Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дейл Карнеги СНИМКА: Getty Images
Дейл Карнеги СНИМКА: Getty Images

Преди 68 години умира известният американски психолог, оратор и писател Дейл Карнеги. Книгите му “Как да печелим приятели и да влияем на другите”, “Как да преодоляваме тревогата и стреса”, “Как да преодоляваме безпокойството и да се радваме на живота” отдавна са се превърнали в бестселъри с милионни тиражи и са преведени на десетки езици по света. Междувременно авторът, наречен “продавач на щастие” и учител на човечеството, не е бил щастлив и прекарва последните години от живота си доста самотен и без приятели.

В началото

биографията му започва

по забележителен начин,

който изцяло отговаря на “американската мечта”. Родителите на Дейл Карнеги били много бедни фермери и понякога семейството живеело в мизерия. Те трябвало да вложат всичките си пари, за да пратят сина си в колеж. А по време на ученето той се събуждал в три часа сутринта, за да работи във фермата, а след това изминавал по 6 мили на кон, за да стигне до Педагогическия институт в Уорънсберг, щата Мисури, защото баща му не могъл да плаща за пансиона към учебното заведение. Бил принуден да износва дрехи и обувки от по-големия брат и много се срамувал от бедността си. Съучениците му го смятали за тромав и неуверен - типичен лузър.

След завършването си Дейл Карнеги се опитал да организира курсове по ораторски умения, но тази идея не предизвикала ентусиазъм сред местните фермери. След това се насочил към друга област и станал агент на фирма за продажба на бекон, сапун и мазнини.

“Бях едно от най-нещастните момчета... Мразех работата, мразех живота в евтино обзаведената стая, пълна с хлебарки. Хранех се в евтините, мръсни закусвални. Прибирах се вечер с главоболие, причинено от чувства на разочарование, загриженост, горчивина и яд”, спомня си той онези времена. Но благодарение на тази работа все пак успял да събере пари и да организира собствена школа, където преподавал реторика и сценични умения. Това не било за дълго и той се озовал в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк. С малък успех като актьор, той преследва идеята си за развитие на ораторските способности.

След първите курсове започва да импровизира и открива определени техники за публично говорене, които се оказват успешни. Това откритие засилва увереността му и му помага да подобри седмичните си приходи. В същото време Карнеги започва да обикаля страната с лекции по ефективна комуникация. Скоро курсовете му придобиват невероятна популярност.

Изведнъж станало ясно, че се открива огромна и печеливша област - обучение на възрастни за успешен и щастлив живот. През 1926 г. Дейл Карнеги издава първата книга – “Ораторското изкуство и влиянието му върху бизнес партньорите”. Веднъж директорът на издателството посетил лекциите му по практическа психология и бил толкова впечатлен, че предложил да обобщи всички материали и да ги публикува под формата на още една книга.

Така се появил най-прочутият му труд “Как да печелим приятели и да влияем на хората”. Той получава името “учебник по успех” и още през първата година се разпространява в милионни тиражи. В него в увлекателна и достъпна форма авторът разказва как

да направите добро

впечатление на хората

и благодарение на това да повлияете на техните решения. В продължение на 10 години тази книга остава в списъците на бестселърите на “Ню Йорк Таймс”. Карнеги става основател на “Институт за ефективно ораторство и човешки отношения”.

Книгите, с които си спечелва световна слава, са изпълнени с мъдрост и позитивизъм. Самият той обобщава учението си по следния начин: “Едно от най-трагичните неща, които знам за човешката природа, е, че всички ние сме склонни да отлагаме живота. Всички мечтаем за някаква вълшебна розова градина зад хоризонта, вместо да се наслаждаваме на розите, които цъфтят днес пред прозорците ни.”

Но въпреки че като психолог и оратор постига световно признание и успех, в собствения му живот

не всичко се развива според

правилата и съветите,

които дава в книгите. През последните години той остава самотен, въпреки огромния брой последователи и почитатели. Личният живот на най-популярния в САЩ преподавател, за разлика от кариерата му, се развива неуспешно. Карнеги е женен два пъти, но и двата му брака се разпадат. За причините за семейните разстройства авторът на мотивиращи книги и “продавачът на щастие” предпочита да не говори. А за първи път се развежда точно когато написва главата “Седем правила за щастлив брак”, поради което фактът на развода е премълчан.

Карнеги прекарва последните години от живота си, страдайки от нелечимата болест на Ходжкин - злокачествено заболяване на лимфната система. А в своите трудове психологът твърди, че всички болести възникват поради стрес, безпокойство и прекомерна подозрителност на хората, които пречат на постигането на щастие и успех. Очевидно авторът не се е справил. Учението на Карнеги многократно е била подлагано на критика - той е обвинен в разминаване на теорията с практиката и че тя само обобщава и излага в достъпна форма опита на изявени психолози, негови съвременници.

Известният писател, психолог и изключителен оратор Дейл Карнеги умира на 1 ноември 1955 г. на 66-годишна възраст. Според официалната информация причина за смъртта му е болестта. Но версията, че майсторът на позитивното мислене се е самоубил, защото не е имал сила да се бори със заболяването и самотата, е много по-разпространена. И ако тя е вярна, излиза, че човекът който успешно въвежда съветите за щастие, сам е бил нещастен в живота, а самотата може би води и до преждевременната му смърт.