Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вчера кметът на Кърджали бе приет от папа Франциск. Поднесе му много подаръци. Сред тях обаче имаше един, който няма стойност. Не защото не струва нищо, напротив, предметът е направен от сребро с най-висока проба. А защото е безценен!

Става дума за прекрасно изпълнена реплика на изящното ажурно сребърно ключе, с което е била заключвана дарохранителницата на един от манастирите на Перперикон. То е от Х в. и е изпълнено от най-добрите бижутери в столицата на Византия, Константинопол. Дарохранителницата е представлявала ковчеже, където са пазени Светите дарове от сребро и злато, използвани в богослужението. До този момент е известно само едно скъпоценно сребърно катинарче за такава дарохранителница, което е сред най-ценните експонати на византийското изкуство в прочутия световен музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Находката от Перперикон е единствена по рода си в световен мащаб.

Помня, че когато преди двайсетина години открихме това великолепно произведение на изкуството, създадено в най-добрите бижутерски ателиета на столицата на Източната Римска империя, Константинопол, с екипа се радвахме като деца. А днес ключето, носено на гърдите на християнски епископи преди хиляда години, е най-ценният експонат на експозицията на Историческия музей в Кърджали. Защото е от Перперикон – древното светилище на близо 7000 години, като през едно хилядолетие от тях е бил център на епископия, обхващала понякога целите Родопи.

Очевидно папа Франциск оцени това. Всички виждаме на публикуваното видео от Ватикана как той поема с трепет сребърния ключ и се прекръства пред него. А публикуваните от медиите негови думи допълват емоцията, която Светият отец е изпитал. Когато кметът Хасан Азис обяснява историята на предмета, папата отговаря:

„Г-н Кмете, много кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, но Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място!“

Това е самата истина. Разбра я папата в Рим, остава да я разберат и управляващите в България. Защото Перперикон втора година е без държавно финансиране на археологическите проучвания.