Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски се срещна с президента Румен Радев СНИМКИ: Пресцентър на президента
Володимир Зеленски се срещна с президента Румен Радев СНИМКИ: Пресцентър на президента
  • Според Радев рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване
  • Не дай боже да стане трагедия и войната да дойде при вас, какво ще правите тогава, ако никой не ви помага, обърна се Зеленски към Радев
  • Украйна има своето място в ЕС. Ние бихме искали да чуваме повече и думата "мир", каза Радев
  • Вашата армия и всичко, каквото имате, ще бъде недостатъчно да воювате с Русия, ако дойде тук, каза Зеленски на Радев

"Не подкрепяте оръжия за Украйна, за да не отслабне вашата армия или не подкрепяте усилването на Украйна?", този въпрос зададе президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на срещата му с президента Румен Радев. 

"Не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия. Аз като главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на държавата да не отслабват", обърна се Радев към Зеленски. 

Той подчерта, че е солидарен с народа на Украйна и с "жертвите на тази жестока война, която бушува в момента". 

"Още в първия ден аз заклеймих агресията срещу вашата страна. В първите месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава", добави Радев. 

Според българския президент рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване. По думите му конфликтът се превръща в изтощение, в глобален сблъсък, изостря и социалното напрежение.

"Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение", каза още Румен Радев. 

"Ако това е конфликт, държавата няма да се напуска от милиони хора. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Много благодаря, че днес бяха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите и после чрез превземането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война", отговори Зеленски. 

"Хубаво е да се дава на хората, за да могат да се защитават, за да не дойде войната при вас. Не дай боже да стане трагедия и войната да дойде при вас, какво ще правите тогава, ако никой не ви помага?",  попита президентът на Украйна.

"Разбирам напълно вашите доводи, господин президент. Забелязахте, че няколко пъти употребих думата война и това категорично е такава. Украйна има своето място в ЕС. Ние бихме искали да чуваме повече и думата "мир". Водещите усилия да бъдат за постигане на мир. Вярвам, че в момента не сме използвали всички средства на дипломацията, за да работим в тази насока", каза Румен Радев. 

"На всички ви желая мир. Благодарен съм за подкрепата с муниции. Ако войната дойде при вас, ще кажете ли: Путин, вземи български територии? Не, няма. Ние с вас сме гаранти на Конституциите и трябва да ги пазим, да пазим хората. Ваше право е да не подкрепяте даването на оръжия", отвърна Зеленски. 

По думите на Радев, въпреки че войната се води на територията на Украйна, тя е напуснала измеренията й и вече вълнува цяла Европа.

"Трябва да мислим не просто за Украйна, но за бъдеще в Европа. Помощта на Европа е изключително важна за Украйна и ще бъде важна и за възстановяването й", допълни той.  

"Не става въпрос за дипломация. Атомната електроцентрала е минирана. Ние не нахлуваме там с оръжие. Руснаците завзеха централата, за да предизвикат дефицит на електроенергия", заяви президентът Зеленски. 

Той подчерта благодарността си за това, че България е подслонила много украинци. Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война, коментира той.

"Вашата армия и всичко, каквото имате, ще бъде недостатъчно да воювате с Русия, ако дойде тук. Не защото имате слаба армия, тя е мощна, хората ви са добри. Мощната армия означава преди всичко хора. Но би било недостатъчно да воювате против държава от 160 милиона души", каза още украинският президент. 

Зеленски заяви, че тази война не се води за изтощение на света, а за избиване на украински граждани.

Володимир Зеленски изрази увереност, че един ден Украйна ще бъде член на ЕС и НАТО, с които споделя общи ценности. Коментира, че в днешни дни не може да се търси баланс или да се подкрепя Русия, защото, по думите му, тя иска да разруши НАТО и ЕС.

"Относно зърнената инициатива, Ердоган и Гутериш си общуват с Русия. Русия всеки ден измисля начин как опашката от кораби да стане по-голяма и зърното да не върви. Ние не контролираме този коридор. Русия завзе нашите териториални води", каза украинският президент по темата със зърнения коридор. 

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски в Министерския съвет.

Украинският президент кацна у нас в 12:04 часа. Той пътува от Кишинев с правителствения самолет Ербъс LZ-AOB. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба също е част от делегацията му.

Зеленски ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Държавният глава Румен Радев прие украинския си колега Володимир Зеленски
Държавният глава Румен Радев прие украинския си колега Володимир Зеленски