Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова отговори на ултиматума на ПП-ДБ: Ние спазваме ангажиментите си

Борисов за пуча срещу Путин: Това е гражданска война, метеж и изключително опасно

Борисов се извини на Лена Бориславова за изказването за смс-а

Започна националното съвещание във Велико Търново с участието на общински кметове на ГЕРБ, областни координатори, депутати и Изпълнителната комисия на партията. 

Ние сме най-прогнозируемата европейска партия в България. Така започна речта си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред кметовете. Във всички случаи това, което се случва в Русия в момента, е гражданска война, метеж и е изключително опасно. Така коментира настоящата ситуация в Русия с частната армия - "Вагнер". „Вагнер“ започна сваляне на военното командване на руската армия, като взеха контрола над град Ростов на Дон. Те вече са във Воронеж, на 500 км от Москва. Там, както и в цялата Московска област, бе обявен "извънреден режим".

"Помня, когато влизахме в Кюстендил, Видин, местните организации ме молеха да не говоря срещу Путин, Русия, защото българите не обичат войната. Защото имаме отношение към Русия. Аз тогава ви казах: Докато нямаше война, ние сме водили най балансираната политика. В момента, в който Руската федерция нападна Украйна, ние имаме само едно място и това е на страната на евроаталнатическата общност и не можем да подкрепим агресията. Много хора от партията ни упрекнаха. Що е то частна армия която напада и убива украински граждани, едновременно с руската армия. Когато това стана факт, нашата партия постави украинското знаме в централа и стои до ден днешен. Колко повече беше рисковано това, защото проруските сили възмажаха, ние още по силно затвърждавахме нашето членство в Европа", заяви Борисов.

Тези са само на 4, 500 км, въоръжени професионалисти, убийци. 

Той призова нашите служби да са много внимателно и да следят ситуацията в Русия. 

Няма град, в който ГЕРБ да не е направил нещо хубаво. За София даже ще ми отнеме повече от час да говорим, заяви Борисов. 

По темата за условията на ПП, Борисов коментира: Те си назначават министрите, зам. министрите, без изобщо да ни питат. Но те си ги назначават, защото химикалът е у Денков. Надолу поголовно подменят всички, без това никъде да е описано в декларацията. А ни поставят 7 нови условия. Ами да си направим споразумение като в Германия - няколко стотин страници" И добави: Аз с моя опит го разбирам така, че те вече разбраха, че както работи Европа, трябва да работи и България. Това става чрез коалиции. Трябва да има подписан документ и в него ще е записано и ще знаем какво ще правим. Писмен документ, както е в Германия и Нидерландия",

Борисов възмутено разказа за разговор с министъра на спорта Димитър Илиев от ПП, който признал, че обещал на дипломната си ръководителка да я назначи за заместник. 

"Изчегъртан е всеки, който е бил близък до ГЕРБ. В същото време в парламента сме в пълна изолация. Ами добре, свалете го това правителство - пак да няма парламент. С две думи: Хубаво е малко да се успокоят", каза Борисов за партията на Продължаваме промяната.

Лидерът на ГЕРБ разсмя кметовете с заявлението, че Делан Добрев продължава да клати финансовия министър. Призова за повече компромиси и от двете страни на коалицията. Заяви, че според ПП, ако ГЕРБ не са съгласни с ПП-ДБ, значи че са със ДПС и Възраждане. А според Борисов "Продължаваме промяната" се страхуват Възраждане". 

"Извинявам се, че цитирах смс, той не беше към мен, а към Деси. На мен ми се видя заплашителен и затова избухнах. Извинявам се на г-жа Бориславова", призна лидерът на ГЕРБ по повод вчерашното му изказване за получено съобщение с цел заплаха. 

Десислава Атанасова също коментира поставените въпроси и ултиматум от ПП-ДБ от вчера. Тя заяви, че спазват ангажиментите си. 

"От вчера се появяват някакви ултиматуми. Длъжна съм да кажа, че ние спазваме вече обявената обща законодателна програма. Държа да кажа, че тя е в 25 точки, поели сме ангажимент", заяви Атанасова. 

"Напускането, липсата на разговор и липсата на диалог не е връщане на парламентаризма. Искаме диалог и яснота как ще работим заедно и дали ще работим заедно. Ултиматумите и условията за нас са част от една игра. Ние в подобни неща не участваме", заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ. 

В петък от ПП-ДП настояха писмено да бъде потвърдена подкрепата за договорената между първите две формации законодателна програма. Вчера Кирил Петков постави седем условия на ГЕРБ, за да продължи реформаторската програма. Сред тях са пътна карта за съдебната реформа, общ проектозакон за антикорупционната комисия, преработване на Изборния кодекс и синхрон в определянето на регулаторните органи.

Велико Търново е това, което и ние от ГЕРБ искаме да отстояваме за България - традиция, култура, дух, държавност и обединение. Искам да кажа че с проф. Денков работим добре, конструктивно и има диалог, заяви Мария Габриел на националната среща на кметовете. И продължи: 

"ГЕРБ е национално отговорно партия. България има спешни задачи - Шенген, Плана за възстановяване, инвестиции във всяко едно населено място. Затова сме и подкрепили това правителство, за да работим. Изискваше се смелост и мъдрост - това и олицетворява лидера ни Борисов.

Повече от всякога ще бъдем тук, за да работим за национално отговорен дневен ред. Всеки опит дневният ред да бъде подменен с личен или с користни цели, ще бъде критикуван."