Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЗОБРАЖЕНИЕ: ВАСИЛ ПЕТКОВ С ПОМОЩТА НА СОФТУЕР ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ
ИЗОБРАЖЕНИЕ: ВАСИЛ ПЕТКОВ С ПОМОЩТА НА СОФТУЕР ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

Бисексуалност и детски план за завладяване на света, а в действителност мозъчен тръст превръща владетеля в първия и последен най-обичан световен лидер

Около името на Александър Велики винаги са витаели всевъзможни митове. Историците продължават да разкриват нови и нови факти за него, а много от историите се оказват недостоверни легенди.

Една от най-популярните тези е, че Александър е имал гениален план да завладее света и в деня, в който става пълнолетен, решава да гореализира. Все повече съвременни историци са категорични, че това е много далеч от истината. В действията му те прозират брилянтна краткосрочна, средносрочна и дългосрочна стратегия за глобално господство чрез цивилизация, култура, инфраструктура, улеснени търговски връзки и икономически просперитет.

Стриктното придържане към всяка точка, преди да премине към следващата, за изследователите означава едно – стратегията на Александър е плод на старателна дългогодишна подготовка, която не е по силите нито на тийнейджър, нито на 20-годишен младеж.

Затова те смятат, че тя е дело на мозъчен тръст около баща му Филип, в който са участвали със сигурност Аристотел и Изократ – именно той призовавал Филип да обедини Гърция и да поведе война срещу Персия. По времето на Александър е имало приемственост и по-късно към тези стратези се присъединяват Диоген, тогавашният „специалист по кризи” Анаксарх, Клеарх и изключителният Ксенофонт.

Той е смятан за истинския баща на икономиката и в своя труд Oeconomicus отстоява концепцията си как да се управляват ресурсите, финансите, селското стопанство и как да се създава ефективна организация в домакинството. Нещо повече, за него процъфтяващото земеделие е основен компонент в една успешна икономика.

На второ място поставя образованието и обучението, защото без добре подготвени хора всички планове са обречени на провал. Ксенофонт е и първият, който разглежда удивителните предимства на разделението на труда. Нещо, което ще се счита за един от големите приноси на Адам Смит 22 века по-късно. За разлика от него Ксенофонт навсякъде подчертава ключовата връзка между доброто управление на икономиката, стопанството, домакинството и висшите добродетели.

Все неща, към които Александър Велики се стреми през целия си кратък живот и следва точка по точка. Първо, набавя необходимите средства, за да даде най-добрите заплати на военните и да се погрижи за семействата на ранените и убитите. Ако се съди по историческите хроники, в днешни пари един военен средно е получавал 87 хил. долара годишно. Ако боецът бъде убит, децата му продължават да получават заплатата на баща си. Отделно на семейството му се дава безплатна земя за обработване. 

Бил ли е Александър бисексуален и как става най-обичаният лидер, четете в бр. 5 сп. "Космос"