Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев Кадър: NOVA
Асен Василев Кадър: NOVA
  • Активната работа ще е заради плана за възстановяване
  • Пари в торба не се дават, трябва ясна идея за какво ще се използват, настоя министърът
  • определени корпоративни интереси, не са щастливи, че се върви към изсветляване на икономиката и действали през всички партии
  • За споразумението между ГЕРБ и ПП-ДБ - парче хартия не може да реши каквото и да е

По-обединяващ празник от 24 май няма. Това заяви в предаването "На фокус" по Нова тв финансовият министър Асен Василев.

Той отрече да има политическа сделка с ГЕРБ и настоя, че това са предложения, за които се търси подкрепа. За промени в конституцията трябват 160 гласа и той смята, че за промяна на националния празник такава вече има.

"Бюджетът е изпълним в този му вид. Успяхме да защитим голяма част от мерките за събиране на приходите. Разходната част е направена добре", настоя министърът. Според него това не е бюджет затягане на коланите и всяка сфера била достатъчно финансирана.

За исканията на униформените за повече средства за заплати, той попита ще получим ли повече патрули, камери и сигурност след вдигането на възнагражденията. Тъй като не отговорило на тези въпроси, тези средства не били предвидени в бюджета. Парламентът реши друго, заяви министърът.

Василев смята, че не са направили политически компромис и са изпълнили плановете си за 3% дефицит.

Подкрепени са всички сфери, смята Василев. Въпреки че има брожения, има и средства за културата - преди били 240 млн., а м.г. били заложени 340 млн., които обаче не били използвани. Сега са заложени 357 млн. лв. Пари в торба не се дават, трябва ясна идея за какво ще се използват, настоя министърът.

Василев смята, че в културата действа като последните годни на тоталитаризма - "даваха се пари безотчетно, за да е спокойно всичко и да се славят управляващите". Недоволството започнало, защото се заговори за проектен принцип.

Той се оплака, че субсидирането е на делегирана бройка и квадратен метър, а не е има ли танцови състави, колко човека са посетили библиотеката и какво е свършено. "Може да взима пари и без дейност, защото има квадратни метри. Това не е нормално и трябва да се смени", заяви той. Според него м.г. Фондът за култура е заработил много добре.

Няма да има такси по базови сметки, подчерта той във връзка с едно от нововъведенията в бюджета. За възмущението си след края на продължителната бюджетната комисия тпреди окончателното гласуване на финансовата рамка, той уточни, че проблем са били данъчните закони. В крайна сметка в зала обаче минало всичко, без идеята му за касовата бележка - да не се плаща без такава.

Според бившият депутат от ПП имало определени корпоративни интереси, които не са щастливи, че се върви към изсветляване на икономиката и действали през всички партии. "Възраждане" и ИТН, например, гласували срещу данъчните закони. Всички фирми, които теглят дивиденти на каса, и след това раздават пари в плик, вече няма да могат да го правят, защото дивидентът ще върви по банка и НАП ще може да затегне контрола.

Василев се възмути, че решеното от НС предоговаряне на плана за възстановяване от служебния кабинет така и не се е случило. "Няма нищо ново договорено с Брюксел, и сега в кратки срокове, август и септември трябва да го приключим. Имаше и ненаписани закони", заяви министърът. И даде пример със Закона за енергетиката, който тепърва излиза за обществено обсъждане. Това обаче означа, че "няма да има отпуски и ще трябва да се работи активно, за да може септември да мине през НС. И парламентът ще работи до 1 -2 през нощта, за да се приеме", предупреди Асен Василев.

По плана за възстановяване второ плащане е предвидено да има до края на годината и затова трябва да се приемат и редица закони. "Стиснали сме си ръцете с председателя на парламента - има 1-2 закона от нас, които трябва да се довършат. В изпълнителната власт има още 20 мерки да се довършат. Ходим по тънък лед, но тези средства от Брюксел не се отразяват на бюджетния дефицит. Те и да дойдат, няма да се отразят на дефицита", подчерта той.

Съпредседателят на ПП определи политическото сътрудничество с ГЕРБ като "изключително трудно". "Имаме изключителни различия по голяма част от въпросите, но има осъзнаване и от двете страни, че за Шенген и еврозона, макар и трудно, трябва да се работи по някакъв начин. Не мисля, че парче хартия може да реши каквото и да е", заяви Василев.

С ДПС също се работело трудно. "Те не подкрепиха бюджета на първо четене в комисия и го подкрепиха в зала в последния момент, на второ четене подкрепиха само част от законите. Имаме разделено общество, с разделени интереси, и всяка група и защитава определени интереси. Не е скучно, не е предварително написано, но е здравословно. Започнаха решенията да се вземат реално в НС, колкото и да е трудно. Това е начинът да тръгне обществото напред", заключи финансовият министър Асен Василев.