Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елтън Джон се готви да напусне музикалната сцена след половин век запомнящо се присъствие на нея.
Елтън Джон се готви да напусне музикалната сцена след половин век запомнящо се присъствие на нея.

76-годишният музикант счупи всички рекорди по приходи с финалното си турне

Елтън Джон се готви да напусне музикалната сцена след половин век запомнящо се присъствие на нея. На 8 юли в Швеция ще бъде последният концерт от прощалното му турне, продължило близо пет години и счупило всички рекорди по приходи. Въпреки пандемията и някои сериозни здравословни проблеми 76-годишният музикант успя да изнесе над 300 концерта по цял свят. Приходите от турнето се изчисляват на около 900 млн. долара, което за пореден път потвърждава, че сър Елтън Джон продължава да е един от най-успешните изпълнители на всички времена.

Има издадени 32 албума, над 450 млн. продадени копия от тях и 200 млн. сингъла. Многократно е оглавявал музикалните класации, а преди дни стана номер едно и по публика на най-големия фестивал в света. Рокаджията избра “Гластънбъри”, за да се сбогува с английските си фенове, и го направи по запомнящ се начин, макар само на няколко пъти да стана от стола зад пианото си.

“Това е много специална и емоционална вечер за мен, тъй като може да ми е последното шоу пред английска публика”, каза в началото на двучасовия си концерт Елтън Джон. Публиката му отговори с окуражаващи аплодисменти. Чуха се и

подвиквания като

“Давай, стара наденичке”

– насърчаващ израз, който англичаните използват за много близки хора, включително при надписване на картички за рождени дни. В бандата му имаше музиканти, които свирят с него от 1969 г. Противно на предварителните анонси, че ще изпълни някои от известните си дуети със звезди като Бритни Спиърс, Хари Стайлс и Дуа Липа, рок легендата заложи на начинаещи музиканти, за да насърчи кариерите им. През последните години Елтън Джон често прави това. Някои от музикалните критици даже започнаха да го наричат откривател на таланти, след като менторството му помогна на Ед Шийрън да се превърне в световна звезда.

Освен това желаещите да гледат финалното шоу на Елтън Джон бяха толкова много, че се наложи организаторите на “Гластънбъри” да призоват участващите във фестивала да сгънат походните си столове и одеяла. Така на фестивалната поляна се побраха над 120 000 души, а още 7,3 млн. гледаха директното излъчване на концерта по Би Би Си. Подобна аудитория не успя да събере дори впечатляващото представяне на Пол Маккартни на миналогодишното издание на “Гластънбъри”. Самият бийтълс също бе сред публиката заедно с редица други звезди.

По време на двучасовия концерт Елтън Джон излезе пред пианото си едва няколко пъти. Ходеше тромаво, което някои английски медии обясниха с операция на тазобедрената става. Други обаче припомниха, че и преди не се е движел много по сцената, защото се концентрирал върху музиката. Даже веднъж си признал, че заради това започнал да носи екстравагантни блестящи дрехи и цветни очила, за да привлича вниманието.

Още през 2018 г. сър Елтън решава да се откаже от сцената и да се посвети на семейството си, след като по-рано тайно се бори с рак на простатата и едва не умира от инфекция, получена след направената му операция. Лекарите казват на съпруга му Дейвид Фърниш, че са му оставали 24 часа живот, ако не е бил настанен в реанимация. “Никога не съм се чувствал толкова ужасно. Лежах в болничното си легло и се молех на Господ

да не ми позволява да умра,

за да видя отново децата си”, признава Елтън Джон.

Дейвид Фърниш и Елтън Джон Снимки: Инстаграм
Дейвид Фърниш и Елтън Джон Снимки: Инстаграм
Успява да се излекува и щом започва да мисли кога отново да възстанови концертите си, Дейвид го изненадва с един много дълъг списък. В него е описал важни събития, свързани с бъдещето на техните синове, докато навършат пълнолетие. “Когато ме попита на колко от тях ще мога да присъствам, си дадох сметка, че не искам да пропусна нито едно, и реших да спра с турнетата”, разказва музикантът. След толкова много концерти, албуми и аплодисменти той мечтае вече само за едно – да чуе в края на земния си път от своите синове: “Ти беше добър баща”.

13-годишният Закари и 10-годишният Илайджа също бяха в публиката на “Гластънбъри”. За последния му, 76-и рожден ден те зарадваха баща си с разсад на 100 дъбови дръвчета, направен от паднали жълъди от старо дърво, което расте в градината им. Елтън Джон не се стърпя и сподели необичайния подарък с милионите си последователи в инстаграм, пишейки, че е имал вълшебен рожден ден.

Първоначално той не иска да има наследници, когато започва любовна връзка с канадския режисьор Дейвид Фърниш през 1993 г. Женят се през 2014 г., като са сред първите, възползвали се от разрешаването на гей браковете в Англия, за да насърчат хората с различна сексуалност да не се срамуват от нея. Още в началото на отношенията им Фърниш често повдига темата за деца, но музикантът отхвърля идеята, защото се смята за прекалено стар и установен в навиците си. По-късно ще признае, че появата им е

най-великото нещо в живота му,

което толкова много го е променило. Момчетата са родени от една и съща жена в Калифорния, чиято самоличност никога не е разкривана, както и кой е биологичният им баща. И двете свирят на пиано, а Илайджа и на тромпет, което кара родителите му да смятат, че може да тръгне по стъпките на звездния си баща. 

“Децата ме научиха, че най-простите неща в живота, като например една минута с тях, струват повече от всяка картина или хитов запис”, казва музикантът, който е известен и с богатата си колекция от произведения на изкуството. Съпругът му Дейвид обаче се съмнява, че той ще се отдаде на спокоен живот като повечето хора на неговата възраст, тъй като това ще е голяма промяна за него. “Откакто познавам Елтън, той е бил все на път, правейки около 100 концерта годишно... Не мисля, че ще седне на дивана с дистанционно управление в ръка”, казва Фърниш. Той разкрива, че рок легендата вероятно ще се върне в студиото още през октомври, защото иска да запише нов албум, което не е правил отдавна. Така че не се очертава Елтън Джон да бъде типичен пенсионер, който се радва на спокойно ежедневие без ангажименти.