Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев
СНИМКА: Велислав Николов
Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов

"Това е една безпрецедентна чистка, саморазправа със системата. Прилича ми на опит да се придаде едно благоприличие на запасите, които изтекоха преди месеци, с цел да се сменят ръководители на службите, да се смени главният секретар и да се правят избори с нашето МРВ". Така служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира пред bTV предложението, което вече е изпратено на президента, за смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Румен Радев трябвало да реши по своя преценка, а не под натиск дали да подпише указа, каза бившият му министър. Той не бил обсъждал с президента темата.

Демерджиев разказа, че докато е работил с главния секретар,  не е имало проблеми и преди да предаде поста си на сегашния министър Калин Стоянов, го е попитал дали ще продължи да работи с него. Стоянов му е дал уверението си, а дни по-късно се отвърнал от думите си. 

"Махат се хора, които работят много добре и при които се виждат отлични резултати. Например като полицейските шефове на Бургас и Пазарджик", каза още Демерджиев. 

"Има определени механизми и дирекция инспекторат, която проверява определени сигнали. Тя излиза да със заключение. Правят се комплексни проверки и тогава на база на тези проверки се правят заключения кой носи отговорност за едно или за друго действие", смята бившият министър и подчерта, че в момента те не се спазват. А за пропуските, които Стоянов посочва в мотивите за освобождаването на Тодоров, самият той носел отговорност.