Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Христов бе в затворен ковчег. СНИМКА: Тони Маскръчка
Ангел Христов бе в затворен ковчег. СНИМКА: Тони Маскръчка

Въпреки че погребението на Ангел Христов отмина преди ден, страстите в Дупница още не са се уталожили и темата с мистериозната му смърт продължава да е най-коментираната под сурдинка в града.

Поклонението в катедралната църква "Св. Георги" на стотиците роднини, близки и приятели на единия от Братя Галеви, бе пред затворен ковчег, а хората тихичко се питаха "Защо".

Това отново активира невярващите, че починалият е точно Геле. Фактът, че все още няма яснота дори за това кога и къде е починал, е достатъчен, за да поражда съмнения, че случаят не е "чист". Засега единствената категорична информация от МВР и прокуратурата е, че починалият е Христов, а причината за смъртта е остро разстройство на коронарното кръвообращение.

Но има достатъчно хора, които не вярват и на тези категорични уверения от страна на институциите.

Да не говорим за останалите много по-сериозни въпроси - кога и как се е прибрал в страната, дали изобщо е напускал България, през 11-те години, в които е издирван заедно с Пламен Галев, връщали ли са се тук, имал ли е "ятаци", които са го прикривали, и още, и още...

Вече шести ден не става ясно къде и кога е починал. Според съобщението за смърт, издадено от лекар от частната болница в Дупница, Христов е починал на 3 юни в 8 часа сутринта. От болницата обаче отричат при тях да е констатирана смъртта му. Близки до семейството пък смятат, че той се е прибрал от чужбина на 2 юни и малко след това, около 22 часа, починал от вълнение от срещата си с жената и децата. Полицията излезе с информация, че е починал в имението си в Ресилово, а съобщението за смърт е издадено от болницата.

Когато институциите не могат да разберат или не казват нещо толкова елементарно - къде и кога е починал мъжът, естествено е да се появяват слухове и версии. Неясно остава и защо не е викана Спешна помощ. Това, разбира се не е задължително. Смъртта може да се констатира от всеки един медик.

Обикновено обаче, когато човек падне в ръцете на близките си бездиханен, те най-често посягат към 112 за помощ. В случая е извикан гастроентеролог, за да констатира смъртта.

Следващ факт, който поражда следващо предположение - че някой не е искал да се разчуе за смъртта. В съобщението за смърт, издадено от лекаря, фамилията на Христов е объркана с Ангелов. И макар да се приема, че се случват такива грешки, когато това става с името на издирван от Интерпол, води до нови подозрения.

Личната му карта била изтекла преди 5 г. Нов факт, върху който може да се разсъждава. Къде е била - у него, ако е бил в чужбина, или в дома му?

"Засега единствената сигурна информация, която имаме потвърдена, е, че това е трупът на Ангел Христов. А кога и как е влязъл, няма категорична информация. Близките на Христов дават противоречиви сведения за това кога и как е влязъл на територията на страната. Има издаден смъртен акт и ако не се е намесила полицията, вече е щял да бъде погребан и нямаше да могат да се направят никакви изследвания. Смъртният акт е издаден от длъжностно лице на община Дупница на 3 юни, след като е получено съобщението за смъртта. За мен е странно, че нито при получаване на съобщението за смъртта, нито при издаването на смъртния акт, някой е уведомил полицията. Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София", каза вече бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в неделя.

Още не са готови взетите проби от тъкани и течности за изследване, за да се установи дали пък не е бил отровен, например, или да е погълнал някакви медикаменти, наркотици или др., които могат да доведат до смъртта.му. В Дупница се говори, че Христов имал онкологично заболяване, което също би се установило с такива хистологични проби. Бил страшно отслабнал, имал измъчен вид, много променен и трудно разпознаваем. Вероятно и това е една от причините да бъде в затворен ковчег по време на опелото в църквата.

А коментарите в Дупница варират от това, че Братя Галеви никога не са напускали страната, били са тук, с променена външност и са се крили в имението в Ресилово, което по документи е собственост на офшорка, до различни страни по света, където вероятно са се крили.

"Пращаха" ги в РЮА, Дубай, екзотични острови, до близките Румъния, Косово и др. От агенти на нашите служби са били прехвърлени като агенти на ДЕА и затова никой не ги е търсил, а те са работили за американците, е друга версия. През годините са си идвали често в страната, са следващите предположения. Някой е виждал Геле около Великден по улиците в Дупница. Друг смята, че той си е бил тук от 5 години.

Следваща версия - връщането на Геле е свързано със събитията у нас в последните седмици и той е трябвало да е защитен свидетел. Дошъл е да види как върви бизнесът им с Пламен Галев, защото са разбрали, че нещо не е наред - още една версия. Разбрал е, че е сериозно болен и е рискувал да се върне при семейството си -  е поредната.

Всичко, което може да роди фантазията на човек. И това е така, защото институциите, които трябва да внесат яснота, мълчат. От незнание, от безпомощност, от конспиративност, от дежурното "да не пречим на разследването" или пък от гузна съвест, че първо бяха оставени да изчезнат при обявяване на сравнително леките им присъди от 4 и 5 г. затвор, а след това и да останат като в ступор от прибирането и смъртта на Геле.