Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

"Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи", така съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков коментира във фейсбук профила  си убийството на бизнесмена Алексей Петров.

"Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати. Още през септември ПП-ДБ ще внесем отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости", пише още Петков. 

През 2022 година “Продължаваме промяната” и ДБ внесоха в парламента законопроекти, които отнемат най-големите правомощия на президента Румен Радев - да назначава шефовете на специалните служби и главния секретар на МВР и дори да не връчва пагоните на генералите.

Според сегашните правила президентът назначава със свои укази шефовете на Националната служба за охрана (НСО), Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС), разузнаването и главния секретар на МВР след съгласуване с правителството. “Промяната” и ДБ обаче искат тази процедура да мине изцяло към Министерския съвет. При управлението на Кирил Петков имаше няколко искания да се сменят шефове на служби, които бяха блокирани от Радев, тъй като начело са хора, назначени от него с помощта на служебното правителство на Стефан Янев през 2021 г.

Преди броени часове "24 часа" научи, че Петров е бил убит с пушка с оптика в София, а жена, която го придружавала, е в тежко състояние. Това се е случило в кв. "Драгалевци". Покушението станало докато Алексей Петров се разхождал с жената по пътеката към станцията на лифта Бай Кръстьо.

Покушението срещу Алексей Петров бе коментирано лаконично от министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Не е в сферата на моите компетенции", каза Тагарев.