Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов /вдясно/ и директорът на ОДМВР старши комисар Лазар Христов дадоха днес информация за хода на разследването на катастрофата със самолета край Раднево. 
Снимка: Ваньо Стоилов
Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов /вдясно/ и директорът на ОДМВР старши комисар Лазар Христов дадоха днес информация за хода на разследването на катастрофата със самолета край Раднево. Снимка: Ваньо Стоилов

Случаят е поет от Националната следствена служба

Техническа неизправност, човешка грешка или намеса на външен фактор като например ято птици - това са трите основни версии, по които работят разследващите на катастрофата на селскостопански самолет тази сутрин край Раднево, при която загина пилотът Велизар Маринов от Русе. През ноември мъжът трябваше да навърши 71 години. Опитът му като летец бил голям - около 30 години.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов смята, че здравословното състояние на летеца е било добро, преди десетина дни той бил минал медицински преглед, за да може да лети. Към 6 часа сутринта, когато е извършен фаталният полет, времето е било добро за летене.

Загиналият Маринов е собственик на самолета, с който по договор с местна земеделска кооперация пръскал оризищата в землището на село Землен в община Раднево. Машината също била минала скоро технически преглед, тя е купена преди десетина години от Германия.

Падналият самолет пръскал оризищата в землището на радневското село Землен по договор с местна земеделска кооперация.
Снимка: Ваньо Стоилов
Падналият самолет пръскал оризищата в землището на радневското село Землен по договор с местна земеделска кооперация. Снимка: Ваньо Стоилов

Документацията за нея все още е в офиса на фирмата в Русе, но вече е изискана от разследващите. Тя, както и хангарът на самолета на селскостопанското летище в село Коларово, радневско, откъде самолетът е излетял тази сутрин, са обезпечени от полицията, съобщи директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

По мое предложение с цел бързото и качествено разследване на случая главният прокурор го възложи на Националната следствена служба, които имат методика за разследване точно на този вид престъпления, съобщи още окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. По думите му, първо ще бъде извършена назначената вече съдебно-медицинска експертиза на загиналия, след това - когато завършат огледите на място, които днес продължиха през целия ден, ще има и техническа експертиза. Досега е разпитан един свидетел - синът на летеца, който е подал сигнала на тел. 112 за произшествието. Предстои да бъдат разпитани и други свидетели, които са установени. Тогава можело да се каже дали в случая е имало външна намеса като птици или се е случило нещо друго.

Според окръжният прокурор на Стара Загора трагичният случай е нелеп инцидент, причините за който тепърва ще бъдат изяснени. В закона нямало възрастово ограничение за пилотите, както е при шофьорите, щом са преминали успешно задължителните медицински прегледи.

През април 2006 г. в близко до Раднево село - Пет могили, което е в община Нова Загора, отново по време на работа катастрофира селскостопански самолет, пилотът също загина.