Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соломон Паси
СНИМКА: АРХИВ
Соломон Паси СНИМКА: АРХИВ

Соломон Паси коментира колажа с негово участие, разпространяван в официалния Телеграм канал на партия "Възраждане".

На колажа бившият външен министър, основател и почетен президент на Атлантическия клуб в България е в раирани дрехи, носени в концлагерите и е воден насила от нацистки войници. На колажа има надпис "Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия" (правописът е запазен).

Ето какво сподели Паси специално за "24 часа":

Братовчед ми Исак Нисим Паси е бил убит от фашистите през март 1943 в концлагер Собибор. В същия месец пловдивското ми семейство е спасено от същата съдба. 13 години по-късно съм се родил аз. Затова израснах от дете с разказите за фашизма, с поуките от него. И се научих да го разпознавам, както децата на гъбари, израсли в гората различават от малки отровната гъба.

Фашизмът е като преизподнята — познава се от много далече — по зловонието! Тази неподражаема смрад на горяща сяра…

Толерантността към фашизма е като толерантност към ада, който е готов да погълне всекиго, освен дяволите, които са на служба там.

“Свободата на словото”, приложена към фашизма, е отказ на същата свобода за всички останали. Логиката “да не ги закачаме, за да не ги ядосваме” доведе Хитлер до тотална хегемония.

Готовността да отстъпиш пред един Хитлер — бил той австро-германския, руския или днешния български — уж за да го укротиш, само изостря апетита му за още по-дълбока офанзива в снагата на гънещата се демокрация.

Заблудата “да не им отговаряме, за да не им даваме нови трибуни” ги прави пълновластни господари на терена на пропагандата.

По какво можехте да познаете фашисткото либрето на една про-путинска партия в българския парламент?

Не само по това, че защитава войната срещу Украйна с демагогски призиви за мир — това го правят и други!

Когато една партия Ви каже, че иска “да преоснове България”, спомнете си Майн Кампф — опусът на Хитлер, който брандира със същата идея Третия райх, който пък трябваше да просъществува цели 1000 години. А когато той каже, че нарочените от него за виновници “имат имена и адреси”, спомнете си за Кристалната нощ и анти-еврейските погроми, към които българският фюрер призовава…

И ако не искате народът ни след време да потъне в незаличим национален срам, озаптявайте фашизма. Сега, веднага, с всички законни средства и всеки, всеки, всеки ден!

Организацията на евреите в България "Шалом", ръководена от проф. д-р Александър Оскар, подаде сигнал до прокуратурата заради колажа със Соломон Паси, а по късно стана ясно, че ДАНС И ГДБОП проверяват сигнала на "Шалом".

"Това е клеветническа кампания и ние ще пуснем право на отговор. Между другото се замисляме дали да не пуснем сигнал в прокуратурата срещу "Шалом" за пропагандиране на расова и политическа омраза".

Така коментира случая лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.