Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джеймс Макавой  като Виктор Франкенщайн от едноименния филм, чиято премиера без през 2015 г.

СНИМКА: АРХИВ
Джеймс Макавой като Виктор Франкенщайн от едноименния филм, чиято премиера без през 2015 г. СНИМКА: АРХИВ

Политиците в България показват уникална неграмотност

В последните месеци изразът “направиха Франкенщайн” стана много популярен в България. Особено около създаването на правителството Денков - Габриел. Използват го партийни лидери, обикновени депутати, политически анализатори, дори и журналисти.

Тези направили Франкенщайн, онези направили Франкенщайн. Ръсят мъдри мисли в парламента и не осъзнават нещо елементарно. Няма как да се направи Франкенщайн. По една много проста причина - Франкенщайн са го направили майка му и баща му. По онзи старомоден начин, по който човечеството се възпроизвежда от векове. Ако някой не е разбрал - със секс.

Защото, ако някой от тях си бе направил усилието поне да хвърли един поглед към новелата на Мери Шели от 1818 г., щеше да разбере, че всъщност прави невероятен комплимент на опонента си и че да си Франкенщайн, е нещо объркващо, но не и ужасяващо. Говори за сериозен интелект. А за тези, които използват израза “направиха Франкенщайн”, остава единствено срамът, че са толкова неграмотни. И е по-добре да спрат да се излагат пред хората, които са прочели повече от една книга в живота си.

Нека преразкажем поне малка част от невероятното произведение на Мери Шели, за да може, ако поне могат да четат политиците в България, да спрат да ръсят глупости по адрес на един доста ерудиран човек.

Виктор Франкенщайн е роден в Неапол в богато семейство от Женева. Той и по-малките му братя Ернест и Уилям са синовете на Алфонс Франкенщайн и Каролин Бюфор.

От ранните си години Виктор изпитва невероятно влечение към науката, за да разбере света.

Той изучава теориите на алхимиците, но разбира, че повечето от тях са неправилни. Когато е на 5 години, родителите му осиновяват Елизабет Лавенца, сираче на италиански благородник, за която по-късно ще се ожени.

След това в семейството се появява и Жустин Мориц, която пък ще стане гледачка на Уилям.

Майката на Виктор умира няколко седмици преди той да отпътува към университета в Инголщад, един от най-престижните в Европа по това време. Там става отличник по химия и други науки, като разработва тайна техника за вдъхване на живот в неживата материя. Така започва да работи по създаването на хуманоид, но заради проблеми с възпроизводството на отделни части, съществото става високо около 8 фута (224 см) и е с огромни размери. Просто става отвратително - с водни жълти очи, жълта кожа, под която се виждат вени и мускули. Отвратен от работата си, Виктор бяга. Среща стария си приятел Анри Шевал. Двамата се връщат в лабораторията на Виктор, но съществото вече го няма.

Това е предостатъчно, за да се разбере колко несъстоятелен е изразът “да създадеш Франкенщайн” и колко зле говори това за родния елит, който го използва.

Явно някои политици смятат, че е лошо да създадеш отличник по химия и куп други предмети. Учен, който успява да вдъхне живот в неживата материя. Неуспешно, разбира се, но все пак това е мечта на няколко поколения на човечеството. Вярно, може да е малко психически объркан, но кой не е в днешно време? Да живееш в интересни времена, не е толкова хубаво. И на все повече хора им липсва спокойствието.

Но да приемем, че родният политически елит е минал вече в лигата на илитератите и не чете книги. Особено такива отпреди векове. През 2015 г., което не е толкова отдавна, излезе и филмът “Виктор Франкенщайн”, в който ролята на радикалния учен изигра Джеймс Макавой, а Даниел Радклиф - да, същият, който игра в “Хари Потър”, влезе в ролята на неговия най-близък приятел Игор. Поне този филм да бяха гледали. Щяха да разберат, че Франкенщайн е ученият, а не чудовището.

И накрая какво излезе? Тази, които се опитват да управляват България, нито книги четат, нито филми гледат. Kleta maika Balgariq, както би възкликнал някой обучен онлайн тийнейджър. Вероятно от онова училище в Пловдив, където всички са с двойки по български език и литература, но където учителите нямат никаква вина за този епохален успех. И само след няколко години и той ще тръгне да управлява и да разправя, че този или онзи е направил Франкенщайн.