Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ша'Кари Ричардсън
Кадър: Eurosport и Нова
Ша'Кари Ричардсън Кадър: Eurosport и Нова

Момичето с труден живот създаде най-голямата сензация на световното по лека атлетика, побеждавайки фаворитките във финала на 100 метра

Ша'Кари Ричардсън имаше пълното право да полудее от щастие, когато видя резултатите на електронното табло. В този велик миг тя триумфираше над болката, самотата и презрението на околните. За първи път от много време раните в душата спряха да кървят и чистата радост пое контрол над емоциите на 23-годишната американка. Напук на всички предварителни прогнози младата спринтьорка като по чудо надбяга фаворитките Шерика Джексън и Шели-Ан Фрейзър Прайс във финала на 100 метра на световното първенство по лека атлетика.

Веднага след бягането Ричардсън едва не тупна на задните си части от изненада, когато видя, че е избягала дистанцията за 10,65 секунди – личен рекорд, най-добро време в света за годината и резултат номер 5 за всички времена в класическия спринт. Другите момичета около нея също не можеха да повярват на очите си. Та кой можеше да предположи, че състезателка, напълно отписана за големия спорт, ще направи такова бляскаво завръщане, и то точно в най-важния момент от сезона.

„Не, не съм се завърнала. Тук си бях, но сега съм много по-добра от преди“, заяви щастливата победителка, която беше принудена да премине през куп изключителни гадости в живота си, за да дочака големия успех.

Да започнем оттам, че през 2021 г. Ша'Кари Ричардсън получи звучен шамар от съдбата, след като в последния момент отпадна от списъка с американски атлети, които заминават за Токио. По-рано през годината талантливата спринтьорка бе пробягала дистанцията от 100 метра за 10,72 секунди, което тогава беше шесто постижение във вечната ранглиста, и всички очакваха от нея геройства на предстоящите олимпийски игри. Само че малко преди да се качи на самолета, тя беше извикана за внезапна допинг проверка, която откри следи от марихуана в кръвта й.

„Да изпуших една или няколко цигари, за да се справя с пристъпите на паника. Един журналист ми се обади, за да ми съобщи, че биологичната ми майка е починала. Не знаех как да се справя с емоциите и сгреших. Съжалявам и се извинявам на всички“, проплака тогава младата надежда на американската лека атлетика. От Световната антидопингова агенция не се трогнаха от признанията на съгрешилата лекоатлетка, въпреки че пушенето на трева не може да помогне за по-високи резултати на пистата или в залата. В крайна сметка Ричардсън си остана у дома, за да погребе майка си, която иначе се беше отрекла от нея още в ранното й детство.

Баща й също го няма и младото момиче е отгледано от баба си. Липсата на родители наранява психиката й и в гимназията тя прави опит за самоубийство. Тогава Ша'Кари се наранява в опит по-скоро да привлече вниманието към себе си, отколкото наистина да сложи край на живота си. Опитен психолог започва да работи с нея и да държи надалеч демоните от душата й. И както се случва често, обърканата тийнейджърка намира спасение в спорта. Талантът й много бързо си проличава по време на колежанските турнири и през 2019 г. тя печели всички състезания, подобрявайки и куп рекорди. Точно тогава ежедневието й отново е помрачено от сянката на съмненията, че победите й са извоювани по нечестен начин.

В студентските състезания тя е непобедима, но решавайки да се прехвърли при професионалистите, резултатите й изведнъж се влошават значително. Тук е задължително да се отбележи фактът, че колежанският спорт в Щатите не се подчинява на правилата на Световната антидопингова агенция и там важат други закони. Никой не го казва открито, но мнозина се съмняват дали талантливата спринтьорка не се е възползвала от далеч по-разхлабения допинг контрол. И все пак Ричардсън успява да се справи с шока от преминаването в света на възрастните и отново подобрява рекорди, преди да я обвинят в употреба на марихуана.

Отсъствието й от игрите в Токио не оказа пагубно влияние върху кариерата й. Вместо да се самосъжалява, Ша'Кари се залиса по изграждането на крайно ексцентричния си образ. По подобие на покойната легенда на световната лека атлетика Флорънс Грифит-Джойнър тя пуска екстравагантно дълъг маникюр, а почти на всяко значимо състезание се явява с различен цвят на косата.

„Различните прически подсказват за различните ми настроения. Когато се чувствам непобедима, залагам на червеното, тъмният цвят на косата ме успокоява, а ако ме видите блондинка, значи съм се настроила за скучна ваканция у дома“, казва тогава Ричардсън. Дългият маникюр и честите посещения при фризьора явно дават резултат и тя не се поддава на отчаянието, докато гледа по телевизията олимпийските игри. Упоритата й работа се отплаща стократно, а на финала в Будапеща тя сякаш се възползва от яростта, натрупана от всички неблагополучия в досегашния й живот.

„Мнозина сигурно са ме отписали, когато попаднах в най-неудобния девети коридор на финала. Но не обръщах внимание на околните. Сякаш бях единствена на стадиона. Винаги съм била сама на този свят и това ми помогна в решителния момент. И когато празнувах толкова лудо след финала, го правех с мисълта, че най-накрая ми се отдаде шанс да покажа най-доброто от себе си и аз го направих!“, каза новата световна шампионка, от която тепърва ще се очакват велики дела на пистата.