приемем КПКОНПИ, да пуснем плана за възстановяване, трябва да напреднем достатъчно по Шенген и еврозоната и да приключим с тези теми". И отново обясни, че именно тези теми са били причината да се направи кабинет с ПП-ДБ.

"Ако някой има толкова голям зор от кадрови назначения, той го прави. Някъде дори някои от вас ни слагат хора - както за тотото, които едва ли не ние назначаваме. Това никога не е било важно за нас. Да, имаме и критики, аз съм имал и критики към правителствата, които и аз съм управлявал. Няма идеални неща, трябва да се работи, така че и цените, и инфлацията да се овладяват и да се правят неща, които са в полза на хората", каза Борисов и добави: "Събрали сме се, за да свършим тези 5-6 неща и засега те вървят. Докато вървят, това ще бъде нещото, което ще задържи правителството заедно".

Още през следващата седмица в дневния ред на депутатите ще влезе антикорупционното законодателство.

"Доколкото знам, казусът с главния секретар е решен. Аз преди седмица казах, че все пак президентството е сериозна институция и надали ще си сложат проблем на главата, защото да държат на секретар, с който да се оправдава правителството за всички проблеми с борбата с престъпността, надали ще го направят. Така че аз мисля, че ще има нов главен секретар, защото пък от друга страна не е редно едно правителство да не може да направи всичко, което счита за правилно, с хора, на които вярва", каза бившият премиер относно казуса с главния секретар на МВР Петър Тодоров.

На въпрос как ще бъде избран и предложен нов човек за поста Борисов отново повтори, че "Продължаваме промяната" носи цялата отговорност, а че ГЕРБ има само около десет заместник-министри и вицепремиер.

"Ние подкрепяме, във важните неща, свързани със законодателството, дори сме водещи. По другите теми - Денков, вътрешният министър, те трябва да говорят с президента", каза Борисов.

"Излезе ли, че строителният министър в момента е бил в Москва и се е срещал с Бабаков и в кой хотел?", попита Борисов за МРРБ министъра Андрей Цеков.

На въпрос какво е правил там, той отговори: "Не, не знам, но се съмнявам, че е бил. Когато вие го разследвате и установите, че не е бил, ще питате мен".

"Аз считам, че Балкански поток във времето, в което Турция и Гърция - натовски държави, направиха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, всичко да минава през Турция и Гърция, ние успяхме да се преборим и да си направим Балкански поток, който е 100% държавен и в момента е печатница за пари на българските граждани. Всяка година порядъка на 700-800 милиони влизат в джобовете на всички българи", посочи Борисов и завърши: "Аз не съм национален предател, напротив, правил съм всичко в полза на българите".