Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Велчев КАДЪР: БНТ
Милен Велчев КАДЪР: БНТ

Може и трябва да се прави бюджет без никакъв дефицит. Това какъв е правилният дефицит го определят макроикономически модели, които показват в кой цикъл на икономиката сме. Статистиката показва, че и тази година се очаква икономиката да расте, така коментира Бюджет 2023 бившият финансов министър Милен Велчев в "Денят започва" по БНТ.

"Когато икономиката расте, според традиционната икономическа теория, е редно държавата, ако не да пести пари, поне да не харчи повече, отколкото може да събере. Харчим заради липса на воля. Целта не е да тласнем хората в мизерия, а да се образуват резерви, които ще са неизбежно необходими при следващ спад на икономиката. Тогава наистина е важно и уместно да се работи с дефицит, за да се компенсира спадът на приходите и доходите", каза Велчев. 

"Може да влезем в еврозоната с излишък и с нулев дефицит, не е необходимо да таргетираме 3-процентов дефицит", добави бившият финансов министър.

По думите му е трудно за 5 месеца да се компенсира дефицитът, който вече е образуван и да има балансиран бюджет.

"Понякога проектът за бюджет съдържа съществени резерви, които могат да позволят неочаквани мерки, които се вземат в парламента", допълни Милен Велчев.

Според него бюджетът страда значително след нанесените щети с намалението на ДДС ставките последните години.

"Резултатите от това са плачевни, защото нито цените са под контрол, нито потребителите се чувстват по-богати. Най-лошият начин за водене на социална политика е с ниски ДДС ставки", каза още Милен Велчев.