Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Личканов-Личкана в Пловдивския районен съд.
Ангел Личканов-Личкана в Пловдивския районен съд.

Според адвоката на покойния роднините му развиват параноя и почват да си мислят, че някой го е поръчал

Близките на Ангел Личканов не се интересуват от парите, не сме говорили за точни суми. Смятам да подам от тяхно име граждански искове за по 200 000 лв. Такъв е напоследък размерът, който изплащат за загубен роднина. 

Това обясни пред "24 часа" адвокатът на починалия вчера в пловдивския арест Ангел Личканов-Личкана Стоян Донков. Той поясни, че наследниците на 56-годишния ъндърграунд герой са трима - съпругата му и двете му дъщери. По думите на защитника близките са в шок, тъй като Личкана бил жив и здрав, въпреки проблемите със сърцето. Исковете ще бъдат срещу прокуратурата и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". 

Ангел Личканов беше арестуван в края на април т.г. Той беше обвинен в увреждане на автобус, нанасяне на телесна повреда на шофьора и нарушаване на обществения ред - когато 3 дни преди инцидента с рейса нападнал 23-годишна на червен светофар в Пловдив. На двете заседания за определяне на мярка за неотклонение адвокат Донков обясни, че Личкана има проблеми със сърцето, но магистратите приеха, че той може да взима лекарствата си и в ареста и да остане там, понеже имало лекар, ако му стане нещо. 

 "Чиновниците го осъдиха на смърт", коментира защитникът. Добави, че се е обадил на дежурния в ареста, след като линейка и бус на криминалистична лаборатория са влезли вътре, но бил уверен от него, че всичко с клиента му е наред. Донков обясни, че вече е подал сигнал в Софийска градска прокуратура срещу служителите на държавното обвинение в Пловдив.

Вчера Ангел Личканов е бил прегледан в болница, след което докторът написал, че 56-годишният се нуждае от спешна реанимация. Вместо това обаче ъндърграунд героят бил върнат в ареста. "В 13,10 ч. съм изпратил документи и молба той да бъде транспортиран. До смъртта му нито един прокурор не се е изказал по тях. Самият Личканов е питал в коя болница ще го карат, но служителите обяснили, че го връщат в ареста, за да решат началниците. И никой от тях не решил", каза още адвокат Донков. Според него толкова много небрежност граничи с умисъл. 

"Страшен е механизмът, по който са го умъртвили, няма значение кой е той като човек или че е осъждан. Ако беше някой обикновен човек, какво", пита защитникът. Донков даде пример, че когато на задържан му прилошее, в ареста се вика линейка, а Ангел Личканов е бил върнат вътре, въпреки предписанията на прегледалия го лекар. "Близките му параноясват, почват да си мислят, че става въпрос за поръчка", отсече адвокатът. 

По-рано днес от пловдивската прокуратура съобщиха, че са започнали проверка за смърт по непредпазливост. А една от дъщерите на Личкана - Христина Личканова, обвини държавното обвинение за кончината на баща си.