Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Снимка: Велислав Николов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Снимка: Велислав Николов

Зеленски не дошъл в парламента заради "Възраждане", обясни Борисов

"Отдавна е депозиран отказът ми от имунитет. Така, че тази дъвка да спрат да я дъвчат. Вчера го изпратих на Росен Желязков и днес сутринта го е завел". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента, след като вчера от БСП го обвиниха, че още не се е отказал от имунитета си, въпреки заявката за това в сряда.

Борисов разказа, че благодарение на това, че ГЕРБ са водили процеса за съдебната реформа, преди два дни е паднало още едно от условията за Шенген.

"Лидерството беше на ГЕРБ и благодарение на това се случи. В предишните парламенти не се случи. Така, че е имало смисъл да направим правителство и некоалиционно мнозинство. Идването на президента Зеленски се случи на базата на компромис, който ние направихме да отстъпим нашия мандат, премиерското място, за да се създаде правителство. Иначе такова посещение нямаше да има", каза още Борисов.

Той благодари на колегите си от ГЕРБ Делян Добрев и Христо Гаджев за работата им в комисиите през последните дни и обясни, че благодарение на тях е била декларацията за подкрепа на Украйна в НАТО. Благодари и на Мария Габриел за работата ѝ.

"Господин Денков, когато похвали правителството на Кирил Петков и Асен Василев, пропусна вицепремиера Корнелия Нинова. Защото от вчерашните ми разговори и на четири очи с президента Зеленски, и с външния министър, и останалите колеги разбрах, че ние през тези години сме изнасяли огромно количество оръжия. Как е прикривано, най-вероятно през комисионерите, оставам на интелигентността на българските граждани. Факт, че тогава е изнасяно огромно количество оръжия. Не директно за Украйна, с посредници, това, което е най-голямата им специалност. И всъщност вчера това, което стана е, че елиминирахме посредниците", коментира Борисов.

"Беше доста забавно, настроението беше много хубаво и действително с Кирил Петков бяхме заедно. И именно преглъщайки и его, и, как го нарича - самовлюбеност, показахме, че заедно можем да постигнем успех", разказа Борисов за вчерашната среща с президента на Украйна, на която присъстваха и ръководствата на партиите в НС, без "Възраждане" и БСП. Според него срещата е била успешна, особено в сравнение с разговора с Румен Радев, обясни той.

Борисов благодари на Зеленски и за това, че се е срещнал с опозиционните партии ДПС и ИТН, които също им помагали за декларацията. На срещата снощи бяха и Мустафа Карадайъ, и Тошко Йорданов.

Бойко Борисов и украинският президент Володимир Зеленски СНИМКА: Фейсбук/Бойко Борисов
Бойко Борисов и украинският президент Володимир Зеленски СНИМКА: Фейсбук/Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ обясни и защо Зеленски не е дошъл в парламента, както се очакваше.

"Защото го бяха заблудили, че "Възраждане" ще правят някакви ексцесии, саботажи и аз лично му обясних, че това не е в техния стил. Те имат ясна позиция и в същото време тяхната цел, не говоря от тяхно име, моят прочит е такъв, следя техните посещения, техните изяви по Европа с "Алтернатива за Германия", партиите в Италия, Унгария, Австрия - те ще търсят там изява, това е тяхното политическо семейство, както ние в ЕНП, както ПП в либералната фракция. Така, че това е нормално, аз съжалявам, че срещата не беше в парламента", каза Борисов.

Той разказа, че външният министър на Украйна Димитро Кулеба му благодарил, че по времето на управлението на ПП, ГЕРБ и ДПС искали да се дават оръжия на Украйна.

"Оказа се, че докато те са управлявали, най-важната им въшнополитическа подкрепа са били ГЕРБ и ДПС", обясни той.

Относно работата на правителството, той изрази надежда, че ротация ще има.

"Сега за регулаторите да се разберем, когато принципът и механизма, че само техните кандидати са хубави, добри и красиви отпадне, тогава ще водим разговори", коментира Борисов. Предстои те да се разберат за шефовете на Сметната палата, здравната каса и БНБ.

Борисов коментира и издигнатия от ПП, ДБ и "Спаси София" кандидат за кмет на столицата Васил Терзиев.

"От това, че я обявиха по-рано мисля, че стана ясно какъв кандидат са изкарали. Аз само наблюдавам социалните мрежи, не мога да давам оценка. Когато дойде време, ще изкараме наш кандидат, но аз съм служил в пожарната по време на ръководителите на трето, четвърто главно управление на Държавна сигурност и знам какви бяха. Мен не могат да ме заблудят. Приказките за червените куфарчета не съм ги измислил аз. Аз още марширувах по плаца, когато се говореше за червени куфарчета", каза той.