Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите на ПП-ДБ 
СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Лидерите на ПП-ДБ СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

С бригадирски ентусиазъм новите либерали пренасочиха гнева си от ГЕРБ към Радев

Бригадирският ентусиазъм, с който новите либерали пренасочват своя гняв от доскорошния си враг ГЕРБ към Радев и “Възраждане”, напомня за сцена от филма “Воден свят” - паметна версия за библейския потоп. Злият водач на “пушачите” излиза пред многолюдния си, раздърпан и изтощен екипаж. Размахва някаква стара карта и, сочейки уверено през борда, се провиква: “Гребете, сушата е натам!”. Окрилена, тълпата се втурва към веслата, а слугата на главатаря тихо го пита сигурен ли е за посоката. “Не съм! - озъбва се той. – Обаче те, докато го разберат, ще гребат три месеца.”

Направо не е за вярване как след безславното сдобряване с Борисов и Пеевски на “добрите сили” не им остана никакво време за анализ на щетите. Анти-ГЕРБ идеологията, върху която три години пламенно градиха политическата си кауза, рухна тежко, а отрезвяване не последва. Просто си намериха друга мишена.

Не че русофилите не са заплаха за европейското бъдеще, но с кое самочувствие проповядваш морал и демократични ценности, щом отказваш да си разринеш оборите?

Цитирам дословно фейсбук острието Ирини Зикидис, която няма нужда от представяне, защото трупа повече лайкове и устойчиви фенове от всички лидери на ПП и ДБ:

“Аз пак се обърках, приятели. Нали преди година ПП-ДБ викаха “Мутри вън”, когато се бореха с Борисов и подкрепяха Радев? Защо днес пак викат “Мутри вън”, когато се борят с Радев и се опитват да се коалират с Борисов? Кои, за Бога, са мутрите? Или да не търся логика и здрав разум в тези клети 7%?

Р.S. Дали все пак ще идат да коленичат и пред централата на ГЕРБ, как мислите?” Набива се на очи историческото сравнение с Френската революция, бутат Бастилията, обезглавяват аристокрацията, след което се питат объркано: “Ами сега?” и се юрват да избиват собствените си водачи. Резултатът е абсолютна монархия. Припомняш си крилатата фраза “Революцията изяжда децата си” и не спираш да се питаш какво всъщност са очаквали якобинците?

Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев говореха за рестарт на демокрацията, а инсталираха Радев като едноличен монарх. Наистина ли те са интелектуалният елит на нацията?

В края на 2021-а взеха властта с претенцията, че са по-умни от всички. Сега научаваме от записа на заседанието в ПП, че са направили “ала-бала през президента”.

Сглобиха четворна коалиция, изградена изцяло върху принципа “анти-Бойко”, без да си дават сметка (или давайки си сметка), че на практика изграждат параван за своите лични каузи. Днес Асен Василев натъртва: “наше МВР”, “наши хора”, “наши служби”, “наши имена” – буквална препратка към омразния модел на старото статукво. Само дето не припява “Имам човек” за благозвучие.

Според двигателите на прогреса, не е ли леко напрягаща стратегията никой освен “наш”, да не стане директор на дирекция? За какво правим конкурси за ръководни длъжности и обществени поръчки, щом извън “Промяната” нищо свястно няма?

Преди две зими Христо Иванов се зарече твърдо: “Нито ще правим коалиция с Бойко Борисов, нито ще правим коалиция с ГЕРБ без Бойко Борисов, нито ще приемем да изтикат на преден план някой с хубаво костюмче, докаран от международната сцена, който да бъде използван като сламен човек за Бойко Борисов…”.

С тези решителни крачки се стигна до ротационно правителство с ГЕРБ. “Добрите” и “лошите” подписаха мирен договор девет месеца да имаме добро управление и девет месеца - лошо. Кой би предположил, наистина?

Съдейки по пресните опорни тези, в градската десница и в “Промяната” са царете на паралелните реалности. По време на изборите две в едно възторжен боец гордо ми изпрати снимка на своите бележки от машината: беше гласувал за ДБ и за Радев. Същият човек тези дни люто проклина президента и зове легионите да приветстват прегръдката с ГЕРБ и ДПС в името на Шенген и милиардите от Европа: “А главата на Борисов един ден неизбежно ще падне! Обещавам!”. Как да не завидиш за лекотата, с която си обръщат гащите? Друг тревожен белег за силния им климактериум е, че преди плюеха Гешев, защото не преследва гербаджиите, а сега – защото е поискал имунитета на водача им. Нов, неочакван и противоречив прочит на остроумния протестен плакат “Не съм платен, мразя ви безплатно”.

И така, озарени, те зачеркват каквото е било досега и поемат към Хаинбоаз. Русофилите са новите душмани. Обаче се питам: ами ако дойде ден, когато “Възраждане” или Радев се окаже по ирония на съдбата единствен път към властта пред ПП и ДБ? Ще преглътнат ли тогава и “копейките” в името на прогреса? Пак ли ще ръкопляскат със светнали лица, когато Кирил Петков им каже: “Винаги сме вярвали в истинското правосъдие, но това правосъдие не трябва да е бухалка?”.

Сигурни ли сме, че тоя път гребат във вярната посока?