Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Хинков
Христо Хинков

Готов е медицинският стандарт за съдебните медици, а утре ще бъде обсъден в Министерството на здравеопазването. Това обясни здравният министър проф. Христо Хинков по време на извънредната здравна комисия в парламента. Депутатите се събраха, за да изслушат проф. Хинков за наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая в Стара Загора с обезобразеното 18-годишно момиче.

По думите му предстои общественото обсъждане на стандарта, който определя минималните задължителни изисквания към съдебните медици. Стандартът е професионален протокол за работата на специалистите, за да може да работят по-спокойно и сигурно, добави министър Хинков. Той обаче едва ли би решил казуса в Стара Загора, каза министърът.
"Считам, че проблемът не е толкова в стандарта и дали наличието на такъв стандарт би решил по-добре казусът в Стара Загора. Има текстове, които са се опитвали да операционализират проблеми, които са само медицински, би трябвало да има комплексна оценка. Съдът е този, който взема под влияние всички обстоятелства по дадено престъпление", обясни Хинков.

Преди него адвокатът по медицинско право Мария Петрова обясни защо е необходим медицински стандарт. "Никаква регулация няма тази медицинска дейност, законът е забравил за съществуването на лекарите-клиницисти. Те нямат правна рамка за своята работа,и няма контрол за тяхната дейност", заяви Петрова. "Тази дейност не е регламентирана по никакъв начин, не може да се търси отговорност", каза още адвокатът. Тя апелира да се създаде рамката на съдебните лекари, за да може да се каже дали съдебният лекар в Стара Загора е свършил работата си. По думите й трябва да има промяна в Закона за лечебните заведения , за да се създаде качествен стандарт.
Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов обясни, че съдебните медици са хора, които работят по правила и познават законите на медицината и законите в страната. Наличието на стандарт би дал онова спокойствие на пациенти и лекари, смята Ангелов.
"За нас ще бъде много важно да разберем в детайли какви са причините да се случи това в Стара Загора. Този дебат е закъснял, съдебно-медицинският стандарт лежи в Министерството на здравеопазването вече 3 години, може и повече. Лекарите свършили ли са си работата? Съдебният лекар дали е свършил работата си?", пита Ангелов, като заяви, че депутатите ще настояват здравните власти да разпоредят проверка в Стара Загора.

Да се направи стандарт за стандартите, предложи д-р Александър Симидчиев. Според него е важно да има стандарт как да се структурират стандартите. "Имаме проблем и в гастроентерологията и други специалности", каза Симидчиев. Той предложи да се направи тази малка стъпка, която ще реши проблемите занапред. "Добре е да имаме обща структура за всички стандарти. Апелирам да мислим как превантивно да избегнем проблемите", каза той.
Министърът се съгласи, но обясни, че изработването на стандарти не е от вчера и има структури как се правят стандарти, които обаче не са приети.

Според Хинков има действащи 47 стандарти, но създаването им е трудно - трудно се намира консенсус, има разнобой при отделните специалисти. А и стандартите непрекъснато се актуализират.