Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така е изглеждала колата на Йордан след силния удар и забиването  в бетонна стена.
Така е изглеждала колата на Йордан след силния удар и забиването в бетонна стена.
  • Майката на загиналия 23-годишен Йордан Бозуков не спира да пита кой пусна виновника за смъртта на сина й
  • Младият мъж е бил 8 дни в кома, но заради множество наранявания не оцелява

20 март 2023 г. Кола се движи по пътя между Хасково и Димитровград. В нея пътуват 3-ма младежи - зад волана е 23-годишният Йордан Бозуков, до него е приятелката му Наталия и техен приятел.

Тримата решили да тръгнат към Пловдив същата вечер, тъй като на другия ден сутринта Йордан имал лекции в университета “Паисий Хилендарски”.

Около 21 ч колата с младежите е на километри от магистрала “Тракия” извън Хасково, когато отзад ги удря автомобил и ги забива в бетонна ограда на някаква база отстрани на пътя.

“Карал е с бясна скорост и как връхлита върху колата на сина ми, като пътят е голям, двулентов, с аварийно платно”, недоумява майката на загиналото момче Живка Бозукова. Тя допълва, че

Йордан изпада в мозъчна смърт и няма шансове да оцелее

“Слава богу, другите две деца са добре. Ударът е от неговата страна - той е бил с предпазен колан, но заради получения камшичен удар е с най-големи травми.

Мозъкът му е на пихтия, ребрата му са натрошени, с пробити бели дробове, сърцето и бъбреците му не са добре, има кръв в стомаха и вътрешни разкъсвания”, говори през сълзи майката.

В продължение на 40 минути, докато са опитвали да го извадят, Йордан е седял без кислород, тъй като дробовете му са били разкъсани от силния удар.

20-годишното момиче, което се возело до шофьора, било без колан и от силния удар тялото му изхвръкнало. Осем дни Йордан е бил в кома, но на 29 март издъхва.

“Правихме постъпки с хеликоптер да го транспортираме до друга болница, пращахме дисковете с изследванията му на други лекари, но всички бяха категорични, че няма никакъв шанс да оживее.

Вечерта след трагедията ни се обадиха и отидохме в спешния център към 23 ч. Там видяхме виновника, причинил катастрофата. Казва се Лютви Хасан, на 58 г. Той е с двойно гражданство - турско и българско, и с адрес в Хасково. На 20 февруари му е върната

шофьорската книжка, отнета, понеже е отказал тест с дрегер

при полицейска проверка в Пловдив. След месец - на 20 март, удря и убива моя син. В града всички го виждали, че си кара без книжка”, твърди 50-годишната Живка.

В спешното отделение буйствал, отказал да даде кръв и урина. Живка Бозукова казва, че пробата за алкохол излязла преди две седмици и резултатът показал 2,03 промила.

“Все още към този джигит няма обвинение, обявен е за издирване в България, където е оставил два адреса, но той изобщо не е в страната.

Вечерта след катастрофата отказал да бъде настанен в болница, защото заявил на полицаите, че се чувствал добре. Оттам го завели в РПУ в Димитровград и трябвало да бъде в ареста за 24 часа. Вместо това в 10 ч на другия ден е освободен, отива при нотариус, където си 

Загиналият 23-годишен Йордан Бозуков
Загиналият 23-годишен Йордан Бозуков

прехвърля собствеността на фирмите, и в 15 ч същия ден напуска България

през ГКПП Лесово”, разказва Живка.

Родителите Явор и Живка са озадачени как виновникът излиза от ареста в Димитровград и как така никой нищо не знае.

“Трети месец МВР и прокуратурата си прехвърлят топката. От прокуратурата казват, че не са били уведомени - уведомени са с писмо след два дни.

Полицаите казват - не може, без да има дежурен прокурор, задържан за такова тежко ПТП да напусне. Без да има постановление или решение на съда.

