Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Терзиев
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Васил Терзиев СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Паметникът на Съветската армия в София принадлежи единствено на Музея на социалистическото изкуство, където трябва да продължи живота си като част от учебната програма по история. Това написа в своя профил във Фейсбук кандидатът за кмет на столицата Васил Терзиев. Той е издигнат от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Спаси София", подкрепен и от "Екипът на София". 

"Колкото и палаткови лагери в негова защита да бъдат организирани отпред, истината е една и тя трябва да се знае от всички български граждани - този паметник символизира една историческа неистина", смята Терзиев. Според него дискусията за мястото на паметника е полезна, защото дава възможност темата за историческото съветско влияние върху политическия и обществен живот в България да бъде достоверно представена на поколенията. "Но темата къде е мястото на този паметник не би трябвало да седи на дневен ред - монументът няма място в центъра на София", пише кандидатът за кмет. 

"Колкото и да ми се иска конструкцията да бъде премахната още утре, се налага да се съобразим с техническите изисквания за тази операция", посочва Терзиев. "Може би много хора не си дават сметка, но този паметник реално представлява тонове бетон и метал, които трябва да бъдат премахнати по сигурен начин, така че никой да не пострада", пише още той. 

Паметникът на Съветската армия СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Паметникът на Съветската армия СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

"Относно терена около бъдещия бивш паметник, решението ще бъде взето от всички граждани на столицата. Това място трябва да е част от българската историческа памет, а конкретният му вид следва да е резултат от широка обществена дискусия сред столичани. Какво искаме да видим там, какво си представяме да правим в това пространство - ще кажем всички ние", коментира Терзиев. "Ще организирам и допитване до управата на други красиви европейски градове, които също са премахнали съветски символи от градската си среда, за да разберем в какво са превърнали освободените терени след това и какво символизират те в настоящия момент", пише Васил Терзиев.

В петък стана ясно, че Областната администрация на София-град не може да се ангажира с конкретен срок в рамките на тази година за финализиране на преместването на паметника. „Левицата!“ направи палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия в сряда, а вечерта същия ден представители на „Възраждане“ и „БСП за България“ също дойдоха пред паметника.