Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка Pixabay
Снимка Pixabay

Мерки за увеличаване на транзитния капацитет на украинско зърно през Румъния от 2 на 4 милиона тона всеки месец ще бъдат предприети през следващия месец. Това съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну след разговори в Галац, цитиран от БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви днес, че страната му работи усилено за разработването на алтернативни маршрути за износ на зърно, предаде ДПА.

"Ние правим всичко възможно, за да направим така, че Украйна да продължи да бъде гарант за продоволствената сигурност", подчерта Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. Той каза още, че украинският народ има нужда от достъп до световните пазари.

В средата на миналия месец Русия се оттегли от споразумението за износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна. След това тя се опита да унищожи украинската износна инфраструктура, като нанесе въздушни удари по Одеса и други черноморски пристанища, а също така - и по пристанища на река Дунав, които са възможен алтернативен маршрут, отбелязва ДПА.

Транспортирането на зърно и други селскостопански продукти с камиони и влакове е по-сложно и скъпо.