Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестът събра хиляди в Бургас. Снимка: Тони Щилиянова
Протестът събра хиляди в Бургас. Снимка: Тони Щилиянова
  •  Мъжът посяга на жена си за втори път, преди година му се разминава, без да има издадена заповед за защита, тъй като от страна на жертвата не е проявена активност, уточняват от полицията
  • Психопати налитат все по-често и на бременни, казват от Кризисния център в Бургас

В момент, в който цяла България се вдигна на протест срещу насилието и вече трети ден хората са на улицата, 48-годишна детска учителка от Бургас стана поредната жертва на домашно насилие.

В нощта на 2 август тя е нападната и жестоко пребита от съпруга си, с когото били разделени. Пияният ревнивец набил и тъста си – мъж на 78 г., който опитал да защити детето си. Свидетел на кървавата саморазправа станала 16-годишната им дъщеря.

Бруталната сцена се разиграва в апартамента на учителката в бл. 51 на бургаския кв. “Славейков”. В сряда

малко след

полунощ съседи

чуват зверски

писъци

от дома на жената и веднага звънят на тел. 112.

Пристигналият полицейски екип заварва в жилището 45-годишен мъж, 48-годишната му съпруга, цялата окървавена, и възрастния ѝ баща, също с рани по лицето и главата. Те заявили, че са бити безпричинно от бургазлията, който е криминално проявен.

В изблик на ярост той налагал жена си и тъста си с юмруци. Свидетел на насилието става дъщеря му. Нападателят е задържан, а дрегер на място показва 1,74 промила алкохол в кръвта му. Бързо става ясно, че това не е първото посегателство на побойника над жена му.

Точно преди година - на 18 август, бургазлията е задържан за домашно насилие спрямо съпругата си. Тогава случаят се разминава, без да има издадена заповед за защита по Закона за домашното насилие, тъй като от страна на жертвата не е проявена активност, а такава е нужна, за да се задейства механизмът на защита, уточняват от ОД на МВР в Бургас.

И сега

жертвата на

насилника

отказва да

застане с лицето

си пред камерите

- срамува се

и се страхува

Говори единствено с разследващите. А извършителят на бруталното нападение е добре известен на полицията, разследван е за грабеж, противозаконно отнемане на автомобил и кражби, установи проверка на “24 часа”.

Според запознати той се казва Диан Иванов, по прякор Чопъра, и от години работи и живее в чужбина, като последно бил в Германия. Връщал се за малко в България, но все още се дразнел и ревнувал жена си, с която нямали официален развод. Това, че битата детска учителка не е потърсила помощ още при първия случай на домашно насилие през 2022 г., е поведение на по-голямата част от жертвите. Те не се осмеляват, много трудно вземат решение.

Цикълът на насилие е един кръг, от който много трудно се излиза, коментира пред “24 часа” полицейският инспектор Антоанета Тодорова, която е зам.-координатор по домашно насилие.

Според нея случаите на домашно насилие през последните години нарастват.

“Но и обществото става все по-чувствително и последните протести в защита на момичето от Стара Загора го показаха”, коментира Тодорова. Тя припомня, че в Бургас още през 2009-а е създаден Център за превенция на домашното насилие по тристранна спогодба между община Бургас, МВР и асоциация “Деметра” и в него жертви на насилие намират реална помощ.

“Само за първите 6 месеца на годината при нас в центъра са постъпили 84 души. Има завишение, като се има предвид, че за цялата 2022 г. те са 153. От тези 84 души, потърсили закрила, 81 са жени, жертви на домашно насилие от партньорите си. Останалите трима са мъже, но те се оплакват от внуци и други роднини”, каза Женя Петрова от кризисния център.

Тя е притеснена, че напоследък драстично нараствали случаите на фрапиращо домашно насилие над жени, причинено от партньори с психопатии. И дава пример с жена, която преди 7 години за първи път потърсила помощ при тях. Тя била жертва на своя партньор, който, освен че я биел, гасил фасове по тялото ѝ. Тогава жената е била настанена в кризисен център заедно с двете си малолетни деца. Наскоро обаче

отново потърсила

помощ – оказало

се, че мъжът

пак я тормози,

като този път посягал и на бременната ѝ дъщеря.

“Все повече са случаите на бременни жени, жертви на домашно насилие. Имаме случай, при който вследствие на ужасен побой една от жените изгуби бебето си”, казва Женя Петрова.

От “Деметра” силно се надяват в промените на Закона за домашно насилие вече да влезе и казусът “лица в интимна връзка”, защото в повече от случаите ставало въпрос именно за такива взаимоотношения между жертва и насилник.

Късно следобед вчера районната прокуратура  в Бургас задържа за срок до 72 часа Д.И., обвинен в причиняване на леки телесни повреди на съпругата и тъста си, като телесните увреждания са причинени в условията на домашно насилие.

Престъплението е квалифицирано по чл. 131, ал. 1, т. 4 и т. 5а от НК, тъй като телесните повреди са причинени на повече от едно лице, уточниха от държавното обвинение.

Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на обвиняемия.