Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на СОС Георги Георгиев
Председателят на СОС Георги Георгиев
  • БСП опитва да минимизира щетите в столицата със синдикалистката Ваня Григорова
  • Поне 10 общински съветници иска Костадин Костадинов

120 дни преди местния вот в София бе обявен първият кандидат за кмет - Васил Терзиев от “Продължаваме промяната-Демократична България”. Който веднага се впусна в кампания по кварталите. И веднага обаче бе вкаран в обяснителен режим по темата фамилия и Държавна сигурност.

Васил Терзиев
Васил Терзиев

За разлика от ПП-ДБ, ГЕРБ засега пазят мълчание с кого ще атакуват кметския пост в София.

Едно име обаче се споменава все по-често като възможен избор - председателят на общинския съвет Георги Георгиев. 37-годишният юрист, който от есента на 2021 г. зае този пост след 2 години като съветник, все по-често се появява при решаване на казуси в столицата. Общува без шумни спорове с всички политически сили в столичния парламент и на въпроса той ли ще е кандидат-кметът на Бойко Борисов, повтаря, че “още е рано да мисли по тази тема, защото има много работа за вършене”.

В събота пред “Дарик” Георги Георгиев описа обаче по-детайлно какъв профил търси партията, която 18 години управлява София: “Водещото при избора трябва да е

не просто желанието, а да можеш и да познаваш работата,

с която се захващаш. София не е учебна кола. От ден първи в нея трябва да застъпи човек с познания, който може и знае как да ги приложи. Иначе оставаме само в полето на пожеланията. Кметът на София не е почетен президент на футболен клуб, от който си си купил акции и го спонсорираш, а е играещ треньор”.

Георги Георгиев реално от месеци надгражда подобен публичен образ - направи свой подкаст за градското управление, активно взема отношение по проблемите на града, а и често замества кмета Йорданка Фандъкова при контрола на важни инфраструктурни проекти.

Показателно през уикенда Георгиев бе и човекът, когото ГЕРБ бяха изпратили в “Дарик радио”, за да отговаря срещу 45-годишния Васил Терзиев. И той на няколко пъти се възползва, за да обясни, че кандидатът на ПП-ДБ не е подготвен да управлява София.

Георги Георгиев получи неочакван бонус от кандидатурата на милионера, който е и спонсор на “Продължаваме промяната” - темата за Държавна сигурност. Оказа се, че десният електорат, който е решаващ за избора в столицата, бе смутен силно от здравата семейна връзка на фамилията Терзиеви с комунистическата Държавна сигурност. В социалните мрежи върви оживен дебат "за" и "против" Васил Терзиев.

Затова и в ГЕРБ и СДС се върна усещането, че след трите мандата на Йорданка Фандъкова София пак може да остане в партията на Бойко Борисов.

След като на предишните избори Мая Манолова остана на балотажа едва на 20 366 гласа (4,85%) след Фандъкова, сега левицата отново гледа към жена. Като целта този път не е поне балотаж (този на Манолова срещу Фандъкова бе първи от 14 години насам за БСП в София), а минимизиране на щетите и по възможност по-голяма група общински съветници в СОС. В момента групата на БСП е от 15 души, но вътрешнопартийните анализи показвали, че

трудно през октомври 2023 г. социалистите ще изкарат повече от петима съветници

За да намалят щетите, от БСП ще разчитат на непартийно лице като синдикалистката Ваня Григорова да мобилизира и периферни леви гласове. Името ѝ се обсъжда в градската организация на БСП. А в неделя бе спомената като вероятен кандидат и от бившия социален министър Георги Гьоков, който е смятан за близък до лидерката Корнелия Нинова. Самата лидерка на БСП също призна, че с Григорова са водени разговори за София, но добави, че има и други.

Ваня Григорова
Ваня Григорова

Икономистката е едно от най-известните лица на КТ “Подкрепа”, свързана е с левицата, председател е на сдружение “Солидарна България”. Чест гост е в тв студиата като коментатор и по политически теми. Камерата я обича, както казват експертите. Атрактивна в спора, винаги е имала активна гражданска позиция по всякакви теми, особено се харесва на по-бедни и онеправдани, които пламенно защитава. Григорова е и координатор за България на Европейската гражданска инициатива срещу трансатлантическите търговски споразумения - TTIP и CETA.

През 2019 г. опита като независим кандидат за евродепутат. Тогава взе 9320 гласа, над 2600 от тях - на столичани.

От “Леге” 10 кроят планове за съвместно явяване с “Левицата”, но процесът не е финализиран. Засега от “Позитано” казват, че ще оставят на структурите си решенията за коалиции по места.

Очаква се силен резултат в София да има и “Възраждане” - единствената партия, която качва, а не губи позиции според последните сондажи на социолозите. Те още нямат кандидат, но се спрягат не толкова известните депутати Николай Дренчев и Деян Николов.

