Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соломон Паси се ръкува със Зеленски на дискусията в НИМ. Паси беше външен министър в правителството на НДСВ, което беше приоритизирало отношенията с Украйна още в предизборната си програма през 2001.  Наблюдатели припомнят, че първото споразумение за евро-атлантическо партньорство, подписано между България и Украйна, е от 13 април 2004 г.  Тогавашният външен министър на Украйна Константин Гришченко посети Соломон Паси в София 10 работни дни след влизането на България в НАТО, за да каже, че Украйна иска да
Соломон Паси се ръкува със Зеленски на дискусията в НИМ. Паси беше външен министър в правителството на НДСВ, което беше приоритизирало отношенията с Украйна още в предизборната си програма през 2001. Наблюдатели припомнят, че първото споразумение за евро-атлантическо партньорство, подписано между България и Украйна, е от 13 април 2004 г. Тогавашният външен министър на Украйна Константин Гришченко посети Соломон Паси в София 10 работни дни след влизането на България в НАТО, за да каже, че Украйна иска да

Правилната покана за членство в НАТО е безусловната и непосредствената, а не “когато му дойде времето”

С визитата на Зеленски нашето правителство върна България върху моралната карта на Европа и стана Правителство с главно П.  С тази визита се освободихме от една мрачна тягост, че сме безсилни срещу помагачите у нас на Путин — новия Хитлер.

Президентът Зеленски, когото националната неволя превърна в “Защитника - обединител на Европа”, стана и морален стожер за свободния свят.

На Украйна ние даваме само оръжие и желязо да защитава Европа, а

тя дава и децата си в тази война

Зеленски се нагърбва да използва днес нашето оръжие, за да не се налага да го използваме утре ние.  Ами да му дадем и още, ние сме в колективния отбранителен протокол на НАТО, от който своим сигурност и ползи, а Украйна засега не е.

Учредителите на  Атлантическия клуб на България  са първите политици в Свободния Запад, обявили се още през 1990 г. за разширяването на НАТО на Изток.  Клубът е публично ангажиран през тези 33 г. с всяко от разширенията на НАТО, вече с 14 нови държави.  Дългът ни зове да инвестираме този опит в отношенията на НАТО с Украйна.  Ето какво казва този опит.

Правилната покана към Украйна за членство в НАТО е безусловната и непосредствената, ефективна още от юли 2023 г., а не от “когато му дойде времето”.

Всяко отлагане на членството до “спиране на войната и умиротворяване” ще стимулира Русия да не спира войната и да спъва мира, както и ще затормози евентуалните преговори за този мир. 

Веднага успокояваме

притеснените!  Моменталното членство на Украйна в НАТО не е задължително да разпростира автоматично чадъра на НАТО над всички украински територии, а само над тези, които Зеленски контролира.  

Въпросът за Крим (и другите окупирани територии) ще се третира като замразен конфликт, чието решаване ще е много по-безболезнено и ефективно, ако Украйна преговаря от позицията на член на НАТО.

Подобни геополитически прецеденти има бол:  с приемането в ЕС на Кипър през 2004 г. още преди обединението на държавата (което и до днес не се е случило) или приемането на Германия в НАТО, което през 1955 не включваше нито ГДР, нито Западен Берлин. Дания също членува в ЕС само с част от територията си. А Южна Корея се развива напред с ясното съзнание, че обединението със Севера  предстои, но неизвестно кога. А Молдова и Грузия членуват в ООН и другаде, въпреки че не контролират окупираните от същата Русия територии.

Бих призовал българското правителство да сподели пред Вилнюския Съмит на НАТО, че “политиката на отворените врати” е чист мираж, колкото и да са отворени тези врати, ако те са на друга планета. (Спирането на войната в Украйна и умиротворяването са засега на друга планета!)

В резюме ще осъвременя мотото на Атлантическия клуб от 90те и ще кажа:

Ukraine in NATO.  Now!

На английски не звучи много възпитано, но истината не е длъжна да бъде възпитана.

И да завършим с Левски, чийто портрет виси и в офисите на хора, наричащи битката за свобода “войнолюбство”.  Левски не е казал “Преклонена глава сабя не я сече”, а е казал, че като освободи България, ще отиде да освобождава други народи.  Но тези други народи не са на други планети, а са нападнатите ни комшии редом до нас…

*P.S.  И за да намалим рисковете за бъдещ конфликт, трябва безотлагателно да си върнем суверенитета върху московския анклав Камчия у нас.