Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от лозунгите при националния протест срещу насилието след случая с обезобразеното момиче. СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк
Един от лозунгите при националния протест срещу насилието след случая с обезобразеното момиче. СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

"Малко й било на тази ***** Дебора", "Георги трябваше да й отреже главата", "Не ми пука! Без милост, направо смърт! Мисля да отида да довърша започнатото даже! Ще я довърша!" - това е част от чат, публикуван в мрежата, на старозагореца Мирослав Андонов с неизвестно лице, което се опитва да го спре и вразуми. Разговорът се появи днес във фейсбук, след като първоначално се появява в затворена женска група.

"Трябваше да има 800, а не 400 шева!", пише още в чата от името на Мирослав Андонов. 

Един от потребителите на мрежата, дал гласност на скандалния чат, е Милка Колдамова, която е известна в града като защитник на социално значими каузи и будната съвест на Стара Загора. Тя е майка на три момичета. Пред "24 часа" жената разкри, че по-късно този чат бил премахнат, а Мирослав Андонов обяснил първо, че профилът му бил хакнат, а след това - че е фалшифициран скрийншотът му, като снимката му е лепната върху чужд текст. 

КАДЪР: Фейсбук/ИСТИНАТА ЗА СТАРА ЗАГОРА
КАДЪР: Фейсбук/ИСТИНАТА ЗА СТАРА ЗАГОРА

Дали това е така ще проверява Районна прокуратура в Стара Загора. Районният прокурор Таня Димитрова каза пред "24 часа", че по случая вече се работи активно, тъй като сигнали за него са подадени както в прокуратурата, така и в полицията. Един от хората, подал сигнал, е общественикът от Чирпан Васил Монев. "Занесох сигнал заедно с разпечатан на хартия чата в чирпанския клон на Районната прокуратура в Стара Загора, имам входящ номер и чакам резултата", потвърди той за "24 часа". 

КАДЪР: Фейсбук
КАДЪР: Фейсбук

Районният прокурор Таня Димитрова каза още, че самоличността на Мирослав е изяснена и той се издирва. Предстои да се направи експертиза на компютъра му, ще има и други следствени действия, за да се изясни истинският автор на писанията. Прокурорът не може да се ангажира отсега дали ще бъде наложена мярка за неотклонение на Андонов и евентуално каква. 

Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.
Снимка: Ваньо Стоилов
Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. Снимка: Ваньо Стоилов

По-късно самият Мирослав Андонов публикува видео във фейсбук профила си, в което обяснява, че не той е писал съобщенията.

"Тук съм във връзка с случилото се, чата, във връзка с момичето. Искам да кажа, че не съм писал нищо, не съм аз извършителят, някой ме е набедил. Направил ми е фалшив чат. Знаете колко е лесно, знаете как се случва. Не знам защо на мен се е случило, но е факт. Аз ще се свържа с органите, подал съм жалба. Ще гледам да направя всичко възможно да докажа наистина, че не съм бил аз, но това е засега, което мога да направя. Да кажа, че не съм писал нищо в случая, абсолютно", заявява Андонов. 

Проверка на "24 часа" установи, че такава жалба, внесена от негово име има наистина, но в Районна прокуратура-Бургас. В нея той твърди, че не е вземал отношение по случая с момичето от Стара Загора, а профилът му във фб е фалшифициран и са направени скрийншотове. Ще направим проверка по сигнала, каза районният прокурор на Бургас Мария Маркова. Към момента Андонов твърдял, че се намира в Слънчев бряг и нямал нищо общо с коментарите във фейсбук.

Преди няколко дни по подобен начин се появиха писания в защита на Георги Георгиев, наранил жестоко 18-годишната Дебора, подписани от радневеца Виктор Костов. Под името му имаше текст: "Аз пък защитавам пича. Всяка лигла трябва да си знае гьола и като шава напред-назад, ще яде мамуля. Евала, брат, показвай кой е силният пол!". Виктор бе задържан за 24 часа заради отправени заплахи в чат към разгласилата случая сред широката общественост Моника Маринова, близка на семейството на пострадалото момиче. 24 часа по-късно младежът пуснат на свобода, засега без обвинение, тъй като също обяснил, че профилът му е хакнат и не той е автор на написаното към жената. Разследването продължава.

Юристи коментират, че твърденията за хакнат профил и чуждо авторство на скандалните текстове може да бъде защитна теза на писачите. Другият вариант е да съществуват компютърно грамотни приятели на задържания Георги Георгиев, които да го защитават, като действително влизат в чужди "кожи".

В града говорят, че Георги и Дебора се запознали от нощния клуб, където той бил охранител, а тя работела като сервитьорка. Иначе е ученичка в местна гимназия и догодина ще бъде абитуриентка. Дори си развалила успеха покрай нощната си работа, коментират из града. Обичала да пее, особено песните на Деси Слава. А гневът на Георги избухнал не защото щели да се разделят след 4-месечна връзка, а защото момичето му изневерило с негов приятел. Това също би било повод за ревност - мотивът за престъплението, по който работят и разследващите.

Според защитниците му Георги Георгиев продължавал да твърди, че не е извършил нападението над момичето и че няма нищо общо с това.

Георги Георгиев 
Снимка: Фейсбук
Георги Георгиев Снимка: Фейсбук

Както "24 часа" писа на 24 юни Георги изпратил съобщение на 18-годишното момиче с текст „Направо те убивам”, а 25 юни съобщението гласяло „Ще ти закача главата”. На другия ден около 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с множество порезни рани и обилно кръвотечение. 

Показанията на пострадалата са следните – след влизане на лицето в дома на момичето, тя го вижда, а той и нанася юмручни удари по главата. Тя казва, че оттам нищо не помни. Свестява се нарязана и търси помощ от съседка на долния етаж. Това са нейните показания”, заяви районният прокурор.