Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Освен за половите и възпроизводителните функции на мъжа тестостеронът има отношение и към мускулната маса, която той може да натрупа. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Освен за половите и възпроизводителните функции на мъжа тестостеронът има отношение и към мускулната маса, която той може да натрупа. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Нивата на половия хормон тестостерон при младите мъже намаляват, като някои изследователи твърдят, че те вече са наполовина по-малко от тези на техните дядовци. Тази промяна се свързва със застоялия начин на живот, яденето на ултрапреработени храни и прекаления стрес, на който новите поколения са подложени.

Повечето представители на силния пол дори не предполагат, че някои изменения като умора, главоболие и проблеми с паметта може да са симптоми за хормонален дисбаланс. Което не е изненадващо, тъй като все още малко се говори, че такъв проблем съществува не само при жените, но и при мъжете. Даже някои изследователи са склонни да търсят връзка между различното отношение към здравеопазването на двата пола и продължителността им на живот. Макар благодарение на развитието на медицината да се увеличават хората, достигащи дълбока старост, все пак

жените продължават да надживяват мъжете

средно с 5-7 години.

Затова учените по света продължават да търсят причини защо това се случва и смятат, че намаляващите количества на тестостерона може да са една от тях, тъй като ниските му нива са свързани с трайни последици за здравето. Установено е, че може да доведе до диабет, ако не се вземат навреме мерки. “Инсулинът зависи от тестостерона, така че трябва да имате необходимото количество от него, за да може той да функционира добре”, казва пред “Дейли мейл” доктор Хелън Бърни от департамента по мъжко сексуално и репродуктивно здраве на университета в Индиана. Когато инсулиновата функция е нарушена, това води до лош контрол на глюкозата. Стига се до повишаване на кръвната захар и до диабет.

Проучване на американската асоциация по диабет през 2016 г. обаче е показало, че терапия с тестостерон може да помогне. Последвали изследвания твърдят, че тя може да е ефективна и при хора, предразположени към сърдечни заболявания. Стигнали са до заключение, че ниският тестостерон може да доведе до по-голям риск от сърдечен арест и инсулт.

Доктор Бърни предупреждава, че връзката между тестостерона и сърдечните заболявания все още се смята за спорна сред експертите. Някои от тях са на мнение, че терапията с тестостерон може да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Публикувано наскоро ново английско проучване обаче е установило, че тя не повишава опасността от нежелани сърдечни събития, стига, разбира се, да се прави по лекарско предписание и наблюдение.

Изследващите проблема специалисти са обезпокоени от разрастващия се пазар на тестостеронни добавки и стимулатори, които се рекламират като панацея за всички мъжки хормонални проблеми. И тъй като много представители на силния пол все още се чувстват неудобно да говорят по темата и да търсят компетентна помощ,

предпочитат да се самолекуват

с тях, особено когато става въпрос за състояния като намалено либидо.

Ниското сексуално влечение е един от най-често срещаните симптоми на дефицит на тестостерон и едно от най-големите притеснения на пациентите, обяснява Хелън Бърни.

По думите ѝ това е така, защото наличието на половия хормон е пряко свързано с получаването на ерекция. Освен това липсата на тестостерон може да направи лекарства като виагра по-малко ефективни.

Трябва да се знае, че обичайно нивата му достигат пик в млада възраст, някъде около 20 г., и

започват да намаляват средно с процент годишно след 30 г.

Редица фактори като начин на хранене и физическа активност обаче могат да забавят или ускорят този процес. Например силният стрес, злоупотребата с алкохол, цигари и опиати увеличават пролактина в мъжкото тяло, което от своя страна пречи на производството на тестостерон. Това обикновено води до напълняване от женски тип и загуба на мускулна маса, което не се повлиява от спортни тренировки и диети. Много голяма е вероятността да последва влошаване на костната плътност и остеопороза. Първоначално състоянието може да няма симптоми, но с течение на времето да доведе до болки в гърба, прегърбване, фрактури и загуба на височина.

Американски и английски проучвания са открили

връзка и между нивата на тестостерон и гледането на порно и прекаляването с видеоигри

При заседяващите се с часове пред екраните мъже те са по-ниски. Изследователите обясняват това с факта, че при игра се отделя повече допамин, известен като един от хормоните на щастието. В резултат намалява интересът към полов контакт. Освен това липсата на достатъчно сън при геймърите и стресът от играта също допринасят за недостига на тестостерон.

Наднорменото тегло е друг сериозен фактор за негативната тенденция. В страни като САЩ и Великобритания, където има висок процент затлъстели хора, тестостероновият дефицит и произтичащите от него здравословни проблеми са по-често срещани. Някои проучвания в двете държави свързват това с

прекомерната консумация

на бял хляб, пица

и хамбургери и липсата на физическа активност.

Според специалистите здравословното хранене и спортът могат да не доведат бързо до хормонален баланс, но със сигурност ще помогнат на страдащите да се почувстват по-енергични. Те им препоръчват да включват в менюто си храни яйца, авокадо, джинджифил, броколи, спанак и зеле, които подобряват производството на тестостерон. Да изхвърлят захарните изделия и да прекарват възможно най-дълго време на открито, защото е доказано, че недостигът на витамин D също води до редуциране на важния полов хормон.

Нивата на тестостерон се установяват чрез кръвен тест, като резултатите от него задължително трябва да бъдат разчетени от лекар и съобразени с известни вече медицински състояния на пациента, тъй като е възможно хормоналният дисбаланс да е следствие от съществуващо заболяване или пък от лекарства, които се приемат. Затова експертите съветват на проблема да се гледа по-всеобхватно, а не просто като на нещо, което пречи на мъжа да се представи добре в леглото или във фитнеса.