23-годишно момче е и дознателят, който се е случил дежурен - току-що завършил Академията на МВР.

Не знам дали ще го върнат в България,

но ние искаме да разберем кой и защо го освободи? Или става въпрос за пари, или за пълна немарливост”, подозира майката.

Родителите правят собствено разследване. Снабдяват се със записи от видеокамери, за да проследят да не би колата на сина им да е била без стопове, да е криволичила.

“Това, което видяхме, е ужасяващо. Този човек е абсолютно нагъл - след катастрофата е започнал да предлага пари на пожарникарите, звънял е на Пътна помощ в Хасково да отидат да му издърпат колата.

По време на инцидента не е отишъл изобщо да помогне на останалите деца в колата, моят син е бил заклещен, нямало е как, но на останалите да помогне.

Само е седял в колата и е говорил по телефона, вероятно да си уреди нещата и да се отърве от наказание”, допълва Живка Бозукова.

Полицаи водят към ареста 58-годишния Лютви Хасан.
Полицаи водят към ареста 58-годишния Лютви Хасан.
Води се вътрешна проверка, която трябваше да приключи преди месец. Прокурорът казал на родителите, че трябва да се съберат документи, да се изчака автоекспертизата, за да може да се предяви пред турската страна искане за екстрадиция.

Готови сме да съдим и държавата в Страсбург,

гневи се Бозукова. Тя страда от онкологично заболяване и се тревожи дали виновникът за смъртта на детето ще получи заслужено наказание.

“Данчо беше неотлъчно до мен - придружаваше ме до София, където често ходя, за да ме наблюдават в една болница. Не мога да се примиря, че този, който го уби, е на свобода”, не крие мъката си жената.

Почерненото семейство на Данчо разполага със запис от камера, която е запечатала какво е правел Лютви същата вечер, преди да тръгне на път. На кадрите се вижда как пие в едно заведение, после се качва в колата и тръгва.

С бясна скорост преминава през града и вече извън него на този трилентов път той просто връхлита върху колата на Йордан.

“Подозирам, че някой на някого се е обадил, за да го пуснат. Искам да разбера кой кого натисна, за да му позволят да избяга от нашето правосъдие”, казва Живка.

И допълва, че не вярва, нито има надежда, че българските власти ще успеят да го върнат в страната.
Скептичен е и хасковският адвокат на семейството Веско Георгиев.

“Турция много трудно изпълнява съдебни поръчки. Като го няма него, кого наказваме”, казва юристът.
Другият защитник на семейството - адвокат Ивац Илиев от София, също не е обнадежден. Съществува процедура на Лютви

да му бъде повдигнато обвинение задочно,

а като не се яви - се издава европейска заповед за арест. Проблемът е, че Турция не е страна - членка на ЕС, нито пък имаме с нея някаква спогодба.

Родителите на загиналото момче са имали срещи с бившия главен прокурор Иван Гешев, ходили са и при новия вътрешен министър Калин Стоянов.

“Всички обещават. Но той (Лютви - б.а.), ако си изкара някакви документи, че се лекува и не е добре здравословно, как ще го върнат? Вечерта в ареста бил казал, че не се чувства добре, но отказал да остане в лечебно заведение.

Така можеше и мярката за неотклонение да е друга. Но полицаите са се уплашили нещо да не му стане и го освободили”, допълва юристът.

Живка и Ясен Бозукови живеят с мъката по изгубения си син, но се държат заради по-малкото му братче.

“Той ни вижда, че се борим и ще направим всичко възможно да открием истината за смъртта на брат му.

Просто тази държава принуждава родители на убити деца и нормални хора като нас да станат убийци - според нашите закони излиза така, че аз, ако го блъсна, мога да получа 2 години условно. И толкова.

А тези джигити, които си мислят, че светът е техен, се чувстват безнаказани”, негодува майката. С болка споделя, че малкият им син в деня на катастрофата е взел шофьорска книжка.