Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Векселберг СНИМКА: ГЕТИ ИМДИЖИС
Виктор Векселберг СНИМКА: ГЕТИ ИМДИЖИС

Въпреки санкциите общото състояние на руските милиардери в световната класация на най-богатите е нараснало от миналогодишните 353 млрд. долара до 505 млрд. долара, информира Forbes.

За 12 месеца след началото на войната значително се е увеличил и броят на хората със състояние от 9 и повече цифри. Така в мoмeнтa Pycия имa 110 oфициaлни милиapдepи - c 22-мa пoвeчe в cpaвнeниe c минaлaтa гoдинa.

През 2022 г., непосредствено след нахлуването в Украйна, списание Forbes състави класация на 13-те най-обеднели милиардери от Русия. Тогава

негативният рейтинг

беше оглавен

от основателя на месинджъра Telegram Павел Дуров. Според изданието през годината състоянието на основателя на Telegram е намаляло с 3,6 млрд. долара и за 2023 г. е в размер на 11,5 млрд. От трето място, което Дуров заемаше в руския рейтинг на Forbes през 2022 г., през тази година той се премести на десето сред най-богатите руснаци.

На второ място в рейтинга на „обеднелите” милиардери беше частният инвеститор Леонид Богуславски, чието състояние е намаляло с 1,1 млрд. долара за годината, сочат данните от Forbes. Фондовете на Богуславски притежават акции в 125 IT компании от Европа, Америка и Азия, много от които поевтиняха през 2022 година. Богуславски притежава дял в публичната компания Datadog, чиято капитализация е намаляла повече от 50% за година, уточни Forbes.

Третото място в класацията на “обеднелите” милиардери заеха Дмитрий и Игор Бухман,

чието състояние за

годината се сви

с по 1,1 млрд. долара на всеки от тях и в момента те притежават 7 млрд. Основният актив на братята Бухман е разработчикът на игри Playrix.

Следващ в класацията е предприемачът Фархад Ахмедов. Според изданието, състоянието му е намаляло с 0,6 млрд. долара за годината и за 2023 г. е в размер на 1,1 млрд.

“За повечето руски милиардери изминалата година беше успешна: новият рейтинг на Forbes включва 110 бизнесмени срещу 88 година по-рано.

Но има и такива, чието богатство е намаляло през годината. 13 души от тях загубиха общо 8,5 млрд. долара. И причините не са само в санкциите”, уточняват от Forbes.

На пръв поглед последната класация на престижното издание показва сериозно увеличение на богатствата им. Така например Андрей Мелниченко, който натрупа състояние от торове, беше

посочен като

най-богатия

човек в Русия

от Forbes със състояние от 25,2 млрд. долара, което е двойно повече от това, което се оценяваше миналата година.

Друг известен олигарх - Владимир Потанин, президент и най-голям акционер в Nornickel, най-сериозният световен производител на паладий и рафиниран никел, със значително увеличение на състоянието си беше класиран като втория най-богат в Русия със състояние от 23,7 милиарда долара. А Владимир Лисин, който контролира производителя на стомана NLMK и беше класиран миналата година като най-богатия човек в Русия, сега е поставен на трето място в списъка на Forbes Русия с 22,1 милиарда долара.

И все пак забогатяват ли наистина руските олигарси

въпреки санкциите,

наложени им от Запада?

Всъщност в абсолютна стойност най-вероятно не.

Парадоксът се обяснява с факта, че през 2022 г. рейтингът е съставен в период на тежка паника на пазарите, причинена от началото на „Специалната военна операция“ в Украйна, а цените на руските акции се сринаха.

В резултат на това оценките за богатството на руснаците спаднаха значително.

В новия рейтинг котировките и обменният курс на рублата бяха фиксирани към 10 март 2023 г., обменният курс на рублата на този ден беше 75,9 рубли за долар, а към момента надхвърля 95 рубли за долар.

Освен това през 2022 - 2023 г. под заплахата от санкции много милиардери са

прехвърлили активите си

на роднини, приятели,

партньори, мениджъри, бивши колеги, тръстове и благотворителни организации. В такива случаи, когато са оценявани богатствата им, е взета предвид структурата на собствеността към 23 февруари 2022 г.

Затова, според финансови анализатори, за да се получи реална картина, е по-добре да се сравнят резултатите от 2023 г. не с миналата, а с 2021 г. Тогава общото състояние на руските милиардери беше оценено на 606 млрд. долара. В сравнение с преди две години е намалял и броят им, защото през 2021 г. класацията на “Форбс” за милиардерите в Русия включваше 123 души. По този показател през тази година страната се нарежда на пето място. Най-много членове на списъка на Forbes са американци. След САЩ (735 милиардери), следват Китай (495), Индия (169) и Германия (126).

80 от всички руски милиардери в момента се намират под различни западни ограничения, но едва 14 от тях са в санкционните списъци на всички държави, които са съюзници на Украйна. 34 са единствено в списъка на лицата, санкционирани от Киев. Което означава, че

могат да печелят пари

в демократичния свят

и да ги харчат в условията на режима на Владимир Путин, в това число и за водене на войната срещу Украйна.

Сред руските бизнесмени, които открито снабдяват руската армия, са Алексей Мордашов (Северстал), Владимир Потанин (“Норилск Никел”), Вагит Алекперов (“Лукойл”), Михаил Фридман (LetterOne), Роман Абрамович (“Милхаус”), Генадий Тимченко (“Новатек”), Алишер Усманов (USM), Юрий Ковалчук (“Банка на Русия”), Аркадий Ротенберг (“Мостотрест”) и др.

Михаил Фридман
Михаил Фридман