Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опелото на Ангел Христов бе извършено от отец Паликарски в храм “Свети Георги” в Дупница.
Опелото на Ангел Христов бе извършено от отец Паликарски в храм “Свети Георги” в Дупница.

Смъртта раздели неразделните приятели и съдружници, които дори имат лични карти, издадени в един ден с почти еднакви номера

Близо месец след внезапната смърт на Ангел Христов, познат като единия от Братя Галеви, и 3 седмици след погребението му все още не е готова ДНК експертизата на тялото му.

Това отговориха от окръжната прокуратура в Кюстендил на запитване на наш репортер.

“Не са готови заключенията на експертите. Обещали са, че ще ги изготвят в по-бърз порядък. Резултатите от ДНК експертизата ще ни позволят да снемем от издирване лицето, все още за него има заповед за издирване. Той е

погребан на база на дактилоскопски отпечатъци”,

каза говорителят на прокуратурата Мариана Сиракова.

На 3 юни шокиращо стана ясно, че е починал 54-годишният Ангел Христов. Според МВР и запознати той е починал предната нощ в имението си в село Ресилово, а според съобщението за смърт - на 3 юни сутринта в частната болница в Дупница. Тя отрече при тях да е констатирана смъртта.

И тази мистерия продължава да стои неразгадана от разследващите. Служителката в община Дупница, която издала смъртния акт, забелязала, че личната карта на Христов е изтекла преди 5 г., но не било нейна работа да знае кой се издирва, нито е отговорна за изтекъл документ за самоличност.

Забелязала обаче, че фамилното име в съобщението за смърт, издадено от гастроентеролог от частната болница, е сбъркано, и върнала документа за поправка.

Полицията остана изненадана, защото се оказа, че никой от служителите не е знаел, че Ангел е в България. През това време съпругата му Радмила бе организирала погребението му, но из града мълниеносно се разчу и полицията реагира, като иззе трупа и го откара в столична Съдебна медицина.

Окръжната прокуратура в Кюстендил образува досъдебно производство за разследване на причините за смъртта на Христов. Назначено бе извършване на съдебномедицинска експертиза за

идентификация на обявен за международно издирване от Интерпол

с червена бюлетина за изпълнение на влязла в сила осъдителна присъда през 2012 г.  

Бизнесмените Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев
Бизнесмените Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев

Под надзора на Кюстендилската районна прокуратура започна разследване и за извършено престъпление по чл. 294 от НК - подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване (укривателство).

Според справка за аутопсията е установено, че Христов е починал вследствие на остро разстройство на коронарното кръвообращение. Взети са материали за допълнителни изследвания, но се оказва, че близо месец по-късно още няма резултатите при наблюдаващия прокурор.

На 8 юни Христов бе погребан в алеята на църковните настоятели и спомоществователи в Дупница. Да си вземат последно сбогом, пред затворения ковчег дойдоха Златомир Иванов-Баретата, приятелите на Галеви Тоци, Стъклето, Каплата, Хари, Конана, Клеменца, бивши барети.

Допреди дни името на Христов бе в списъка на издирваните от Интерпол, но ден след като сайтът на “24 часа” забеляза това, то бе свалено и

остана само Пламен - другият от Братя Галеви

Районната прокуратура продължава разследването затова дали и кои хора са знаели, че Христов е в страната, и не е съобщил на властите. Работата по делото е прехвърлена от дознател на следовател.

Назначени са експертизи, които още не са готови, разпитани са свидетели, но според прокуратурата няма повдигнати обвинения за укривателство срещу никого.

Скърбящите деца и съпруга на Ангел Христов отиват за опелото в храм “Свети Георги” в Дупница.
Скърбящите деца и съпруга на Ангел Христов отиват за опелото в храм “Свети Георги” в Дупница.
  Делото пък за отнемане на имуществото на Братя Галеви, съпругите им и офшорни фирми, близки до тях, е на втора инстанция в Софийския апелативен съд. На първа - окръжният съд в Кюстендил откри пряка връзка между офшорките, които са собственици на огромното и луксозно имение в Ресилово, и Братя Галеви и постанови имотът да се конфискува, но решението бе обжалвано.

На 1 декември 2022-а делото приключи по същество и остана за произнасяне от съда. Още не е ясно

дали делото няма да бъде върнато заради смъртта на Геле

и да се конституират наследниците му - синът Виктор и дъщерята Елен. Засега обаче е по-вероятно, тъй като е приключило по същество, докато Ангел е бил жив, макар и в негово отсъствие, но с особен представител, съдът да се произнесе. Възможно е адвокати да обжалват заради това, че в хода на делото Христов е умрял.

Братя Галеви, които нямат роднинска връзка, са неразделни от 90-те години, когато работят в Специализирания отряд за борба с тероризма в МВР.

Двамата са толкова близки, че последните известни данни за личните им карти сочат, че документите са издадени на една и съща дата - 16 февруари 2000 г., а номерата им се различават само по последните две цифри.

Знаково е и че двамата са представители на офшорката “Пи Ей Джи Норд Адамс лимитид”, като

първите три букви на PAG наподобяват на абревиатурата Пламен, Ангел, Галеви

До безследното им изчезване през 2012 г., малко преди да получат окончателни присъди по 4 и 5 г. затвор за рекет и изнудване, Братя Галеви имат над 10 фирми, създадени през 2008 и 2009 г. В част от тях са съдружници с изчезналия Христофорос Аманатидис - Таки, в други - с перничанина Феодор Феодоров и с дупничанина Красимир Оков.  

Пространството пред храма бе отрупано с венци. На единия пишеше: "Почивай в мир, брат мой".
Пространството пред храма бе отрупано с венци. На единия пишеше: "Почивай в мир, брат мой".

В годините, в които ги няма, се забелязва раздвижване около “Сити инженеринг”. На 20 декември 2018 г. е проведено събрание на тримата съдружници - Галев, Христов и Феодоров, на което е взето решение за избор на нов управител.

Братя Галеви са представлявани от упълномощен адвокат

с нотариално заверени пълномощни. При подаване на документите в Търговския регистър обаче служител отказва вписване на новия управител, защото не са представени оригинали на адвокатските пълномощни. Отказът е обжалван в съда, а магистратите го отменят и събранието е признато за редовно.

Същата им фирма е правила събрание и на 4 февруари 2021 г. Тогава Феодоров прехвърля дяловете си на Йордан Харалампиев, което налага и ново преучредяване на дружеството, в което Братя Галеви имат по 1650 лв. от капитала, а третият съдружник Харалампиев - 1700 лв. И тогава Христов и Галев са представлявани от адвокат Александър Райнов.

“Не съм се виждал с тях от 11 години

Нищо повече не мога да ви кажа. Това са отношения между адвокат и клиенти”, бе лаконичният отговор на адвокат Райнов на въпросите на наш репортер кога е упълномощен от Галеви да ги представлява.

Месец преди да почине - на 2 май тази година, децата на Христов са учредили фирма “Бул-Гая Груп”, със седалище в Сливен и предмет на дейност основно строителство и капитал от 2000 лв.

През 2019 г. дъщерята на Христов Елен, заедно с приятелката на Галев, от която има дете, Юлиана Бельовска и сестра Вяра учредяват фирма “Джи Ейч Ауто Трейд”, която би трябвало да се занимава с търговия с коли и капитал от 20 хил. лв.

Първите букви на латиница GH и тук наподобяват на първите букви на Галев и Христов.