Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТАНИМИР МИХАЙЛОВ
СТАНИМИР МИХАЙЛОВ

С 28 въпроса депутатите бомбардираха Станимир Михайлов, преди да го допуснат до гласуване в пленарната зала в петък

Извършил ли е сделка с недвижими имоти? Подал ли е декларация с грешно съдържание? Бил ли е сътрудник на Държавна сигурност?

Такива въпроси развълнуваха депутатите от здравната комисия по време на изслушването на единствения кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов.

Това е втори опит за избор на шеф на касата, след като първият се провали преди 2 седмици. Тогава бяха издигнати 3-ма кандидати, но тези на ГЕРБ и “Възраждане” се отказаха, а на БСП не събра подкрепа в пленарната зала. Сега кандидат издига само ПП-ДБ, а негласно се говори, че това е част от споразумението с (не)коалиционния партньор ГЕРБ. Затова и се очаква подкрепа от партията на Бойко Борисов по време на гласуването на кандидатурата на Михайлов в петък в пленарната зала.

С 28 въпроса бомбардираха депутатите номинирания за НЗОК финансист на извънредното заседание на здравната комисия в понеделник. И само три от тях бяха за това как ще се разходват 7-те милиарда, отделени за здраве в бюджета за 2023 г.

Най-голям интерес у депутатите предизвика дали кандидатът за шеф на касата

е купил имот на занижена цена, а после го е ипотекирал на 4 пъти по-висока

цена и препродал двойно по-скъпо на съдружника си.

“Сделките са реални, направени при един и същи нотариус, не виждам престъпление”, отговори Михайлов на проф. Андрей Чорбанов от ИТН. И обясни, че става въпрос за препродажба на лице, с което се познават. “Става въпрос за грешка на нотариус. Ако е имало престъпление, смятате ли, че нямаше да бъде разкрито досега? Търси се нещо, което да е разкрито срещу мен”, обясни още Михайлов.

Той заяви, че няма нищо общо с Държавна сигурност и не знае откъде идва тази информация.

КОСТАДИН АНГЕЛОВ
КОСТАДИН АНГЕЛОВ

А на въпрос дали наистина не е подал декларация като изпълнителен директор на “Балкан кредит” отговори, че ще се платят административните наказания. “Хора сме, работим и грешим”, обясни кандидатът за шеф на НЗОК.

Той очерта амбициозна програма. “Ще положа максимални усилия да допринеса за по-справедливо разпределяне на средствата от бюджета на НЗОК”, обеща Михайлов. Сред първостепенните му задачи са да финализира Националния рамков договор със съсловните организации, въвеждането на

контрол за предписване на рецепти,

МАРГАРИТА ГЕНЧЕВА
МАРГАРИТА ГЕНЧЕВА

както и остойностяването на медицинските дейности. Обеща и да намали административната тежест и бюрокрацията за пациентите чрез електронно здравеопазване.

“В процес на внедряване е електронната система, която ще ускори процесите за лечение на деца и възрастни в чужбина”, каза Михайлов на въпрос на шефа на здравната комисия проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ- СДС.

АНДРЕЙ ЧОРБАНОВ
АНДРЕЙ ЧОРБАНОВ

“Управителят на НЗОК може да подсказва и инициира политики”, каза той и даде пример с пренасочването на повече средства за извънболничната помощ, финансиране на аптеки в отдалечени райони и увеличаване на заплащането на медицинския персонал. Най-активна във въпросите бе Маргарита Генчева от “Възраждане”.

Михайлов обяви, че не е политически обвързан, и обеща да работи с всички.