Голямата цел на Костадин Костадинов обаче ще е да има група в общинския съвет.

Прогнозите му отреждат трето място и около 10 съветници от общо 61.

Двама бивши служебни регионални министри също може да се впуснат в битката за София.

Партията на Стефан Янев “Български възход” обмисля да издигне Виолета Комитова.

А последният служебен регионален министър

Иван Шишков е възможно да се включи като независим

Името му се завъртя като част от списъка на потенциалните играчи, които се очаква да бъдат подкрепени от президента Румен Радев. Зад Шишков обаче не стои политическа сила, затова не е ясно, ако той играе, дали ще бъде паралелно и независим кандидат за общински съветник.

В подобна ситуация бе и Борис Бонев през 2019 година, когато остана 3-и като независим кандидат за кмет, но и за общински съветник. Сега Бонев ще е водач на листата на обединената зад Васил Терзиев коалиция, а след изборите да бъде издигнат за шеф на СОС.

Борисов пак гледа към знакови кметове като Митко Николов и Даниел Панов

Знакови за ГЕРБ силни кметове ще са кандидати за нов мандат и този октомври. Това е станало ясно на събранието на партията, което Борисов свика в края на юни във Велико Търново.

Сигурни кандидати са Димитър Николов за Бургас и Даниел Панов за Велико Търново. На събранието Борисов дори шеговито поискал Николов да седне до него, за да “изчисти името си”.

Кметът на Бургас бе забъркан в интрига в записа от събранието на “Продължаваме промяната”. Тогава Кирил Петков го посочи като кмет, който ще предаде Борисов и ще се кандидатира от името на неназован политически проект на президента Румен Радев.

ДИМИТЪР НИКОЛОВ
ДИМИТЪР НИКОЛОВ

Николов обаче е едно от знаковите имена за ГЕРБ, като управлява Бургас вече над 15 години и печели убедително четири избора. А градът му бе превърнат във витрина на управлението на ГЕРБ, след като с активно ползване на еврофондовете Николов го промени коренно.

ДАНИЕЛ ПАНОВ
ДАНИЕЛ ПАНОВ

За четвърти път във Велико Търново пък ще се бори Даниел Панов, който на предните два местни вота печелеше безапелационно още на първи тур. Той също е едно от знаковите лица на ГЕРБ, а като кмет стана и председател на Националното сдружение на общините в Република България.

Все още ГЕРБ нямат кандидати за Варна и Пловдив, където управляват в момента. За втория по големина град Борисов се отказа да издига отново Здравко Димитров преди близо година. И дори публично свали доверието си от него заради неразбориите в управлението на Пловдив, като през февруари поиска да си подаде оставката.

Лидерът на ГЕРБ е недоволен и от Иван Портних във Варна, който през последния си мандат имаше няколко шумни скандала.

Областни управители и депутати в битката за местната власт

Поне двама от областните управители от последното служебно правителство на Румен Радев вече са кандидати за кметове. Заявка да се бори за Сливен даде Минчо Афузов, който ще играе от името на инициативен комитет.

Официално обяви кандидатурата си за Пазарджик областният Трендафил Величков. “Пазарджик е моя кауза и няма как да оставя моите съграждани без избор”, обяви Величков, според когото сегашното управление на общината е изчерпило своя потенциал. “Моето разбиране за политика и добро управление предполагат на първо място да има стабилни морални устои. Ако някой кмет си мисли, че е феодал, това означава, че всички сме крепостни селяни. Това руши устоите на обществото и политиката”, коментира той.

Величков обаче още не е обявил как ще бъде издигната кандидатурата му. Вероятно обаче и той ще е с местен инициативен комитет.

И друг служебен областен управител се спряга за кандидат за кмет - Стефан Сабрутев в Смолян. Бизнесменът вече се бори за поста през 2019 г., но остана втори.

Областният управител на Варна при кабинета на Кирил Петков - Благомир Коцев, се очаква да се включи в битката за Варна от името на “Продължаваме промяната”.

Депутатът от “Възраждане” Коста Стоянов вече е официален кандидат за Варна. Досега в родния си град за кметския пост се бореше Костадин Костадинов, който през 2019 г. дори стигна до балотаж.

Едно от остриетата на “Възраждане” в парламента - Петър Петров, пък ще се бори за кметския стол в Монтана.

За местните избори се спрягат имената и на депутати от ПП-ДБ - като Стела Николова за Варна, Росен Костурков и Манол Пейков за Пловдив, Димитър Найденов и Константин Бачийски за Бургас.

В Стара Загора вече заяви кандидатурата си шефката на общинския съвет Мария Динева. Издигат я земеделски формации.