Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Петров
КАДЪР: bTV
Алексей Петров КАДЪР: bTV

„Не съм усещал страх в Алексей Петров. По-скоро може би очевидно излиза, че не са били толкова сериозни спрямо опасността.“ Това каза икономистът Кузман Илиев пред bTV.

Той обясни, че не са били близки с бизнесмена, но са имали общи цели – да се подобрява бизнес средата в България и страната ни да става по-добро място за инвестиции.

„Дейността, която развиваше Алексей Петров, очевидно го е правила незаобиколим. Много е трудно да се каже колко важен точно е бил. Аз съм гледал негови интервюто, в които той казва, че не е бил този фактор, какъвто му се отрежда. Но при всяко положение заради стратегическото му мислене беше стана толкова незаобиколим, че да представлява обект на такъв тип посегателство“, смята икономистът.

Според него обаче се преекспонира неговото влияние в политиката.

„Политиците у нас са доста по-силни от предприемачите. Доста се преекспонира с желанието му да влияе в политическия процес, защото ако той е искал да влияе - щеше да си направи партия, както правят доста олигарси в България“, каза още Илиев.

Той отрече Алексей Петров да е имал някакви амбиции да заема високи постове.

„Нашата комуникация беше доста целенасочена. Имахме общи цели. Той знаеше, че съм сериозен критик на икономическото управление на страната и то от десетилетия. Затова ако е искал по някакъв начин на управляващите да направи мили очички, щеше да ми каже - недей да атакуваш бюджета, дефицита, минималната заплата, а той напротив, нищо подобно не е казвал. Наистина нашата сфера на комуникация е била в много специфична материя - икономическата сигурност, енергийната сигурност и административната реформа“, обясни Илиев.