Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Таня и Илия Стоянови с портрета на  дъщеря си Християна, която загина в катастрофа на 13 г.
Таня и Илия Стоянови с портрета на дъщеря си Християна, която загина в катастрофа на 13 г.
  • Три бяха жертвите, след като с 38 км/ч над разрешеното Велин навлязъл в насрещното платно, после блъснал тийнейджъри, тръгнали към кръста в Зетьово
  • Преди началото на делото в понеделник почернени майки от страната организират поредния протест срещу войната по пътищата

Таня Стоянова, майката на загиналата Християна, беше сред майките, загубили децата си в катастрофи, които на 20 юни т.г. се срещнаха с вътрешния министър Калин Стоянов.

“Искаме затвор за шофьора, който уби дъщеря ни, и ще водим съдебната битка докрай.” Това обявиха пред “24 часа” Таня и Илия Стоянови от Чирпан, родители на 13-годишната Християна, която загина в катастрофа преди малко повече от година.

Разпоредителното заседание по делото срещу шофьора Велин Тотев, който с превишена скорост уби момичето и двама възрастни, започва в понеделник, на 17 юли. Час и половина преди началото почернени майки от цялата страна ще организират пред Съдебната палата в Стара Загора поредния протест срещу войната по пътищата.

Трагедията се разиграла на 1 април 2022 г. - първия ден от пролетната ваканция на учениците. Седем приятели - тийнейджъри от Чирпан, на възраст между 12 и 19 г., решават

да се разходят пеша до близкото село

Зетьово. Там неотдавна вдигнали православен кръст и младите хора обичали да се събират край него.

В същото време 21-годишният Велин Тотев карал баба си от Чирпан към Меричлери с колата на баща си “Ауди А4”. Пътят за там минава през Зетьово.

Според обвинителния акт, който Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе в съда, около 15,50 ч Тотев се движел на правия участък със 108 км/ч при разрешени 70. Настигнал децата. Най-отпред вървели Християна и едно от момчетата, след тях Божидар и Наско, после - останалите трима. Повечето се движели по затревения банкет, а някои - в края на пътната лента на асфалта, близо до него.

Когато ги забелязал, Велин

поискал да заобиколи групата, направил маневра и навлязъл в насрещната

пътна лента. Преди маневрата обаче той не намалил скоростта, нито се уверил, че насрещната лента е свободна.

Настъпил челен сблъсък между аудито и “Форд Фокус”, който се движел от Зетьово. В него шофьорът Гочо Димитров, на 63 г, карал на лекар в Чирпан 80-годишната си съседка Янка Савчева.

След удара фордът се отклонил надясно, преминал през източния банкет и при навлизане в отводнителен канал се преобърнал по таван. Гочо Димитров починал на място, а неговата съседка получила множество травматични увреждания и десет дни по-късно също починала.

След удара аудито се завъртяло и ударило трима от пешеходците. Двама от тях са получили травми по тялото, а Християна Стоянова починала на място. Тя била ударена от лявата страна, при което тялото ѝ попаднало в отводнителен канал, на около 14 м от мястото на удара.

Според заключението на тройната автотехническа експертиза причините за катастрофата са несвоевременното възприемане на създалата се конкретна пътна обстановка от водача на аудито, технически несъобразената му скорост на движение, недостатъчно осигуреното странично разстояние при предприетата маневра, както и навлизане в лентата за насрещното движение при наличие на друг автомобил.

Обвинението срещу Велин Тотев е за причиняване на катастрофа по непредпазливост, при която са загинали трима души, а други двама са ранени - получили са средни телесни повреди. Резултатите от проверката на шофьора за алкохол и наркотици са отрицателни. На мястото на инцидента скоростта е ограничена с пътен знак до 70 километра в час, което означава, че според автотехническата експертиза колата му се е движела с 38 км/час над допустимото. Експертите смятат, че

ако ограничението е било спазено, шофьорът е могъл да спре

до групата пешеходци и да изчака преминаването на другия автомобил, който през цялото време бил в своята лента за движение. Вместо това Тотев решил да заобиколи групата, без да намалява скоростта, и така се забил челно в насрещната кола. Според обвинението тя пък се е движела с 95 км/час.

Свидетелството за управление на обвиняемия не е отнето веднага, а по-късно - чак след като родителите на Християна подали жалба, твърдят те. Младият мъж бе задържан веднага след катастрофата за 72 часа с прокурорско разпореждане, сега е на свобода срещу парична гаранция от 2500 лева.

Според магистрати делото по този случай започва в разумни срокове в сравнение с други подобни дела, които се отлагат с години.

Едно от исканията на Таня Стоянова пред вътрешния министър бе, когато има убийство в резултат на шофиране с превишена скорост, то

да не се квалифицира като убийство по непредпазливост,

както е в техния случай. Със същото искане, а и с други - например да няма условни присъди при смъртен случай при катастрофа, в Чирпан през май т.г. бе организиран протест срещу убийствата на пътя.

“Настояваме още в случаите като нашия обвиняемите да не могат да искат дело по съкратената процедура, за да получат по-лека присъда. Допускаме, че шофьорът, който уби детето ни, ще направи точно това. Сега законът го позволява, но настояваме за промени занапред това да не се случва”, казва още Таня Стоянова.

“Клиентът ми осъзнава вината си, съгласни сме с обвинителния акт, но ще искаме съкратено производство. Така ще е по-добре за всички ни, делото ще свърши по-бързо”, каза адвокат Станимир Ченалов, защитник на Мелин Тотев.

В предстоящия процес семейството на Християна ще бъдат частни обвинители. Родителите са разочаровани, че близките на другите двама загинали при катастрофата не ги подкрепят, а разчитали само на парите, които ще получат от застраховката. “Не им се занимавало - Гочо беше стар ерген и няма близки роднини, а хората на Янка нямало да наемат адвокат. Ние искаме справедливост, никакви пари няма да ни върнат детето”, обяснява Таня Стоянова. Те са наели адвокат от Русе, на когото имат голямо доверие.

“Нашето дете щеше да завърши 7-и клас, искаше да продължи образованието си в нова паралелка, която открили в чирпанската гимназия по селско стопанство. Мечтаеше и да бъде известна - беше активна във фейсбук, държеше да има много последователи. Сега пак е известна, но защо по този начин?”, не може да си намери място от мъка майката.

“Християна се роди 13 години след кака си Памела. Дълго я чакахме,

беше трудно раждане. През детството си често боледуваше, тъкмо се закрепи и почна да се момее, и стана непоправимото. Сега, зададе ли се празник, само плачем, радостта отлетя от нашия дом”, нарежда жената, която и до днес не е свалила траура. Тя се моли Господ да ѝ върне вкъши Християна, като скоро я дари с внуче.

Семейството скърби, но на мястото, където стана катастрофата, то няма да постави паметен знак. Бащата Илия често минава оттам с таксито си и с клиенти и не иска нищо да му напомня за трагедията. А по ирония на съдбата почти на същото място, на стотина метра от него, на същия път, на 26 юли 2021 г. стана друга зверска катастрофа, при която също загинаха трима души.