Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди време зоопаркът в Стара Загора разпространи снимка с трите големи котки от Словакия - беглецът Данте е черната пантера вдясно.
Снимка: Община Стара Загора
Преди време зоопаркът в Стара Загора разпространи снимка с трите големи котки от Словакия - беглецът Данте е черната пантера вдясно. Снимка: Община Стара Загора

Упоен е и върнат в клетката, не е напускал територията на зоопарка

От община Стара Загора уточниха последно, че беглецът леопард в местния зоопарк е бил само един. Той бе упоен и върнат в клетката си за по-малко от три часа след сигнала за произшествието.

Преди това се появи информацията, че бегълците били двама, но в последствие тя бе опровергана.

Старозагорският зоопарк притежава три от този вид големи котки - пъстър леопард и две черни пантери, тип леопард - беглецът е една от тях.

Всичко започна днес към 10,30 часа, когато посетители подали сигнал, че животното е напуснало клетката си. По-късно стана ясно, че това е станало възможно, тъй като гледачът, който се грижи за трите леопарда в Стара Загора, е забравил да затвори вратата, докато ги хранел. За тази си небрежност служителят и всички отговорни ще бъде наказани според Кодекса на труда и Закона за административните нарушения, увериха от общината.

Зоопаркът в Стара Загора бе изцяло обновен през миналата година.
Снимка: Ваньо Стоилов
Зоопаркът в Стара Загора бе изцяло обновен през миналата година. Снимка: Ваньо Стоилов

Веднага след сигнала посетителите, сред които е имало и малки деца в неделния ден, са били евакуирани без проблеми. Общински служители и полицаи веднага са започнали да издирват животното, което, оказва се, че съвсем не е искало да бяга на свобода, а по-скоро се навъртало близо до клетката с цел да се върне при храната си. То не е напускало територията на зоопарка. Твърденията, че леопардът се бил скрил в близкия парк Аязмото се оказаха твърде преувеличени според принципа, че на страха очите са големи.

След като бил локализиран, леопардът бил упоен и прибран в клетката. По време на акцията животното не е пострадало, то е на възраст малко над една година. Не са пострадали и хора нито от посетителите, нито сред персонала на зоопарка.

От общината се извиниха на посетителите за инцидента. Въпреки щастливия край, зоопаркът днес ще остане затворен, а утре ще работи с обичайното си работно време, казаха още от общината.

Двете черни пантери и леопардът са сред най-новите обитатели на старозагорската зоологическа градина, чийто голям ремонт завърши точно преди една година. Те пристигнаха от Словакия в началото на октомври, когато бяха на възраст от 5 месеца. Черните пантери са мъжка и женска и вече се адаптираха към новия си дом.

Трите животни си имат и имена. Те бяха определени с конкурс сред децата на Стара Загора, включиха се 81 деца. Победителят Пламен Димов им стана кръстник, той предложи леопардът да се казва Леа, а двете черни пантери - Лили и Данте, днешният беглец. Специална табела, на която е изписано и името на кръстника, показва на посетителите как се казват големите котки.