Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Актьорът яде по един бадем на ден на снимките. Страни от останалите, защото: “Мозъкът му  еше прекалено пълен”
  • “Бягах с луда енергия. Преминах прага, където не се тревожех за храна или нищо”, признава звездата
  • “Никога не съм бил свидетел на по-голяма саможертва от актьор. Той притежаваше смирението, за да оцелее в тази роля”, казва Робърт Дауни Джуниър

“Килиън, правя филм. Казва се “Опенхаймер” и бих искал да играеш Опенхаймер.”

С тези думи Кристофър Нолан запознава Килиън Мърфи с ролята, която може да се окаже най-важната в кариерата му. Режисьорът иска именно ирландския актьор. Без кастинг. Мърфи няма нужда от време за размисъл за това предложение от точно този човек.

Скача и се гмурка много дълбоко. Има шест месеца за подготовка, преди снимките да започнат през февруари 2022 г. А отдадеността му за мнозина звучи като опит за самоубийство - физическо и психическо.

Първо, среща в главата си Дж. Робърт Опенхаймер - американски физик, известен като директор на проекта “Манхатън” и останал в историята като “бащата на атомната бомба”. Научава всичко за него, изследва го. Прочита биографията му “Американския Прометей” и дори Бхагавад Гита - индуистки религиозен текст от 700 страници, цитиран от известния физик: “Сега съм станал. Смъртта, разрушителят на светове”.

Заравя се във всякаква архивна информация. Войната, геноцидът и ядреният холокост са неприятни за мислене дори в най-добрите моменти от деня. С Нолан водят дълги и подробни дискусии относно начина, по който виждат героя - външно и вътрешно, защото сценарият е написан от първо лице.

Метаморфозата изисква Мърфи да започне да “пропуска хранения” в опит да отслабне и да придобие на 100% вида на Опенхаймер. По време на снимките неговата колежка Емили Блънт, която играе екранната му съпруга Кити, няма да забрави неговата стриктност в това отношение: “Той имаше такова монументално начинание. И можеше да яде само един бадем на ден. И най-много резенче ябълка. Беше толкова отслабнал”.

По повод драматичната загуба на тегло за ролята актьорът подчертава, че това действително е било опасно. “Не го препоръчвам. Сякаш си в този ш**ан влак, който се взривява. Бум, бум, бум. Спиш няколко часа, ставаш и това се повтаря - признава Мърфи пред IndieWire. - Бягах с луда енергия. Преминах прага, където не се тревожех за храна или нищо. Бях толкова в него, състояние на хипер нещо. Но беше добре, защото характерът беше такъв. Той никога не ядеше”.

Звездата изтъква, че това е било много важно, за да бъде персонажът достоверен.

“Неизбежно започваш да се състезаваш със себе си, но това беше с цел. Той беше много, много слаб човек. И беше много осъзнат за това. И това му даде този много уникален, особен вид емблематичен силует. И когато имате това тегло, то се отразява на начина, по който ви висят дрехите, влияе на начина, по който ходите, очевидно променя формата на лицето ви и всичко. Така че това беше много полезно за героя. Но наистина не искам да правя голяма работа от това: “О, Килиън отслабна толкова”.

Придържайки се към диетата си, той страни от останалите актьори, когато се събират за вечеря. Но причината не е само в храната. В допълнение към физическото напрежение Мърфи се заравя в някои доста тъмни емоционални места.

Мат Деймън, който играе мустакатия военен бос генерал Гроувс, коментира: “Мозъкът му просто беше прекалено пълен”. Самият Мърфи не скрива: “Не излизах много. Не се социализирах много главно поради многото работа, която трябваше да свърша. Много съм погълнат винаги от ролята и наистина нямам време да се мотая. И в този филм аз [редовно] пропусках вечерята, така че не бях страхотна компания”.

Действително, когато става въпрос за перфекционизъм пред камерата, актьорът е готов да прекрачи всички свои граници. Така например, макар че е вегетарианец в продължение на 15 години, той започва да яде месо, за да наддаде тегло за ролята на Томас Шелби-Томи в сериала Peaky Blinders.

Докато снима “Опенхаймер”, Мърфи също така изпушва толкова много фалшиви цигари, че се притеснява как това ще навреди допълнително на здравето му. Но отбелязва, че истинският Опенхаймер е оцелял благодарение на “цигари и лули, които редува”, преди да умре от рак през 1967 г.

Реквизитните цигари, които се използват в Холивуд, обикновено се определят като билкови и съдържат корен от бяла ружа, пасифлора, карамфил или жасмин.

Въпреки че не съдържат тютюн и никотин, те все пак отделят канцерогени и токсини. Всъщност проучванията показват, че рискът от сериозни последици за здравето от билковите цигари може да не е по-нисък от този, причинен от истинските цигари.

През 57-дневния снимачен процес на продукцията Мърфи често работи по 18 часа. Научава сценария изцяло, за да не се тревожи за текста и да се фокусира върху експресията си.

“Никога не съм бил свидетел на по-голяма саможертва от главен актьор в моята кариера”, казва Робърт Дауни Джуниър по адрес на своя колега и неговата впечатляваща трансформация.

“Мисля, че той притежаваше и смирението, което се изисква, за да оцелее в роля като тази”, допълва Дауни, който играе председателя на Комисията за атомна енергия Люис Щраус.

47-годишният Килиън Мърфи е известен с това, че пази личния си живот встрани от светлините, предлагайки само частици подробности за себе си през годините.

Роден в семейство на учители, той учи право в University College Cork, преди да напусне в опит да прави музикална кариера, за да се откаже и от нея и да пробие в света на киното. Спомняйки си момента, в който казва на родителите си, че няма да се реализира като адвокат, признава: “Това не беше щастлив момент в нашата семейна история”.

Мърфи се жени за ирландската художничка Ивон Макгинес през 2004 г., след като двамата се срещат за първи път на един от концертите на неговата рок група през 1996 г. Имат две деца заедно - Малачи, 17, и Аран, 16 г.

По повод професионалния си ангажимент с ролята на Опенхаймер актьорът признава, че е нямало да се справи без подкрепата и разбирането на съпругата си. А похвалите от страна на колегите му не спират.

“Работата с него беше изключително впечатляваща - коментира актрисата Флорънс Пю, която споделя повечето от сцените си с Мърфи в ролята на Джийн Татлок, една от най-големите любови в живота на Опенхаймер. - Всеки ден той се появява, знаейки всеки възможен начин, интонация, как да съживи този герой. Това беше изключително впечатляващо за мен. Има причина той да е един от великите”.

Мърфи е преследван от крещящи фенове от самото начало, когато избухва звездата му на голям екран като Джим, често без тениска, оцелял от апокалипсис, в хорър хита на Дани Бойл от 2002 г. “28 дни по-късно”. Гангстерският сериал Peaky Blinders го направи световна звезда, а най-известните му филмови роли са забележителни, защото често идват от сътрудничеството именно с Кристофър Нолан. Научно фантастичният блокбастър “Начало”, военният трилър “Дюнкерк” и неговата трилогия за Батман включваха Мърфи като поддържащ любопитството - страничен герой, който се появява от време на време, за да открадне вниманието от главния герой. Но в “Опенхаймер” - последното творческо партньорство на дуото, той най-накрая е главният герой. И има защо.

“Харесвам непознати, двусмислени, някак енигматични [герои] - казва Мърфи. - За мен това е човешкият живот: заплетените, странни, сиви зони... Животът на добрия човек е напълно безинтересен.”